Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Supergasell vill bygga landets största park för solceller

Solenergibolaget Svea Solar planerar att bygga en solcellspark på 36 hektar strax öster om Ängelholm. Ännu är projektet långt ifrån klubbat, men skulle det stå klart inom ett par år så kan det bli Sveriges största.

Svea Solar utsågs 2019 till Stockholms Gasellvinnare och blev dessutom årets Supergasell.

Svea Solar utsågs 2019 till Stockholms Gasellvinnare och blev dessutom årets Supergasell.
Svea Solar utsågs 2019 till Stockholms Gasellvinnare och blev dessutom årets Supergasell.Foto:Jesper Frisk

Det handlar om ett stycke mark på runt 36 hektar söder om väg 13 och mellan E6 och Munka Ljungby som nu är aktuellt för en eventuell solcellspark. 36 hektar motsvarar cirka 50 fotbollsplaner.

Bolaget Svea Solar som projekterar, installerar och äger storskaliga solcellsparker, har efter en inventering kommit fram till att området på flera sätt är väl lämpat för en markbaserad solcellsanläggning.

”Ängelholm har bra solinstrålning och ligger dessutom bra till då vi tittar på områden med hög elkonsumtion. På landsbygden krävs det längre eltransporter och där är det oftare ett svagare nät”, säger Carl Victor Passburg på Svea Solar.

Projektet beräknas kunna ge en effekt på omkring 30 megawatt, något som skulle kunna förse 17.500 mindre hushåll eller 1.750 standardvillor med el.

Den planerade solcellsanläggningen är ett stort projekt inte bara för Svea Solar och Ängelholm utan även sett till övriga anläggningar i resten av Sverige.

”Skulle anläggningen byggas i år skulle den bli störst i landet, i alla fall för tillfället. Det projekteras dock för allt större, uppåt 200 hektar”, fortsätter Carl Victor Passburg.

Men även om bolaget gärna vill komma igång med projektet så är vägen dit fortfarande lång. För tillfället pågår ett undersökningssamråd där bolaget ska ha möte med länsstyrelsen, Ängelholms kommun och även ta kontakt med berörda grannar till området.

Länsstyrelsen kommer efter samrådet att ta ställning till om projektet kräver en större eller mindre miljökonsekvensbeskrivning för att kunna gå vidare.

I handlingarna till undersökningssamrådet skriver Svea Solar att de gör bedömningen att verksamheten inte kommer att medföra betydande miljöpåverkan. De pekar då bland annat på att marken under de 30 år som projektet är tänkt att pågå, kan utnyttjas i samarbete med bete eller jordbruk. När verksamheten upphör kan marken också återställas till sin ursprungliga markanvändning.

De positiva effekterna är produktionen av förnybar och lokal energi i den del av Sverige som behöver den mest och den bidrar även positivt till de globala målen när det gäller förnybar energi.

På den negativa sidan finns den tillfälliga visuella påverkan på landskapsbilden som anläggningen kan innebära för närboende, samt vilken effekt som stängsel kan få på större djur. Inga av de negativa effekterna är dock bestående, skriver bolaget vidare i sitt underlag.

Själva byggnationen görs genom metallstativ som pålas i marken. Man behöver även schakta för kablar, bygga transformatorhus och stängsla in området.

Underhållsarbetet innehåller inte så mycket mer än teknisk besiktning, årliga rutinkontroller, gräsklippning och eventuell fårskötsel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?