1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Supergasell vill bygga landets största park för solceller

Solenergibolaget Svea Solar planerar att bygga en solcellspark på 36 hektar strax öster om Ängelholm. Ännu är projektet långt ifrån klubbat, men skulle det stå klart inom ett par år så kan det bli Sveriges största.

Svea Solar utsågs 2019 till Stockholms Gasellvinnare och blev dessutom årets Supergasell.

Svea Solar utsågs 2019 till Stockholms Gasellvinnare och blev dessutom årets Supergasell.
Svea Solar utsågs 2019 till Stockholms Gasellvinnare och blev dessutom årets Supergasell.Foto:Jesper Frisk

Det handlar om ett stycke mark på runt 36 hektar söder om väg 13 och mellan E6 och Munka Ljungby som nu är aktuellt för en eventuell solcellspark. 36 hektar motsvarar cirka 50 fotbollsplaner.

Bolaget Svea Solar som projekterar, installerar och äger storskaliga solcellsparker, har efter en inventering kommit fram till att området på flera sätt är väl lämpat för en markbaserad solcellsanläggning.

”Ängelholm har bra solinstrålning och ligger dessutom bra till då vi tittar på områden med hög elkonsumtion. På landsbygden krävs det längre eltransporter och där är det oftare ett svagare nät”, säger Carl Victor Passburg på Svea Solar.

Projektet beräknas kunna ge en effekt på omkring 30 megawatt, något som skulle kunna förse 17.500 mindre hushåll eller 1.750 standardvillor med el.

Den planerade solcellsanläggningen är ett stort projekt inte bara för Svea Solar och Ängelholm utan även sett till övriga anläggningar i resten av Sverige.

”Skulle anläggningen byggas i år skulle den bli störst i landet, i alla fall för tillfället. Det projekteras dock för allt större, uppåt 200 hektar”, fortsätter Carl Victor Passburg.

Men även om bolaget gärna vill komma igång med projektet så är vägen dit fortfarande lång. För tillfället pågår ett undersökningssamråd där bolaget ska ha möte med länsstyrelsen, Ängelholms kommun och även ta kontakt med berörda grannar till området.

Länsstyrelsen kommer efter samrådet att ta ställning till om projektet kräver en större eller mindre miljökonsekvensbeskrivning för att kunna gå vidare.

I handlingarna till undersökningssamrådet skriver Svea Solar att de gör bedömningen att verksamheten inte kommer att medföra betydande miljöpåverkan. De pekar då bland annat på att marken under de 30 år som projektet är tänkt att pågå, kan utnyttjas i samarbete med bete eller jordbruk. När verksamheten upphör kan marken också återställas till sin ursprungliga markanvändning.

De positiva effekterna är produktionen av förnybar och lokal energi i den del av Sverige som behöver den mest och den bidrar även positivt till de globala målen när det gäller förnybar energi.

På den negativa sidan finns den tillfälliga visuella påverkan på landskapsbilden som anläggningen kan innebära för närboende, samt vilken effekt som stängsel kan få på större djur. Inga av de negativa effekterna är dock bestående, skriver bolaget vidare i sitt underlag.

Själva byggnationen görs genom metallstativ som pålas i marken. Man behöver även schakta för kablar, bygga transformatorhus och stängsla in området.

Underhållsarbetet innehåller inte så mycket mer än teknisk besiktning, årliga rutinkontroller, gräsklippning och eventuell fårskötsel.

Erik Penser om vännen Fischer: ”En absolut briljant person”

Finansmannen Tomas Fischer är död. Han var en förgrundsgestalt på den svenska aktiemarknaden men kom också att uppmärksammas som förläggare och filantrop, samt inom Ebbe Carlsson-affären – liksom för en långdragen konflikt med Skatteverket.

”Han var en absolut briljant person”, berättar mäklarkollegan och långväga vännen Erik Penser.

Finansmannen Tomas Fischer, och konstnären Nils Dardels ”Den döende dandyn” som förknippas med 1980-talets finansiella överdåd i Sverige.
Finansmannen Tomas Fischer, och konstnären Nils Dardels ”Den döende dandyn” som förknippas med 1980-talets finansiella överdåd i Sverige.

”Det var Tomas som stod för tankeverksamheten”, berättar finansmannen Erik Penser om de år på 1960-talets slut som både kom att lägga grunden för två framgångsrika mäklarkarriärer och slå an tonen för den svenska finansmarknaden under årtionden.

Tomas Fischer, född i Härnösand och uppvuxen i Sundsvall, hade en bakgrund på UD när han och Erik Penser förnyade mäkleriyrket genom att aktivt söka upp och bearbeta välbeställda kunder. 

”Det var han som kom med de briljanta idéerna, som jag sedan förde iland”, säger Erik Penser, efter beskedet om att Tomas Fischer omkommit i en drunkningsolycka.

”Jag är i chock. Han var en god vän, en nära vän och en absolut briljant person”, säger Erik Penser. 

Under 1970-talet mångfaldigade de två bankirfirman Langenskiölds omsättning. Företaget lyftes från en sömnig tillvaro och kom 1980 kom att byta namn till Carnegie.

”De uppfann både investment banking och corporate finance i Sverige, även om de förstås inte visste att det hette så”, säger finansmannen och vännen Lage Jonasson och understryker Tomas Fischers breda intellekt och omfattande språkkunskaper.

”Han var ett underbarn i kraft av sin höga IQ och sitt snabba tankeflöde”, fortsätter Lage Jonasson.

Finansmannen Erik Penser.
Finansmannen Erik Penser.Foto:Oskar Omne

Mats Qviberg, finansman med en bakgrund som stjärnmäklare, målar samma bild: 

”Han var ett geni och den förste aktiemäklaren i Sverige. Det var han och Erik Penser som la grunden för Carnegie. De låg långt före alla andra. Dessutom var han en renässansmänniska.” 

Tomas Fischer kom så småningom att starta eget, Fischer & Partners, som var en betydande spelare på den svenska finansmarknaden. 2001 såldes rörelsen till Kinnevik-sfären och sedan vidare till isländska Glitnir.  

”Jag var en av de första att göra affärer med Erik och Tomas”, berättar finansmannen Sven Hagströmer som lyfter fram Fischers frispråkighet: 

”Han sa vad han tyckte och glömde aldrig en oförrätt. Å andra sidan var han mycket generös.” 

Tomas Fischer riktade betydande energi åt konstnärliga och kulturella värden. Han köpte på 1980-talets senare hälft Författarförlaget, som sedan döptes om till Bokförlaget Fischer & Co. 

”Han var genuint litteraturintresserad, otroligt språkbegåvad och en mycket dålig förläggare”, berättar förläggaren Kristoffer Lind som 2007 köpte verksamheten och inkorporerade den i Lind & Co. 

Under sin förläggartid kom Fischer & Co. att ge ut den kontroversiella boken ”Döden är en man” av Per Lindeberg om en uppmärksammad styckmordsrättegång.

”Det var det bästa han har gjort”, säger Kristoffer Lind som minns Tomas Fischer med värme, även när han beskriver en mindre finansiell fadäs.  

”Han förvaltade förlagets likvida medel på ett galet sätt. Han hade kanske tre aktier. 80 procent av alla pengarna låg i en aktie som hette Stillwater Mining.” 

Tanken var att stigande efterfrågan på råvaror som platina och palladium skulle lyfta bolaget, en analys som senare visat sig stämma. 

”Men aktien kraschade i stället. Han hade en otrolig känsla men tog också otroliga risker. Han var verkligen en typisk 80-talsförvaltare. Vi avskaffade den där portföljen sedan”, säger Kristoffer Lind. 

Tomas Fischer var en betydande filantrop, med insatser för bland annat Ulrikstals slottsteater och Thielska galleriet, samt en mecenat inom konstvärlden. Han var med att finansierade det uppmärksammade köpet av Nils Dardels ”Den döende dandyn” 1988. Fischer blev sedan själv ägare till konstverket, som förknippas med 1980-talets finansiella överdåd i Sverige. Tavlan hänger i dag på Moderna museet i Stockholm. 

Bland de många anekdoterna kring Tomas Fischers frispråkiga och färgstarka liv, han blev 81 år gammal, finns också uppgifter om att han spelat bridge med Jan Stenbeck och schack med Harry Schein. Finansmannen har också uppmärksammats för sitt ekonomiska stöd förläggarkollegan Ebbe Carlssons Palmespaningar, som kom att följas av justitieministern Anna-Greta Leijons avgång 1988. 2010 uppmärksammades Tomas Fischer i en granskning, där Skatteverket anförde inkomster i utlandet och ifrågasatte huruvida finansmannen verkligen bodde utomlands. 

Tomas Fischer uppgav själv, bland annat i ett Di-reportage 2011, att han sedan länge varit bosatt på Sankt Barthélemy, en tidigare svenskkoloni i Västindien som han vurmade för. Det var också där som han omkom vid en drunkningsolycka, uppger anhöriga i en kommuniké på tisdagen. 

Tomas Fischer hade nio barn och många barnbarn.

”Han brukade säga att om man är rik så ska man ha många barn”, säger Kristoffer Lind.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera