ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Supergasell gräver guld

  • Vd:n Martin Haag och vice vd:n Carl-Erik Lindén från Tunbyns Grävkonsult fick ta emot priset Årets Supergasell från Di:s chefredaktör Peter Fellman och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under tisdagskvällens Gasellgala på Konserthuset i Stockholm. Foto: Banfa Jawla
  • Syskonen Saeid Esmaeilzadeh och Mouna Esmaeilzadeh berättade om sin dramatiska flykt från Iran. Foto: Joey Abrait
  • Jacob de Geer, grundare av Izettle, intervjuades av Di:s Anna Ekelund. Foto: Jack Mikrut
  • Caroline Farberger, vd för Ica Försäkring, berättade för Di:s Peter Fellman om stödet hon fått. Foto: Jack Mikrut
  • Carl Pei, medgrundare av Oneplus. Foto: Jack Mikrut

Det var fest och glam när årets Gasellturné avslutades på tisdagskvällen. Entreprenörer delade med sig av sina erfarenheter från scenen.

”Man måste älska det man håller på med, för det är en berg och dalbana”, sa Carl Pei, medgrundare av mobiltillverkaren Oneplus.

Gaselltävlingen, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för nittonde året i rad och under hösten har Di belönat snabbväxande företag på galor från Umeå i norr till Malmö i söder.

Turnén fick traditionsenligt sin storstilade final på Konserthuset i Stockholm där 1 500 förväntansfulla personer hade bänkat sig till årets sista Gasellprisutdelning.

Jacob de Geer, en av betaltjänstföretaget Izettles grundare, berättade om när bolaget, som hade långt gångna planer på börsnotering, i stället köptes av amerikanska Paypal för 19,2 miljarder kronor tidigare i år.

”Känslan var att vi har en vision, vi vill förändra världen, och vi har två alternativ. Det ena tar lite längre tid och det andra är att sätta Izettle på steroider.”

Han påminde också om svårigheterna med att driva företag.

”Alla dagar är inte Gasellgala med fest och paljetter. Det har varit många nära döden-upplevelser längs vägen. När man sitter där en regnig dag i december och inte vet hur man ska betala löner, då har man sett bättre dagar”, sa Jacob de Geer.

Några av årets gäster på scenen hade inte bara företagarråd att dela med sig av, utan även erfarenheter av annat slag.

Syskonen Mouna Esmaeilzadeh, läkare och grundare av Scilife Clinic, och Saeid Esmaeilzadeh, vd för Serendipity Innovations, berättade om den vinter i början av 1980-talet när de tillsammans med sina föräldrar flydde från Iran.

Det var en dramatisk resa och Mouna Esmaeilzadeh höll på att frysa ihjäl i bergen mot Turkiet. Det var 25 minusgrader och mycket snö.

”Jag gled ur mammas famn och var under snön ganska länge, när de hittade mig andades jag inte och hade ingen puls”, berättade Mouna Esmaeilzadeh.

När de nådde en by lyckades man få liv i henne igen.

Båda syskonen gick senare entreprenörsvägen. Och den tuffa flykten från Iran har gett dem andra perspektiv.

”Trauma kan leda till att man hittar andra värden, att man kan se livet med andra ögon”, sa Saeid Esmaeilzadeh

Hans råd till publiken var att hitta en bra partner i företagandet.

”Se till att du har någon i din omgivning som älskar dig för som företagare kommer du någon gång att misslyckas”, var hans systers råd.

Den mest långväga gästen var Carl Pei som hade flugit in från Kina, där han 2013 var med och startade mobiltillverkaren Oneplus med Pete Lau.

Carl Pei föddes i Kina, men kom via USA till Sverige som sexåring med sina föräldrar. Han berättade om hur företagarbanan startade för honom.

”När jag var tolv år besökte vi Kina och då köpte jag Rolexkopior som jag sedan sålde i skolan.”

Caroline Farberger, vd för Ica Försäkring, genomgår en könskorrigering och vittnade om stöd från ledning och kolleger.

”Men jag har hört från andra att vissa delar av näringslivet inte har kommit dit ännu, att det finns en rädsla för det som är okänt och annorlunda.”

Hennes råd till näringslivet är:

”Var inte rädd för den som bryter en social norm, vi är alla människor och vi är alla lika mycket värda.”

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies