Annons

Superentreprenören tar sjunde bolaget till börsen

Christer Fåhraeus är en av Sveriges mest outtröttliga serieentreprenörer som tagit sex bolag till börsen - med ett sjunde på väg i dagarna. Med blandat resultat. 

”Det stör mig inte så mycket om jag förlorar pengar, som det kanske stör andra människor”, förklarar den flitige investeraren som nu satsar fullt på life science och ai. 

”Jag blir lätt engagerad i nya teknologier eller vetenskap, allting som skapar ett nyhetsvärde i min hjärna”, förklarar Christer Fåhraeus.
”Jag blir lätt engagerad i nya teknologier eller vetenskap, allting som skapar ett nyhetsvärde i min hjärna”, förklarar Christer Fåhraeus.Foto:Lars Jansson

Du har varit entreprenör i snart 30 år och serieentreprenör brukar man kalla dom som startat 2-3 bolag, hur många har du startat?
”Det vet jag inte riktigt. Men det är nog tvåsiffrigt om man också räknar de bolag där jag inte är upphovsman till affärsidén men där jag ändå gått in från dag ett med kapital och styrelseplats.”

Räknar man igenom blir det helt klart tvåsiffrigt antal bolagsengagemang i dag.

”Jag håller aktivt på att försöka gå ner i antal bolag nu. Jag har haft omkring 10 styrelseuppdrag som jag nu får ner till 6-7 och siktar på 4-5 om ett år.”

Han erkänner att det inte är något enkelt drag. Han går ofta in i de tidiga faserna som en av de kunniga och erfarna investerarna och entreprenörerna.

”Då gör bolaget sig ibland beroende av mig. Då är det inte så lätt sedan att hoppa av, om man känner att tomrummet blir lite för stort för vd:n, eller för mig.”

Vad är det för speciellt med din entreprenörsådra, vad driver dig till nya bolag?
”Det är klart intressestyrt. Jag tycker väldigt mycket är otroligt spännande. Jag blir lätt engagerad i nya teknologier eller vetenskap, allting som skapar ett nyhetsvärde i min hjärna. Men samtidigt har jag lärt mig med åren vad som flyger, vad som är besvärliga case ur ett marknadsperspektiv, finansiellt eller regulatoriskt. Så jag startar inte vad som helst idag bara för att idén verkar fantastisk och spännande.”

I dag är det framför allt life science, till 70-80 procent, han investerar i. Allt från digital hälsa och diagnos till DNA-sekvensering och bioteknik. 

Mer än hälften av patenten som han själv är upphovsman till är dock mer it och ren teknik. Där har han inte varit lika framgångsrik som bolagsbyggare. Han har hittills tagit snart 7 bolag till börsen; Cellavision CEVI +0,90% Dagens utveckling , Anoto, Precise Biometrics, Respiratorius, EQL Pharma, Agellis och snart stamcellsbolaget Amniotics där det är tydligt att det är life science-bolagen som stått för framgångarna medan teknikbolagen mer eller mindre floppat.

”Men det stör mig inte så mycket om jag förlorar pengar heller, som det kanske stör andra människor. Förutom såklart om det är egna projekt där andra människor också förlorar pengar på grund av mig.”

Foto:Lars Jansson

Investerar gör han sedan drygt 20 år tillbaka via det egna holdingbolaget Fårö Capital. 

”Sedan några år driver jag Fårö Capital i mer professionell form där mina anställda nu försöker prata vett med mig om jag vill göra alltför galna saker”, förklarar han.

Avkastningen för Fårö Capital Avkastning har det dock inte varit något fel på. De senaste fem åren har den varit närmare 500 procent och senaste tio åren överstigit 1.300 procent.

Med Fårö Capital går han in i såväl riktigt tidiga faser som i mer mogna bolag. 

”Vi kan gå in som den första, eller en av de första investerarna till en superduktig forskare som har gjort en spännande upptäckt som vi vill stötta. Då hjälper vi också bolaget att bygga management, styrelse, strategier och att de tidigt får det regulatoriska klart för sig.”

Man han är också intresserad av bolag som hållit på i 10-15 år.

”Bolag som har en avancerad teknik och produkt som de facto visar sig uppskattad och går att sälja med hög marginal men som ändå inte har någon omfattande försäljning. Det behövs sedan inget stort marknadsgenombrott utan det räcker med att ett sådant bolag växer med 15-20 procent så blir det kanonbra fem år senare.”

Det här gjorde han till exempel i sitt eget bolag Cellavision, ett medicinteknikbolag inom bildanalys, som han startade redan 1994.

”Jag investerade så mycket som 40 procent av mitt nuvarande ägande så sent som 2008 till 2011. Därför att jag såg att kunderna älskar produkten som vi är helt ensamma om och som säljs med höga marginaler. Jag förstod att bolaget kunde växa i 20 år till. De aktierna köpte jag för 10 spänn styck, nu står de kring 350.” 

Av alla dessa bolag du startat och engagerat dig i, vilka ser du som mest spännande just nu?
”Cellavision och EQL är mina kärninnehav som också ligger mig varmt om hjärtat. Jag tror väldigt mycket på dem, att de kan växa många år framöver. Cellavision var ett av de första ai-bolagen som startades i Sverige. Det är också ett fält där jag har investerat och kan tänka mig att investera mer.”

EQL jobbar med generika, lite utanför dina andra mer banbrytande bolag?
”Det är inte alls någon innovationshöjd, kan man tycka. Jag startade det också lite av det skälet, det var rätt skönt med ett bolag man kan räkna mer exakt på. Jag visste marknaden, konkurrenterna, vad det kostade att utveckla produkten, det var många parametrar i modellen som jag hade väldigt hög säkerhet på. Jag såg att det krävdes begränsat med kapital för att få ett kassaflödespositivt bolag som kan växa länge.”

Vad är den svenska life science-sektorns främsta utmaningar idag?
”Det vill till att en hel del av alla de bolag som startas också lyckas. Att bara leva på börsen i en evighet och ta in nya pengar hela tiden, det kommer systemet inte orka bära till slut. Om inte ett antal av dem gör fina exits blir det en för stor försörjningsbörda till slut. Det är den största risken jag ser.”

Du doktorerade ifjol, till slut, vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap på ”kloridjonernas betydelse för hjärnans plasticitet”, hur kändes det?
”Jag var klar med utbildningen och alla artiklar redan i slutet av 1990-talet men det blev svårt att slutföra avhandlingen när jag startade Cellavision och Anoto och allt. Det var kul att läsa in all litteratur igen och det fick mig att grunna på lite nya ai-grejer som verkar spännande, så jag har lite sådana idéer jag jobbar på nu.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera