1515

Superentreprenör snubblade över krisbolag – nu erövrar de södra Sverige

VÄXJÖ.
Ön är liten, viljan att växa stor. Under våren har Gotlandsbyggen tagit klivet över till fastlandet och efter den snabba uppstarten i Växjö planeras redan för expansion till fler orter.

Sven Martell och Johannes Götestam är arbetslledare och platschefer vid en renovering av en sommarstuga vid Toftasjön utanför Växjö.
Sven Martell och Johannes Götestam är arbetslledare och platschefer vid en renovering av en sommarstuga vid Toftasjön utanför Växjö.Foto:Björn Solfors

Med brygga ut över Toftasjön, i Sandsbro strax utanför Växjö, totalrenoveras en sommarstuga. Vi befinner oss mitt i en Smålandsidyll, men på arbetskläderna och bilarna står det Gotlandsbyggen.

”Ordet Gotland ger en positiv känsla. Dialekten, Visby, den vackra naturen. Så när vi nu startar upp i Växjö känns det helt naturligt att behålla namnet Gotlandsbyggen”, säger huvudägaren Karsten Inde, som köpte ett sargat Gotlandsbyggen 2015.

Från ekonomiska problem, minusresultat och en omsättning runt 30 Mkr siktar nu ett expanderande Gotlandsbyggen på ett 2021 med över 170 Mkr i omsättning. Karsten Inde har tidigare drivit upp flera miljardbolag, främst inom vård och omsorg, men byggvärlden var ny för superentreprenören.

”Det var av en olyckshändelse jag kom över Gotlandsbyggen. Jag har själv hus på Gotland, på Hablingbo, och Gotlandsbyggen har alltid byggt åt mig. Jag lärde känna ägaren Ulf Berggren privat och när verksamheten höll på att gå överstyr såg jag en möjlighet att hjälpa honom att få det på fötter igen.”

”Jag har aldrig jobbat i den här branschen, men alla affärer är ungefär likadana. Det handlar om pengar, människor och värderingar. Och så är jag väldigt fokuserad på att investera i tillväxt.”

Ett fokus han delar med delägarna Mattias Topcov och Oskar Klintberg, som blev vd respektive vice vd för Gotlandsbyggen i samband med omstarten 2015.

”Tanken med expansionen till fastlandet är att vi ska nå den tillväxten vi så gärna vill ha. Gotland är för litet för att kunna tillfredsställa de mål vi pratat om”, säger Mattias Topcov.

”Och det har börjat fantastiskt bra. Vi tänkte att det skulle ta några månader, men produktionen var igång redan vecka två. Vi anställde sju hantverkare och tre tjänstemän på en gång, och nu letar vi efter ännu mer personal.”

Karsten Inde, Christoffer Nilsson, Mattias Topcov och Oskar Klintberg utanför nya kontoret i Växjö.
Karsten Inde, Christoffer Nilsson, Mattias Topcov och Oskar Klintberg utanför nya kontoret i Växjö.Foto:Björn Solfors

Anledningen till att det blev just Växjö är enkel. Det var där de hittade rätt person för uppstarten. Nya avdelningschefen Christoffer Nilsson, sedan länge en kontakt till delägaren Oskar Klintberg, har rekryterats från ett konkurrerande byggbolag för att bygga upp ett lokalt team.

”Rätt person, med rätt kontakter och rätt värderingar, är det absolut viktigaste för att lyckas. Man måste ha etablerade nyckelpersoner lokalt för att slå sig in på en ny marknad. Annars blir det en för lång och för tuff resa”, säger Mattias Topcov.

Snabbstarten innebär att avdelningen i Växjö räknar med en omsättning på 35 Mkr redan under sitt första år. På Gotland byggs det samtidigt så det knakar. Nu i maj är den andra etappen i ett stort byggprojekt med totalt 90 bostadsrätter färdig, på Fårö byggs två lyxvillor för 15-20 Mkr styck och med Bara ödekyrka har företaget just restaurerat sin 50:e kyrka på ön. Utvecklingen av specialiserad byggservice har varit framgångsrik – liksom bildandet av det egna fastighetsbolaget Hemsehem.

”Vi startade Hemsehem för att kunna räkna på en del markanvisningstävlingar och få in större affärer till Gotlandsbyggen. Det gav oss två stora projekt. Byggbranschen är ingen högmarginalbransch, men i ett fastighetsbolag får man en helt annan utväxling. Nu har vi bägge delarna i vår koncern, där vi både äger fastigheterna och exploaterar dem, och får hem vinster i bägge benen”, säger Karsten Inde.

Framgångsfaktorerna flyttar med över till fastlandet.

”Ja, vi räknar med att köpa mark och bygga i egen regi här också när vi kommit en bit på vägen och lärt oss den lokala tågordningen.”

Samtidigt drar suget efter fler bostäder, både villor och lägenheter, upp efterfrågan både på Gotland och på fastlandet. Med utvecklingen kommer ökande behov av samhällsfastigheter som skolor och vårdanläggningar, vilket ger ytterligare tillväxtmöjligheter för bolaget. Växjö växer med en stark inflyttning, och Gotlandsbyggen ser redan liknande möjligheter på fler orter i södra Sverige.

”Inom en femårsperiod finns vi på ett antal nya platser. Kalmar, Jönköping, Karlskrona är superintressanta. Vi får se var vi kommer in och var vi hittar rätt människor”, säger Karsten Inde.

”Det handlar alltid om att hitta rätt människor. Hittar vi någon som vill ta stafettpinnen, ta med sig våra värderingar och vår ekonomi, så spelar det egentligen ingen roll var vi öppnar.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?