1515
Annons

Superekonomen: Tro inte på Trump

Investerare och analytiker sätter stort hopp till Trumponomics – snabbt ökad USA-tillväxt med Donald Trumps politik. Men det är högst tveksamt om Trump blir något lyft för ekonomin, varnar Nobelprisade ekonomen Paul Krugman.

Bild:TT

Donald Trumps ekonomiska utspel hittills kommer onekligen att öka budgetunderskottet, men kommer det verkligen att sätta fart på tillväxten? Det frågar sig Paul Krugman, ekonomipristagare till Nobels minne, i en krönika i New York Times.

Den vänsterliberale ekonomiprofessorn och skribenten i utpräglat demokratiska NYT hör till dem som efterlyst storskalig stimulanspolitik ända sedan finanskrisen.

Den nyvalde republikanske presidentens löften om stimulanser för att knuffa upp tillväxten har i det avseendet allmänt tolkats som att Paul Krugman och andra progressiva ekonomer blivit bönhörda.

Men kombinationen stora skattesänkningar för de rika med nedskärningar inom bland annat sjukförsäkrings- och matkupongssystem bådar inte gott för efterfrågan i ekonomin, varnar Paul Krugman. Skattesänkningar för höginkomsttagare stimulerar ekonomin ytterst lite, medan nedskärningar för låg- och medelinkomsttagare däremot får stor åtstramande effekt, skriver han.

Även inklusive de stimulerande infrastruktursatsningar som Donald Trump har flaggat för, vilka verkar mycket lösa i kanterna, är det långsökt att utifrån signalerna hittills hoppas på ett tillväxtlyft, enligt superekonomen.

”Sammantaget är det mycket tveksamt om det blir ett netto av fiskala stimulanser”, skriver Paul Krugman i NYT.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?