Sundström om Pajalagruvan: Det ser väldigt bra ut

Gruvbolaget Kaunis Irons planerade produktionsstart i järnmalmsgruvan i Pajala närmar sig med stormsteg. ”Vi planerar start i mitten av juli månad och första lastbil ut första augusti”, säger Anders Sundström, styrelseordförande för Kaunis Iron, till Di TV som görs i samarbete med Expressen TV. 

Det var i december 2014 som gruvbolaget Northland Resources gick konkurs efter att ha investerat 10 miljarder kronor i anläggningen som endast användes i två år. Konsortiet bakom Kaunis Iron tog sedan gradvis över konkursboet och i slutet av 2017 godkände Bergstaten överlåtelsen av bearbetningskoncessionen till det nya bolaget. 

"Vi rensade balansräkningen och vi har samlat in 600 miljoner kronor i riskkapital i Sverige. 590 av de miljonerna kommer inte från Norrbotten. Det visar hur viktigt det är att de som är verksamma här uppe bygger nätverk där pengarna finns", säger Anders Sundström till Di TV som görs i samarbete med Expressen TV under Business Arena Luleå. 

"Därmed så har vi inga avskrivningar, inga räntor och vi har byggt en lösning med våra partners där vi tillsammans tar smällar när priserna går ner. Så vi har skapat en helt ny affärsmodell som vi jobbar med och har tre bra kunder. Så det ser väldigt bra ut”, fortsätter han. 

Bakom Kaunis Iron står en lång rad finanskändisar inklusive Peabgrundaren Mats Paulsson, riskkapitalbolaget Altors Harald Mix, entreprenören Dan Olofsson och fastighetsbolaget Balders vd Erik Selin. 

Hur har du lyckats få dem att investera i den här gruvan?

”De har inte gjort det för att de tycker om mig utan de har gjort det för att de ser att kalkylen håller ihop och att det är en rimlig risk som de kan ta. Det är klart att det är en större risk än många andra investeringar, men de har en portfölj av många olika investeringar", säger Anders Sundström till Di TV som görs i samarbete med Expressen TV. 

Vad är drömmen? 

”Vår ambition är att gå in med en ansökan om att öppna ytterligare en gruva två km längre bort. Det ska vara klart inom tre år. Då ska vi börsintroducera bolaget och med det så kommer vi bygga en kassa, om allt går som vi tänkt, som gör att vi kan ha en järnmalmsbrytning i Tornedalen i samma tidsaspekt som man har haft uppe i Malmfältet”, säger Anders Sundström. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?