Annons

Sundström om Pajalagruvan: Det ser väldigt bra ut

Gruvbolaget Kaunis Irons planerade produktionsstart i järnmalmsgruvan i Pajala närmar sig med stormsteg. ”Vi planerar start i mitten av juli månad och första lastbil ut första augusti”, säger Anders Sundström, styrelseordförande för Kaunis Iron, till Di TV som görs i samarbete med Expressen TV. 

Det var i december 2014 som gruvbolaget Northland Resources gick konkurs efter att ha investerat 10 miljarder kronor i anläggningen som endast användes i två år. Konsortiet bakom Kaunis Iron tog sedan gradvis över konkursboet och i slutet av 2017 godkände Bergstaten överlåtelsen av bearbetningskoncessionen till det nya bolaget. 

"Vi rensade balansräkningen och vi har samlat in 600 miljoner kronor i riskkapital i Sverige. 590 av de miljonerna kommer inte från Norrbotten. Det visar hur viktigt det är att de som är verksamma här uppe bygger nätverk där pengarna finns", säger Anders Sundström till Di TV som görs i samarbete med Expressen TV under Business Arena Luleå. 

"Därmed så har vi inga avskrivningar, inga räntor och vi har byggt en lösning med våra partners där vi tillsammans tar smällar när priserna går ner. Så vi har skapat en helt ny affärsmodell som vi jobbar med och har tre bra kunder. Så det ser väldigt bra ut”, fortsätter han. 

Bakom Kaunis Iron står en lång rad finanskändisar inklusive Peabgrundaren Mats Paulsson, riskkapitalbolaget Altors Harald Mix, entreprenören Dan Olofsson och fastighetsbolaget Balders vd Erik Selin. 

Hur har du lyckats få dem att investera i den här gruvan?

”De har inte gjort det för att de tycker om mig utan de har gjort det för att de ser att kalkylen håller ihop och att det är en rimlig risk som de kan ta. Det är klart att det är en större risk än många andra investeringar, men de har en portfölj av många olika investeringar", säger Anders Sundström till Di TV som görs i samarbete med Expressen TV. 

Vad är drömmen? 

”Vår ambition är att gå in med en ansökan om att öppna ytterligare en gruva två km längre bort. Det ska vara klart inom tre år. Då ska vi börsintroducera bolaget och med det så kommer vi bygga en kassa, om allt går som vi tänkt, som gör att vi kan ha en järnmalmsbrytning i Tornedalen i samma tidsaspekt som man har haft uppe i Malmfältet”, säger Anders Sundström. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?