1515

Suezstoppet: Kanalmyndigheten sätter sitt hopp till högvattnet

Suezkanalmyndigheten sätter sitt hopp till högvattnet som är på ingång för att få loss fartyget Ever Given som blockerar Suezkanalen.

27.000 kubikmeter sand har hittills grävts bort i arbetet med att rubba den jättelika stoppklossen.

Insatserna för att få loss det grundstötta 400 meter långa fraktfartyget pågår för fullt. Tonvis med sand måste fortfarande bort och bogserbåtar arbetar med att få loss Ever Given som blockerar Suezkanalen och stoppar upp världshandeln.

Med muddringsutrustning avlägsnas sand runt fartyget som ligger på tvären som en propp i kanalen sedan i tisdags. 14 lotsfartyg deltar i arbetet.

Hittills har man forslat bort 27.000 kubikmeter sand och grävt ner sig till ett djup på 18 meter, enligt den egyptiska Suezkanalmyndigheten.

Det 400 meter långa fraktfartyget har kunnat rubbas en aning och grävarbetet har möjliggjort att rodret och propellern kan röra sig och vatten rinna under fören.

”Både i går och i förrgår har vi fått positiva tecken”, säger Osama Rabie, chef för myndigheten, till statlig egyptisk tv.

Prognosen för när fartyget kan komma loss har skjutits fram flera gånger. Suezkanalmyndighetens senaste bedömning är att fartyget kan flyta igen på söndagskvällen. Man sätter nu sitt hopp till högvattnet som väntas komma in på söndagskvällen. Men räddningsarbetet kompliceras av svåra väderförhållanden med starka vindar och tidvattnet som förvårar läget för vissa bogserbåtar.

Det nederländska bolaget Smit Salvage, som arbetar med räddningsaktionen, gör dock bedömningen att fartyget kan komma loss tidigast i början av den kommande veckan.

När TT ringer upp bolaget avböjer de intervju med hänvisning till att den japanska ägaren av fartyget, Shoei Kisen, inte vill att Smit uttalar sig om arbetet.

Inledningsvis bedömdes vädret ha varit orsaken till grundstötningen. Suezkanalmyndigheten har senare sagt att tekniska problem eller den mänskliga faktorn kan ha haft ett finger med i spelet.

Ombord på Ever Given finns knappt 20.000 containrar med varor. Enligt Suezkanalmyndighetens chef har Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi beordrat förberedelser för en flytt av en del containrar för att lätta på lasten.

Drygt 300 fartyg står på kö för att passera genom kanalen som är en viktig transportled för den globala handeln. En del av fartygen som skulle passera kanalen har dirigerats om för att ta vägen runt Godahoppsudden.

Blockeringen beräknas stoppa godsflöden till ett värde av omkring 80 miljarder kronor per dag. På flera väntande fartyg finns levande boskap. Djurrättsorganisationen NGO Animals International har varnat för att runt 130.000 djur påverkas.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?