Hoppa till innehållet

Annons

Sudans premiärminister avgår

Sudans premiärminister Abdalla Hamdok meddelade på söndagskvällen att han avgår.

Tidigare under dagen fortsatte de våldsamma protesterna i landet. Två personer dödades av säkerhetsstyrkor.

Sudans premiärminister Abdalla Hamdok.
Sudans premiärminister Abdalla Hamdok.Foto: Marwan Ali

Sudans premiärminister Abdalla Hamdok uppger att han avgår som en följd av det politiska dödläge som råder i landet efter militärkuppen i oktober.

”Jag har gjort mitt bästa för att förhindra landet från att gå mot en katastrof”, sade han i den statliga televisionen.

Hamdock placerades i husarrest efter kuppen, men släpptes efter några veckor och återinstallerades som regeringschef. Hans maktbefogenheter anses dock ha varit helt inskränkta, då kuppledaren och generalen Abdel Fattah al-Burhan kontrollerar de styrande organen.

Tidigare unders söndagen samlades tusentals demonstranter i staden Omdurman för att protestera mot militärjuntan. Två personer dödades av säkerhetsstyrkor, enligt Läkarkommittén som är en del av den prodemokratiska rörelsen.

Vid en demonstration med 1.000 deltagare utanför presidentpalatset i huvudstaden Khartum använde säkerhetsstyrkor tårgas, rapporterar en AFP-journalist på plats. Demonstranterna ropade ”makt till folket” och krävde en övergång till en civil regering i landet.

Gatuprotesterna mot militärjuntan har pågått i över två månader. Protesterna har upprepade gånger mötts av våldsamt motstånd från säkerhetsstyrkorna. I torsdags sköts fem människor till döds i Khartum då säkerhetsstyrkorna drabbade samman med stora demonstrationer.

Minst 56 människor har dödats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter, enligt Läkarkommittén.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera