Annons

Succésnickarens tillväxtrecept: ”Ryktet är allt”

JÄRVSÖ. Snickar Erik Blom har inte krånglat till det med avancerade affärsplaner och tillväxtstrategier.

”Nej, jag har bara byggt upp ett bolag som jag själv hade velat jobba i”, säger Erik Blom.

Erik Blom tar hem Vinnargasellen i Gävleborgs län. Hans företag Snickar Erik Blom har vuxit nästan 500 procent de senaste fyra åren.
Erik Blom tar hem Vinnargasellen i Gävleborgs län. Hans företag Snickar Erik Blom har vuxit nästan 500 procent de senaste fyra åren.Foto:Amanda Lindgren

Om man söker svaret på varför just Snickar Erik står som Gasellvinnare i Gävleborgs län så kan man garanterat finna åtminstone en del av svaret i skogen. 

”Jag försöker att jaga så mycket jag kan. Jag är uppväxt med jakt och fiske, det betyder otroligt mycket för mig”, säger Erik Blom, grundare och ägare av Järvsöföretaget Snickar Erik.

Älgjakten varje oktober är helig, men även under andra tider av året jagar han rådjur, vildsvin och ägnar sig åt flugfiske.

”Att få bryta av och göra något annat – det är jätteviktigt för mig. Jag skulle inte må bra annars. Jakten och att vara med min familj; min sambo och min 14-åriga dotter, är avgörande för allt annat.”

Erik Blom har jobbat som snickare i många år, men det var egentligen aldrig meningen att han själv skulle ha ett växande bolag med många anställda.

”Vid ett tillfälle så skaffade jag en f-skattesedel för att kunna hjälpa min bror som också är snickare. Sedan tog det fart direkt och jag fick mer förfrågningar, så då tog jag in en anställd. Och sedan bara fortsatte det”.

Bolaget startade 2014 och ombildades till aktiebolag två år senare. Snickar Erik fick bara mer och mer förfrågningar, och fler och fler snickare knöts till företaget. Erik Blom var fortfarande själv ute och snickrade samtidigt som han tog in alla jobb och ledde arbetena.

”Men till slut blev det väldigt svårt att klara av att ha fokus på alla olika delar. Det blev djävulskt mycket. För mycket. Så jag valde att anställa fler snickare men själv kliva av och bara fokusera på att styra projekten”, säger Erik Blom.

Snickar Erik jobbar framför allt i Järvsö, Ljusdal och Färila med nära omnejd. En region där det händer väldigt mycket just nu, menar Erik Blom.

”Detta är det nya Åre! Slalombacken utvecklas, vi har cykelparken, Järvzoo... Det är stor efterfrågan både vad gäller att bygga nytt och att renovera hus här i trakten.”

I verksamheten ingår det mesta inom bygg.

”Vi gör allting från att gjuta plattan till att sätta dit nocken. Vi renoverar hus och bygger nya hus, och allt där emellan”, säger Erik Blom.

En framgångsfaktor har blivit det väl utvecklade samarbetet med andra hantverkare i trakten. Ofta ordnade Snickar Erik en helhetslösning åt kunden med exempelvis elektriker, kakelsättare och vad som behövdes.

”Jag har massor av kontakter och känner alla här. Vi kan nästan alltid lösa det kunden vill ha på ett smidigt sätt.”

Foto:Amanda Lindgren

Men Erik Blom har inte bara fokus på kunderna, utan även på de anställda.

”Jag strävar alltid efter att styra det här bolaget som jag hade velat ha det själv om jag var anställd.”

Det innebär alltifrån att ibland bjuda på en oväntad lunch till flexibilitet kring önskemål om ledigheter, och förståelse för snabbt uppkomna privata situationer som gör att den anställde behöver ändra om sin arbetsdag.

”I längden handlar det om att ge och ta. Vi ställer upp för varandra. Jag har en otroligt lojal personal som ställer upp när det behövs, och då vill jag förstås även ställa upp för dem.”

”Jag har byggt upp en modell med mycket frihet under ansvar. Snickarna som jobbar här vet att de har förtroendet att själva ta beslut.”

Här kommer även jaktintresset in i bilden igen. För att kunna lämna skutan så mycket som han vill – bland annat genom att lägga flera veckors semester under jaktsäsongen och då tillbringa mycket tid ute i skogen utan vare sig mobiltäckning eller wifi. Ja, då finns inget annat alternativ än att delegera ansvar till medarbetarna och att våga släppa taget. 

”För mig är det viktigt att de vet att jag står bakom dem och att de känner mitt stöd”, säger Erik Blom.

All annan tid, utöver jakten, ser Erik Blom däremot till att vara väldigt närvarande. 

”Tack vare att jag inte är ute och snickrar själv så har jag mycket mer tid att lägga på kunderna. Jag dricker mycket kaffe med många människor. Jag trivs med det!”

”Dessutom vet jag att ryktet är allt. Det går inte att gå omkring här och vara otrevlig, eller att göra ett dåligt jobb. Att vi har växt som vi har gjort handlar framför allt om att vi gör det vi utlovar att vi ska göra, och vi gör det bra.”

Nu tror dock Erik Blom att det kan närma sig taket för hur stort Snickar Erik kan bli, för att han ska kunna behålla den personliga servicenivån och finnas där för alla anställda. 

”Det är heller inte lätt att få tag i snickare”, säger han.

Planer finns på att starta ett fastighetsbolag och köpa befintliga fastigheter och renovera för uthyrning eller försäljning, eller bygga nytt och hyra ut eller sälja.

Dessutom kanske det blir ytterligare en verksamhet någon gång framöver, och då mer passionsbaserad:

”Jag är väldigt intresserad av matlagning och lagar gärna vilt. Specialiteten är helgrillat vildsvin. Det vore roligt att utveckla det till något mer framöver. Vi får se vad som händer!”

 

 

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Klimatsmarta satsningar effektivt mot avgiftshöjningar

Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.

Att sänka energianvändningen är en av de största utmaningarna landets bostadsrättsföreningar kämpar med. För att möta detta har Riksbyggen tagit fram klimatsmarta besparingsåtgärder som visat sig vara effektiva på flera håll i landet.

– Vi ser att föreningar som energioptimerat inte drabbas lika hårt av högre energipriser, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Riksbyggen vill vara en trygg partner och ett viktigt stöd för de bostadsrättsföreningar som står under deras förvaltning, både när det gäller juridik och ekonomi. På senare år har mer och mer börjat handla om hållbarhetsaspekten.

– För oss har de här frågorna varit viktiga i många år men med tanke på hur het energifrågan är just nu så ser vi en stor skillnad. Ingen pratade på samma sätt om det här för fem år sedan. De höga elpriserna är inte roliga men vi ser positiva effekter i och med ett ökat kunnande, säger Mari-Louise Persson.

Många samtal om nya tjänsten

Många samtal som Riksbyggen har med sina föreningar i dag handlar om deras nya tjänst Energiförvaltning. Tjänsten är till för att skapa en effektivare energianvändning i fastigheter, ett helhetsgrepp som kan leda till stora åtgärder som effektivare ventilation, fasadisolering och solceller. Men ofta kan enklare lösningar göra stor skillnad.

– Vi har ju vår tjänst Värmeoptimering 24/7 som kan spara varje förening upp till 20 procent i uppvärmningskostnader, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen. Denna AI-tjänst lär sig hur byggnaderna reagerar på väderväxlingar och kan därför hålla en jämnare inomhustemperatur, säger Jonas Holmgren, energiingenjör på Riksbyggen.

Sparar 1,1 miljoner kronor – varje år

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo är en av föreningarna som Riksbyggen börjat hjälpa med energiförvaltning där Värmeoptimering 24/7 ingår. Efter de inledande analyserna av föreningens fastigheter presenterades energibesparingsåtgärder som tillsammans skulle spara föreningen 1,1 miljoner kronor, varje år.

– Trots alla dessa åtgärder kommer vi inte behöva höja avgiften med mer än 1,5 procent och det är en normal höjning. Det känns väldigt bra, säger Ingemarie Ekblad som är ordförande i föreningen.

Ett annat exempel på en bostadsrättsförening som fått hjälp av Riksbyggen med en större satsning är Brf Göteborgshus 38. Föreningen i norra Göteborg har i dag en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Tack vare att vi fick detta på plats behöver vi – trots rådande energikris – inte göra någon avgiftshöjning alls i år, säger en glad ordförande Mikael Johansson.

Avgörande för planeten

Båda föreningarna känner en stolthet över att de bidrar till ett bättre klimat samtidigt som de sparar pengar. Mari-Louise Persson, som lägger mycket av sin tid på möten med myndigheter och samverkan med sina kollegor inom andra organisationer, säger att klimatsmarta och långsiktiga investeringar, i kombination med att man hjälps åt att hushålla med fossilfria resurser, i det långa loppet är avgörande för vår planet.

– Själva arbetar vi i både stort och smått för att nå de vetenskapliga klimatmålen. Det handlar om allt ifrån att övergå till en fossilfri fordonspark till att minska klimatavtrycket i nyproduktion och hjälpa våra kunder att minska CO2-utsläppen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera