1515

Succésnickarens tillväxtrecept: ”Ryktet är allt”

JÄRVSÖ. Snickar Erik Blom har inte krånglat till det med avancerade affärsplaner och tillväxtstrategier.

”Nej, jag har bara byggt upp ett bolag som jag själv hade velat jobba i”, säger Erik Blom.

Erik Blom tar hem Vinnargasellen i Gävleborgs län. Hans företag Snickar Erik Blom har vuxit nästan 500 procent de senaste fyra åren.
Erik Blom tar hem Vinnargasellen i Gävleborgs län. Hans företag Snickar Erik Blom har vuxit nästan 500 procent de senaste fyra åren.Foto:Amanda Lindgren

Om man söker svaret på varför just Snickar Erik står som Gasellvinnare i Gävleborgs län så kan man garanterat finna åtminstone en del av svaret i skogen. 

”Jag försöker att jaga så mycket jag kan. Jag är uppväxt med jakt och fiske, det betyder otroligt mycket för mig”, säger Erik Blom, grundare och ägare av Järvsöföretaget Snickar Erik.

Älgjakten varje oktober är helig, men även under andra tider av året jagar han rådjur, vildsvin och ägnar sig åt flugfiske.

”Att få bryta av och göra något annat – det är jätteviktigt för mig. Jag skulle inte må bra annars. Jakten och att vara med min familj; min sambo och min 14-åriga dotter, är avgörande för allt annat.”

Erik Blom har jobbat som snickare i många år, men det var egentligen aldrig meningen att han själv skulle ha ett växande bolag med många anställda.

”Vid ett tillfälle så skaffade jag en f-skattesedel för att kunna hjälpa min bror som också är snickare. Sedan tog det fart direkt och jag fick mer förfrågningar, så då tog jag in en anställd. Och sedan bara fortsatte det”.

Bolaget startade 2014 och ombildades till aktiebolag två år senare. Snickar Erik fick bara mer och mer förfrågningar, och fler och fler snickare knöts till företaget. Erik Blom var fortfarande själv ute och snickrade samtidigt som han tog in alla jobb och ledde arbetena.

”Men till slut blev det väldigt svårt att klara av att ha fokus på alla olika delar. Det blev djävulskt mycket. För mycket. Så jag valde att anställa fler snickare men själv kliva av och bara fokusera på att styra projekten”, säger Erik Blom.

Snickar Erik jobbar framför allt i Järvsö, Ljusdal och Färila med nära omnejd. En region där det händer väldigt mycket just nu, menar Erik Blom.

”Detta är det nya Åre! Slalombacken utvecklas, vi har cykelparken, Järvzoo... Det är stor efterfrågan både vad gäller att bygga nytt och att renovera hus här i trakten.”

I verksamheten ingår det mesta inom bygg.

”Vi gör allting från att gjuta plattan till att sätta dit nocken. Vi renoverar hus och bygger nya hus, och allt där emellan”, säger Erik Blom.

En framgångsfaktor har blivit det väl utvecklade samarbetet med andra hantverkare i trakten. Ofta ordnade Snickar Erik en helhetslösning åt kunden med exempelvis elektriker, kakelsättare och vad som behövdes.

”Jag har massor av kontakter och känner alla här. Vi kan nästan alltid lösa det kunden vill ha på ett smidigt sätt.”

Foto:Amanda Lindgren

Men Erik Blom har inte bara fokus på kunderna, utan även på de anställda.

”Jag strävar alltid efter att styra det här bolaget som jag hade velat ha det själv om jag var anställd.”

Det innebär alltifrån att ibland bjuda på en oväntad lunch till flexibilitet kring önskemål om ledigheter, och förståelse för snabbt uppkomna privata situationer som gör att den anställde behöver ändra om sin arbetsdag.

”I längden handlar det om att ge och ta. Vi ställer upp för varandra. Jag har en otroligt lojal personal som ställer upp när det behövs, och då vill jag förstås även ställa upp för dem.”

”Jag har byggt upp en modell med mycket frihet under ansvar. Snickarna som jobbar här vet att de har förtroendet att själva ta beslut.”

Här kommer även jaktintresset in i bilden igen. För att kunna lämna skutan så mycket som han vill – bland annat genom att lägga flera veckors semester under jaktsäsongen och då tillbringa mycket tid ute i skogen utan vare sig mobiltäckning eller wifi. Ja, då finns inget annat alternativ än att delegera ansvar till medarbetarna och att våga släppa taget. 

”För mig är det viktigt att de vet att jag står bakom dem och att de känner mitt stöd”, säger Erik Blom.

All annan tid, utöver jakten, ser Erik Blom däremot till att vara väldigt närvarande. 

”Tack vare att jag inte är ute och snickrar själv så har jag mycket mer tid att lägga på kunderna. Jag dricker mycket kaffe med många människor. Jag trivs med det!”

”Dessutom vet jag att ryktet är allt. Det går inte att gå omkring här och vara otrevlig, eller att göra ett dåligt jobb. Att vi har växt som vi har gjort handlar framför allt om att vi gör det vi utlovar att vi ska göra, och vi gör det bra.”

Nu tror dock Erik Blom att det kan närma sig taket för hur stort Snickar Erik kan bli, för att han ska kunna behålla den personliga servicenivån och finnas där för alla anställda. 

”Det är heller inte lätt att få tag i snickare”, säger han.

Planer finns på att starta ett fastighetsbolag och köpa befintliga fastigheter och renovera för uthyrning eller försäljning, eller bygga nytt och hyra ut eller sälja.

Dessutom kanske det blir ytterligare en verksamhet någon gång framöver, och då mer passionsbaserad:

”Jag är väldigt intresserad av matlagning och lagar gärna vilt. Specialiteten är helgrillat vildsvin. Det vore roligt att utveckla det till något mer framöver. Vi får se vad som händer!”

 

 

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?