1515
Annons

Succéskådisen om nya rollen i filmen Quick: ”Hittepå-figur”

Dramatenskådespelaren Jonas Karlsson spelar framlidne Hannes Råstam, vars grävande journalistik ledde till Thomas Quicks frikännande, i den nya långfilmen Quick.  

Därefter står Godot, en musikalfilm och regidebut på tur.

Jonas Karlsson är aktuell i kommande filmen ”Quick” där han spelar Hannes Råstam.
Jonas Karlsson är aktuell i kommande filmen ”Quick” där han spelar Hannes Råstam.Foto:Evelina Carborn

Hur var det att ta sig an den här rollen?

”Så fort det blev känt att jag skulle spela Hannes och David Dencik Thomas Quick, eller Sture Bergwall, hörde folk av sig och berättade vilken fantastisk människa Hannes hade varit. Samvetsgrann, en god vän, bra lyssnare och bra berättare. Det är ganska svårt att spela en sådan människa. Jag fick hitta ’min’ Hannes. Hatten och halsduken känns mycket han för mig. Däremot valde jag att inte prata göteborgska.”

Varför inte?

”Det hade blivit märkligt, som att störa på något vis. Filmens Hannes är en delvis hittepå-figur. I filmen har han till exempel ett barn, medan han i verkligheten hade tre.”

Hur förberedde du dig?

”Varenda jeppe som varit inblandad i det här rättsfallet har skrivit en bok, minst, så det finns hur mycket research som helst att gotta sig i. Min grundinställning är Gunnar Ekelöfs tes om att alla människor finns i alla. Jag tror inte att vi är så jäkla olika. Som skådespelare försöker jag därför hitta karaktärerna, även de hemska, i mig själv. Det handlar också om vems perspektiv.”

Till exempel?

”När jag spelade Stikkan Andersson i filmen om Ted Gärdestad, skulle jag spela Stikkan utifrån hur Ted upplevde honom. Det var ju Teds film. Den här gången är det Hannes film, inte Quicks.”

Många som gått in i rättsfallet Quick har haft svårt att släppa det. Du också?

”Nej, jag var tvungen att fokusera på nya saker. Men en tanke har dröjt sig kvar: Om Sture Bergwall inte begick alla de där morden, vem gjorde det då?”

Hannes Råstam var även musiker, basist, och bara 56 år när han gick bort i cancer 2012. Finns det med i filmen?

”Ja. Vi har skjutit ihop förloppet fram till hans död.”

Din senaste bok, Regnmannen, tar upp situationen att tvingas reflektera över sitt eget liv när någon annans liv tar slut. Har du gjort det?

”Ja, jag fick en rejäl svacka när min pappa gick bort för några år sedan. Jag sörjde även mammas död 2010 i den vevan. Efteråt fick jag ett radikalt annat sätt att förhålla mig till livet: att det är som det är. Det är så lätt att noja för saker som inte är viktiga, som recensioner. Det är värt så lite en så kort stund. Visst, det känns fint att nämna på en middag eller så, men resten av dagen? Ett tag funderade jag på att satsa internationellt, kanske Hollywood. Men jag vill inte sitta på ett hotellrum för att få göra 15 dagar i science fiction-film. Det är inte därför som jag håller på.”

Varför håller du på?

”För att det här är det roligaste som jag vet. Att få vara i den här världen är otroligt privilegierat. Det är lätt att bli bortskämd som skådespelare, men risken att bli riktigt grandios är nog ännu större i författarvärlden. Där finns de som får tala om hur världen är, inte blir motsagda utan hyllade som världshärskare på daglig basis.”

Vet du om att du talar i oavslutade meningar?

”Jo, jag vet, dessutom svävande och i princip obegripligt. Men hela mitt väsen är rörligt och jag vill inte definiera mig själv.”

Hur går det ihop med åtagandet som trebarnspappa?

”Det är en bra skola, för mig. Sedan är min fru kommunikatör i offentlig sektor. Några av barnen har blivit lite som jag. 18-åringen och jag har till exempel ständiga bråk om vikten att avsluta något samtidigt som jag inser att jag inte hade gett ut enda bok om inte min förläggare hade sagt att nu är det färdigt.”

Vad händer i höst?

”I oktober har Dramaten premiär för Samuel Becketts I väntan på Godot med mig och Johan Ulveson. På juldagen kommer musikalfilmen En del av mitt hjärta, en romantisk komedi. Lite som Mamma Mia fast med Tomas Ledins låtar.”

Du började skådespela som tioåring i Rasmus på luffen, för 38 år sedan. När får vi se din regidebut?

”Jag och Josephine Bornebusch ska faktiskt regissera en inspelning nästa år. Det blir en tv-serie på Viaplay med mycket musik i.”

 


Innehåll från SwimbirdAnnons

De effektiviserar finansbranschen med sin digitala lösning

Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).
Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).

Svenska Swimbird har utvecklat en plattform, SWIP, som både underlättar rådgivningsarbetet för banker och ger tillgångsförvaltare möjligheten att överblicka och hantera sina portföljer. Lösningen möter ett globalt behov, menar vd:n och medgrundaren Eva Lundell. 

De flesta banker kan inte ge sina kunder en korrekt bild av deras samlade tillgångar och skulder. Bankerna saknar nämligen en effektiv lösning för konsolidering av data, och tar vanligtvis inte hand om onoterade innehav och privata tillgångar.

Och kunder i form av family offices och investmentbolag använder i sin tur Excel för att sammanställa den portföljdata som de får av sina banker. Men Excel är ett trubbigt verktyg för ändamålet, menar Eva Lundell på Swimbird. 

– Det blir lätt fel och det saknas historik. Dessutom finns det stora begränsningar i vilka analyser som kan göras, och eftersom det krävs mycket ”klipp-och-klistra” uppdateras portföljdata inte till gällande priser oftare än kvartalsvis eller i bästa fall månadsvis, säger hon.

Lösning för tudelad utmaning

Swimbird har byggt en lättimplementerad infrastrukturlösning som kan lösa bankernas utmaning med att konsolidera data, och som dessutom ger slutkunderna en värdefull helhetsbild över samtliga tillgångar och skulder. 

– SWIP fungerar som en brygga mellan olika system och banker för att skapa

en översiktsbild. Plattformen erbjuds även som en SaaS-lösning för tillgångsförvaltare. SWIP hämtar då in data från olika kontobanker, sammanställer, rapporterar och analyserar i realtid, förklarar Eva Lundell. 

Plattformen hanterar alla tillgångsslag – även private equity-fonder, direktinvesteringar i onoterade bolag samt privata tillgångar som fastigheter och konst.

Grund för träffsäker rådgivning

En viktig fråga i sammanhanget är hur stort ansvar bankerna ska ta för att erbjuda en samlad rapportering innehållande onoterade tillgångar och tillgångar hos andra banker. 

– Vi tycker att det ligger i bankernas intresse att hjälpa kunderna att få tillgång till all sin information. Och med en samlad bild kan banken ge relevant rådgivning kring förvaltningen, säger Eva Lundell. 

Snabbt växande global marknad

Det är inte bara banker och tillgångsförvaltare som kan dra nytta av SWIP. Eva Lundell lyfter fram en spännande partner i Nordic Angels. 

– Nordic Angels är ett så kallat high trust-nätverk för affärsänglar i Norden. Swimbird står för portföljssystemet för deras medlemmar, där investerarna kan hantera sina onoterade innehav, berättar hon.

Swimbird har starka ägare och namnkunniga kunder och ser fortsatt stark tillväxt i family office/HNWI-segmentet i Norden, men även globalt givet internationella förfrågningar. För att möta nya kundbehov och ligga i teknisk framkant vidareutvecklas mjukvaran konstant. Planen är klar – Swimbird ska fortsätta bidra till digitaliseringen inom en historiskt konservativ bransch. 

Nyfiken på Swimbird? Ta reda på mer här. 

Om Swimbird 

Swimbird startades 2018 av ett team med gedigen bakgrund inom bank, börs och fintech. Företaget hjälper kunder inom finansbranschen att bli mer effektiva genom mjukvarulösningen SWIP. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swimbird och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?