Annons

Succésiffror för Löfven i krisen – SD förlorare

Socialdemokraterna rusar fram i opinionen och får 33,7 procent i SCB:s nya mätning. Sverigedemokraterna backar kraftigt och har nu tappat andraplatsen till Moderaterna.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Coronakrisen har skapat stora rörelser i opinionen och SCB bekräftar nu samma trend som synts i många andra mätningar under våren, där Socialdemokraterna är de stora vinnarna.

S ökar med 8,7 procentenheter sedan den förra mätningen i november och får 33,7 procent.

Partiet tar väljare från i princip alla andra partier och får även stöd av fler väljare som tidigare varit osäkra.

Mätningens stora förlorare är Sverigedemokraterna, som backar med 5,6 procentenheter sedan november.

SD har tappat till både S och M och får 17,1 procent i SCB-mätningen, vilket innebär att hela uppgången efter valet nu är utraderad.

Moderaterna har haft en bättre utveckling under coronakrisen och ökar till 20,1 procent. Det är snäppet högre än valresultatet 2018 och partiet återtar nu andraplatsen från SD.

För Liberalerna utgör SCB-mätningen en dyster läsning. Partiet ligger kvar under spärren och backar till 3,3 procent.

Även regeringens andra samarbetsparti, Centerpartiet, går bakåt och får 6 procent i SCB:s mätning. Det är en bra bit under valresultatet på 8,6 procent och flest väljare har C tappat till S.

Miljöpartiet klarar sig med nöd och näppe över spärren och får 4,1 procent i SCB:s mätning. Det är en nedgång med 1,1 procentenheter sedan november.

Även Vänsterpartiet, som tidigare hade ett uppsving i opinionen, backar och om det var val i dag skulle 8,2 procent av väljarna lägga sin röst på V.

Kristdemokraterna får 6,4 procent i SCB:s mätning och trenden sedan i november är nedåtgående.

 

Texten uppdateras.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?