Hoppa till innehållet

Annons

Succépjäs flyttar ut på gatorna med app och GPS

Att promenera runt i Stockholms innerstad och samtidigt gå på en teaterföreställning. Det är tanken med den nya föreställningen av Doktor Glas, där Krister Henriksson återvänder till sin hyllade roll i en ny coronasäker version. 

Krister Henriksson gör huvudrollen i Doktor Glas.
Krister Henriksson gör huvudrollen i Doktor Glas.Foto:Jack Mikrut

Sedan 2006 har Krister Henriksson gestaltat Doktor Glas från Hjalmar Söderbergs dagboksroman från 1905. Under de 14 åren har det blivit ett hundratal föreställningar främst på Dramaten, men även utomlands bland annat i både London och Montreal.

Nu flyttar teaterföreställningen ut från teaterscenen till Stockholms gator. Med hjälp av en app och hörlurar kan publiken själv promenera runt i stan samtidigt som föreställningen spelas upp.

”Jag tycker att det här är rätt sätt att förnya föreställningen och göra den på det här sättet, speciellt i dessa tider med corona. Det är ett nytt sätt att gå på teater och det är fantastiskt”, säger Krister Henriksson.  

I Doktor Glas får man följa läkaren Tyko Gabriel Glas som förälskar sig i den unga vackra Helga, som är gift med den motbjudande pastor Gregorius. När Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp finner doktorn till slut inget annat sätt att hjälpa henne än att mörda pastorn.

Idén om att göra en annan typ av föreställning är något som regissören Peder Bjurman funderat på sedan föreställningen sattes upp i London våren 2013. 

”Det är en idé som jag haft rätt länge och tänkte ”Borde man inte kunna göra en app?” eftersom Doktor Glas är så visuellt berättande i texten. Men då fanns inte riktigt tekniken. Med den gps-tekniken som finns i mobilen nu är det möjligt”, säger han. 

Foto:Jack Mikrut

När Peder Bjurman tog kontakt med DVA Studio visade det sig att bolaget redan förra hösten påbörjat ett projekt för en app som spelar ljud genom gps-positionering.

”Vi hade byggt en prototyp för att bygga den här typen av promenader och letade efter innehåll till den. Peder hade just innehållet och letade efter någon skulle kunna lösa tekniken. Och det är helt galet att den matchningen går att göra, att man precis samtidigt har samma idé”, säger Bo Gustafsson, kreativ chef på DVA Studio.

Att det blev just Doktor Glas som blev det första projektet var enligt Peder Bjurman ett självklart val. 

”Om man tittar på när Söderberg själv skriver boken så har han gjort en dramaturgisk kurva, som en filmdramaturgi. Han har ritat ut vad som ska hända på vilka platser i boken. Det rimmar bra med hur han skrev den och hur vi nu berättar den”, säger han.

Under promenaden som tar cirka en och en halv timme guidar Krister Henrikssons röst lyssnaren genom de olika kvarter där romanen utspelar sig. Från Vasabron, via Skeppsholmen till mordet i Kungsträdgården och vidare till mottagningen vid Klara kyrka.

Lyssnarens upplevelse förstärks under promenaden av både musik och ljud. Vid Grand Hotel hör man ljud från ett cocktailparty på Verandan och vid Jakobs kyrka slår klockorna när man passerar. Under promenaden finns också inslag av så kallad augmented reality, där grafik eller bilder visas i verklig miljö genom appen.

”Det som vi kan göra i det här mediet och den här plattformen, som inte går att göra på samma sätt på en teater är att varje person får sin egen upplevelse. Som inte är likadana”, säger Bo Gustafsson.

Sedan slutet på maj har arbetet pågått för att färdigställa och anpassa föreställningen till appen. 

 

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera