Annons

Succéparets nya uppdrag: Ge gamla föremål nytt liv

Ett dragspel från första världskriget, farfars gamla golvur och en nalle från barndomen bär kära minnen med sig. I TV4:s nya program ”Återskaparna”, som leds av historieentusiasterna Lotta Lundgren och Erik Haag, får gamla föremål ett nytt liv. 

Lotta Lundgren och Erik Haag leder det nya programmet Återskaparna på TV4.
Lotta Lundgren och Erik Haag leder det nya programmet Återskaparna på TV4.Foto:Jack Mikrut

Det var mycket på grund av erbjudandet om att leda det nya tv-programmet som Lotta Lundgren och Erik Haag valde att lämna SVT för TV4. Med program som ”Historieätarna”, ”Bye Bye Sverige” och ”Bandet och jag” har de under flera års tid gett oss en historielektion om samhällsutvecklingen i Sverige. 

”Det kändes kul och inspirerande att göra något nytt. TV4 var angelägna och de frågade oss på ett sätt som kändes lätt att tacka ja till. De ville göra den här satsningen och hade en lite längre plan för oss”, säger Erik Haag om orsaken till kanalbytet. 

I en ombyggd gammal lada i Hågelby park, belägen mellan Alby och Tumba i Botkyrka kommun, får vi i åtta avsnitt följa några av Sveriges skickligaste hantverkare i deras arbete med att reparera och restaurera föremål som har ett personligt värde för människor. Möbeltapetserare, metallhantverkare, urmakare, skräddare, möbelrestaurerare, en dockmakerska och en konstkonservator är några av experterna som ger nytt liv åt gamla ting. Lotta Lundgren och Erik Haag leder programmet, men själva är de mindre bra på att ta hand om saker som gått sönder.

”Jag kan inte laga någonting och jag skäms över det. Både mamma och pappa kan sy, laga punkterade däck, byta tändstift, spika ihop trasiga skor och limma ihop sönderslagna vaser. Jag undrar varför jag aldrig har lärt mig sånt eller varför ingen har brytt sig om att lära mig. Det gör att jag ibland känner mig lite hjälplös”, säger Lotta Lundgren. 

 ”Det var väldigt inspirerande att vara bland hantverkarna för vilka ingenting var omöjligt”, tillägger Erik Haag. 

Lina Linnell är en av experterna i programmet.
Lina Linnell är en av experterna i programmet.Foto:Jack Mikrut

Med premiär den 9 mars kommer den som tittar på ”Återskaparna” att få en inblick i olika människors minnen och förflutna gestaltat av ett föremål. Till det yttre handlar programmet om att laga fysiska objekt, men det finns också en annan betydelsefull dimension, menar Lotta Lundgren. 

”Egentligen handlar det om människor som vill läka någonting, ofta en relation. Ibland en relation till någon som inte längre lever. Det är ett väldigt känslosamt, men också lärorikt, program. Det är också en motkraft till samhällets konsumtionskultur och det är något som tilltalar oss. Jag gillar program som man känner sig tillrättavisad av och som får en att tänka till kring livsstil och konsumtion”, säger hon.  

Erik Haag instämmer och lyfter fram en för honom ny insikt: 

”Det som har varit intressant är att perspektivet på ägodelar skiljer sig från hur man brukar tänka på grejer. Annars tänker man ofta på prislappen, men här fick vi lära oss att tänka om. Den dyraste saken är inte den viktigaste saken. Det är ett hoppfullt program och det känns som att vi behöver hoppfulla berättelser just nu”, säger han. 

Att ha en stark relation till föremål som gått i arv är något som Lotta Lundgren kan avundas andra. Själv har hon inga möbler som ärvts av någon släkting och hon tror att det kan bero på hennes egen generation.

”Vi har struntat i sånt. Mycket av min mormor och morfars möblemang kom ju från längre bak i tiden, men mina grejer som har en ålder har jag köpt på auktion. Det är annorlunda när man bryter en släktlinje där föremål tidigare gått i arv”, säger Lotta Lundgren. 

Inte heller Erik Haag äger något med den sortens betydelse. Däremot tror han ändå att man besjälar föremål på olika sätt. 

”Under två års tid såg jag en fleecetröja som låg slängd i skogen. Till slut tänkte jag ’fan, nu tar jag hem den’. Nu fantiserar vi om vem som tröjan kan ha tillhört och varför den låg där i skogen. Den tillför mer glädje än tröjor som varit dyrare”, säger Erik Haag och skrattar. 

 ”Vi älskar den inte, men vi tycker att den är spännande”, säger en instämmande Lotta Lundgren. 

För många har coronapandemin inneburit stora ekonomiska utmaningar. Men Erik Haag och Lotta Lundgren har haft tur. 

”Vi har påverkats mindre än många andra. Det är klart att föreläsnings- och konferenciersjobb har fallit bort. Man vågar knappt säga det, men ekonomiskt sett har det inte varit någon större skillnad. Men det betyder ju inte att man inte är orolig ändå”, säger Lotta Lundgren. 

Att arbeta tillsammans som par finns det bara fördelar med menar de. Hur länge de har kontrakt med TV4, och vad nästa projekt kan tänkas handla om, råder det lite hemlighetsmakeri kring. Planen verkar dock vara att göra fler program för TV4 och drömprojektet är att leda någon typ av frågesportprogram. 

Jon Bjellerup är en av experterna i programmet.
Jon Bjellerup är en av experterna i programmet.Foto:Jack Mikrut

Vad hade ni helst velat att era barn och barnbarn sparar efter er?
”När jag var i 30-årsåldern hade jag en period när jag inte kunde sova. För att fördriva tiden satt jag uppe om nätterna och gjorde 200 ansikten i lera. De 100 sämsta slängde jag, resten sitter på en tavla. Den tavlan skulle jag gärna vilja att någon brydde sig om och sa ’den där gjorde farmor när hon var ung och inte kunde sova om nätterna’, säger Lotta Lundgren med ett skratt.

”Det är upplyftande att man inte vet vilka av ens grejer som kommer att bli ett betydelsefullt arv. Man kan inte styra över det. Men jag tycker det är kul när mina ungar använder mina kläder och lyssnar på mina spellistor. Men det känns inte lika beständigt som ett dragspel från första världskriget”, säger Erik Haag.

 

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera