Annons

Succéförfattaren tar sig an sociala medier – i sin 191:a bok

Efter Sune och Bert kommer Luna. Den storsäljande barnboksförfattaren Sören Olsson släpper en ny barnboksserie om en ensam flicka med oväntade krafter och om hur det är att vara barn i dag: ”Instagram-kontot verkar ibland vara viktigare än att vara förälder.”

Författaren Sören Olsson.
Författaren Sören Olsson.Foto:Gustaf Månsson

Sören Olsson är den ena halvan av författarduon bakom de berömda böckerna om tjejtjusaren Sune och tonårspojken Bert. Böckerna har sålts i miljoner exemplar och blivit översatta till 30 språk. Berättelserna har filmatiserats i olika format för olika generationer sedan slutet av 80-talet. 

Han är medförfattare till nästan 200 böcker och nu fogas ytterligare en titel till den långa listan – ”Luna och superkraften: Upptäckten”. Som så ofta i Sören Olssons berättelser är handlingen förlagd till ett litet samhälle, den fiktiva orten Lilla Vargudden.  

”Lilla Vargudden är som ett Sverige i miniatyr. Där finns fotbollspappan, den maffialiknande kommunalpampen och den före detta kändisen”, säger han och fortsätter:

”Men där finns även nioåriga Luna vars föräldrar är ockuperade av sociala medier. Hon känner sig ensam och bortglömd. En kväll får hon nog och sätter sig vid mångatan som har bildats över vattnet. Där händer något magiskt. Det skulle lika gärna kunna ha varit här”, säger han och pekar mot älven som ringlar sig nedanför författarens hus i Bollnäs, där Di träffar honom för en intervju.

Tillsammans med författarna Leif Eriksson och Martin Svensson ger Sören Olsson ut den första boken om Luna och tanken är att göra en hel barnboksserie. Författartrion har ett avtal med förlaget Bookmark om att skriva ytterligare en bok och planerar att skriva två till.

”Berättelsen snuddar lite vid den problematik som finns på många håll i dag. Instagram-kontot verkar ibland bli viktigare än att vara förälder. Det är Lunas verklighet och jag tror att många barn kan känna igen sig i det. Vi vill spegla hur det kan se ut och förhoppningsvis kan det väcka tankar i dem som läser boken”, säger Sören Olsson som dock understryker att boken inte är skriven som en moralpredikan.

Han slog igenom på 1980-talet med böckerna om Sune och Bert, skrivna tillsammans med kusinen Anders Jacobsson. Ambitionen då var att göra en okonventionell tonårsbok om osäkra killar med ett levande känsloliv. Nu har 1980-tal växlats till 2020-tal och Sören Olsson upplever att barn och ungdomar har andra saker att förhålla sig till än vad Sune och Bert hade då.

”Jag tycker att barn tvingas bli ungdomar mycket tidigare än förut. Och då ställs det helt andra krav – hur man ska klä sig, hur man ska prata och hur man ska bete sig. Det har blivit större krav på barn, de växer upp för snabbt. Låt barn vara barn, låt de leka av sig och tids nog så blir de också ungdomar.”

Hans författarskap sträcker sig hela vägen tillbaka till 1984. Snart fyra decennier senare känner han inte att skrivarglöden har slocknat. Glädjen finns kvar – och känslan av att allt ännu inte är berättat. 

”Jag känner mig ödmjuk inför att jag inte kan hitta på allt det här, utan att det kommer någonstans ifrån. Jag är en kanal för alla de här ideérna som ploppar ned någonstans ifrån.”

I sällskap av kusinen Anders Jacobsson har han hållit en närmast omänsklig produktionstakt. Just författarsamarbeten har varit ett återkommande tema i Sören Olssons karriär. Han trivs med att dela på ansvaret, men det måste finnas ett antal nycklar för att det ska fungera. En är prestigelöshet. 

”Vi tar av varandra och ger till varandra. Man slänger in något och ingen av oss tar illa upp om man säger att det inte kommer att fungera. Det ska inte spela någon roll hur många idéer som en av oss kommer med eller hur mycket någon har skrivit, utan slutresultatet är det viktigaste.” 

Han tycker att det fortfarande finns mycket att berätta, men uttrycker samtidigt en oro för att barn och ungdomar läser allt mindre. 

”Det är kanske inte konstigt, med tanke på att det mesta flyttar över och blir digitalt. I dag är det en helt annan sak att sätta sig ned och läsa en bok”, säger han. 

”Samtidigt önskar jag att den fysiska boken lever kvar. Det är något som väcks i en människa när man får läsa en bok och vi måste visa att läsning är coolt, att det är inte en bestraffning.” 

En artikel som författarduon Olsson och Jacobsson skrev i Expressen 2016 fick stor uppmärksamhet. Budskapet var att de ville omarbeta delar av äldre Bert-böcker med vad de själva upplevde som sexistiska inslag. Artikeln skapade en livlig debatt, något som inte var intentionen, enligt Sören Olsson.

”Det blev en stor snackis om fel sak egentligen. Det beskrevs som att vi pudlade, att vi skämdes över vad Bert gjorde och sa, men så var det inte. Vi reviderar och skriver om äldre böcker hela tiden, delvis för att de ska vara tidsenliga och aktuella. Några av karaktärernas handlingar i de gamla böckerna kan inte gå obemärkta förbi.”

Det finns en kultur-snobbism även för barn, tycker Sören Olsson, och en slags ängslighet. Det finns många recensenter som genom åren har velat att de ska skriva ”som det borde vara”, men då blir det för tillrättalagt.

”Många förståsigpåare på olika kulturredaktioner kommer med tips på vad de tycker att barn ska läsa. Då rekommenderas ofta ”diskbänksrealism”. Men vilka barn som just upptäckt ett läsintresse vill läsa en sån bok? Jag skulle inte sätta det i händerna på mina barn”, säger han.

Tillsammans med författarkollegan Anders Jacobsson har han precis börjat skriva på ännu en berättelse, som de började spåna på redan 1985.

Varför har ni väntat så länge?
”Jag tror att vi tyckte att idén var så bra att vi blev rädda för att ta tag i den. Men nu kastar vi oss handlöst in i det där.” 

Lagom till jul kommer även den senaste Sune-filmen. Premiären är planerad till juldagen, men hur det blir med den beror på hur pandemin utvecklar sig framöver.

 

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera