1515
Annons

Succéförfattaren om Trump: Ta våldet på allvar – ”en galen och helt gränslös person”

”Att inte försöka avsätta Donald Trump vore ett stort misstag.”

Det säger den rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen till Di:

”Budskapet blir ju att kuppförsök, våld och tragedier inte tas på allvar.”

Den rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen.
Den rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen.Foto:Amanda Lindgren
Masha Gessen är aktuell med boken ”Att överleva envälde”.
Masha Gessen är aktuell med boken ”Att överleva envälde”.

48 timmar efter att Donald Trump vunnit presidentvalet 2016 blev Masha Gessens essä ”Autocracy: Rules for Survival” viral. Fyra år senare, en vecka efter Trumpanhängarnas invasion av kongressen, ger Brombergs förlag ut boken på svenska med titeln ”Att överleva envälde” och ett nyskrivet tillägg efter presidentvalet 2020.

Donald Trumps mantra om att han vann valet är ett försök att skapa autokrati, envälde, enligt Masha Gessen. En kupp börjar alltid med ett bedrägeri. Är bedrägeriet framgångsrikt – om anspråket på makten är övertygande – är det en kupp, resonerar författaren.

Varför bör svenska företagsledare och styrelseledamöter läsa din bok?
”Jag antar att de har intresse av vad som händer i USA. Boken tar upp vissa modeller på hur lätt och snabbt en demokrati kan urholkas. Förhoppningen är att fler ska uppmärksamma varje tecken på autokrati – innan det är för sent.”

Autokrati är ett statsskick utan maktdelning där den offentliga makten utövas av en oinskränkt envåldshärskare, en autokrat.

Vilka är de, enligt dig, bästa källorna för att få en genomlyst bild av vad som händer i USA?
”Jag läser bland annat Wall Street Journal varje dag och lyssnar på podcasts, däribland Vox. Att överleva envälde fokuserar på det som sker och sägs öppet, och hur försvagade samhällsinstitutioner och kringskurna medier bidrar till autokrati.”

Masha Gessen, som hyllas internationellt för sin penna och ifrågasättande analyser, har tidigare gett ut ”Mannen utan ansikte” om Vladimir Putins väg till makten och ”Ord kan krossa betong” om punkkollektivet Pussy Riot.

Vad tror du kommer att hända med Mr Trump framöver?
”Jag gör inte prognoser. Men att inte avsätta Trump via hans regering och 25:e tillägget i konstitutionen vore ett stort misstag.”

Varför då?
”Här har vi en galen, desperat och helt gränslös person på världens mäktigaste ämbete. Men Joe Biden tycks inte se stormningen som en nödsituation, utan slätar snarare över det som har hänt genom att säga att Trumps presidentskap bara pågår tio dagar till. Vad ger det för signaler? Budskapet blir ju att kuppförsök, våld och tragedier inte tas på allvar, vilket är oerhört farligt. Att presidenten initierar en invasion av kongressen borde starta ett nationellt uppvaknande, ett ”oh my God, hur kunde det här hända” och sedan en dialog om att rätta till det som behövs.”

Masha Gessen, som beskriver sig själv som ickebinär, betonar vikten av konsekvenstänk hos politiker och medborgare. Hen tar till en metafor:

”Tänk att ett av dina barn löper amok och sätter eld på hemmet. Du lyckas släcka elden, men halva huset är förstört men ni sätter er ned, äter middag och pratar om morgondagen som om ingenting har hänt. Vad får det för konsekvenser på sikt? Det är inget bra ledarskap för en familj, eller ett helt land.”

Efter stormningen av Kapitolium den 6 januari efterlyser flera tungviktare i det amerikanska näringslivet politiska åtgärder. Jay Timmons, vd för industriorganisationen National Association of Manufacturers, har skriftligen uppmanat vicepresident Mike Pence (rep) att avsätta Trump. Business Roundtable, USA:s politiska intresseorganisation för vd:ar i landets 214 största bolag, har också gjort starka uttalanden, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Även enskilda företagsledare som Apples Tim Cook, Facebooks Mark Zuckerberg, JP Morgan Chases ordförande Jamie Dimon, chefen för USA:s handelskammare Thomas Donohue, General Motors koncernchef Mary Barra och riskkapitaljätten Blackstones koncernchef Steve Schwarzman, tillika känd Trumpanhängare, är öppet kritiska.

Vad anser du om Twitter, Facebook och andra sociala mediers ansvar för den uppkomna situationen?
”Det är en rimlig, men likväl fel fråga. Du kan inte förvänta dig att vinstdrivande företag ska gå emot sina egna intressen – att tjäna pengar. En övergripande fråga är hur medier regleras generellt. Frågan berör mediernas finansiering och hur villiga vi är att ha starkt vinstdrivande medier. Jag anser att det är för farligt.”

För att de kan bli obegränsade arenor för personligheter som Donald Trump?
”Exakt.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?