1515

Succéförfattaren: ”Jag skriver feelbad-historia”

Efter succéböcker om farsoter och hungersnöd var Magnus Västerbro äntligen redo att skriva den ultimata feelbad-historieboken. I ”Tyrannens tid” skildras Sverige under de närmast apokalyptiska åren med Karl XII som regent. 

Journalisten och författaren Magnus Västerbro har skrivit en historiebok om tiden då Karl XII regerade över Sverige.
Journalisten och författaren Magnus Västerbro har skrivit en historiebok om tiden då Karl XII regerade över Sverige.Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Det har skrivits en oöverskådlig mängd böcker om Karl den tolfte, Carolus eller Karl XII, om de berömda fältslagen, kungen som person, och hur han dog. Men journalisten och författaren Magnus Västerbro, som fick Augustpriset för sin fackbok om hungersnöden i början av 1700-talet, saknade berättelsen om de vanliga människorna som levde i Sverige under hans tid som kung.

”Det här är den klassiska urberättelsen i Sveriges historia, den som alltid återkommer eftersom den är så dramatisk. Stormakten som faller och Karl den tolftes märkliga person. Den är central för Sverige, men jag har velat berätta hur allt detta påverkade folket och vardagslivet i Sverige”, säger Magnus Västerbro.

”Tyrannens tid” är den tredje boken i Västerbros trilogi om hur det var att leva i Sverige under närmast apokalyptiska händelser som krig, svält och pest.”

”Jag skriver feelbad-historia. Nu kanske jag får hämta andan lite och göra något annat.”

Han är noga med att påpeka att ”Tyrannens tid” inte är en bok om Karl XII, även om den tecknar ett ganska ingående porträtt även av honom. Den maktfullkomlige pojkkungen som uppfostrades till övertygelsen att han var utvald av Gud, att till varje pris försvara arvet efter sin far Karl XI och att alla måste lyda.

”Han såg sig som en av historiens stora personer och identifierade sig mycket med Alexander den store och han fick också tidigt stora framgångar. Det styrde hans agerande väldigt mycket, och den uppblåsta och överdrivna bild han hade av sig själv.”

Men i spåren av det 22 år långa krig som han vägrade avsluta lämnade han Sverige och dess befolkning i en närmast fullkomlig misär. ”Tyrannens tid” kartlägger ett stort antal ”vanliga” svenskars livsöden under dessa år, från prästhustrur, konstnärer, bönder, soldater och akademiker. En befolkning som pressas till det yttersta att hela tiden leverera nya knektar när armén decimeras på grund av de misslyckade erövringarna, som krävs på allt högre skatter och förnödenheter, och där minsta kritik mot kungen straffas hårt.

Har vi haft en felaktig bild av Karl XII?
”Det har funnits
två väldigt tydliga bilder, dels den att han var en människa som förstörde Sverige och som var vanlig fram till 1800-talet. Därefter spreds den bild som har inspirerat högerextremister, om att han stod upp mot Ryssland och det var inte hans fel att folket led hemma. Det finns också en bild av att folket stod bakom honom och ville vara med i kriget, men jag ville verkligen visa att det var en tvångsmaskin. Många tog livet av sig, högg av sig fingrarna eller sprang till skogs för att slippa rekryteras.”

Hur ser du på att han framhålls som en hjälte av högerextremister?
”Det är väldigt märkligt. Han tog ingen som helst hänsyn till sitt folk, dessutom misslyckades han kapitalt med det han hade föresatt sig att göra. Sedan finns det så klart något fascinerande i att han misslyckas så storslaget och ända in i det sista är övertygad om att han gör rätt.”

Magnus Västerbro ser tydliga paralleller mellan enväldet i början av 1700-talet och dagens diktaturer. Nordkorea, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet är bara några exempel och i dag straffas många kritiker på samma sätt som kritiska svenskar straffades för 300 år sedan.

Vad förvånade dig mest?
”Att det inte var ett okontrollerat förtryck. Alla fick chansen att försvara sig inför rätta och att ångra sig, så folk var inte helt rättslösa.”

Du har skrivit böcker om farsoter. Var i historien placerar du coronapandemin?
”Den är ganska lindrig om man jämför med mycket annat som vi har varit med om. Hade den kommit till Sverige i början av 1700-talet hade den knappt märkts, eftersom den främst dödar mycket gamla människor, och man hade mycket värre farsoter då som även drabbade yngre.”

 

 


Innehåll från KassaiLawAnnons

Framtidens juristbyrå är en kameleont

Världen och tekniken utvecklas i hisnande fart. De företag som formar framtiden är flexibla, experimentella och villiga att tänka utanför ramarna, och de förväntar sig samma approach från de juridiska byråer som företräder dem. Det förändrar juridiska förutsättningar och ställer höga krav på såväl teknisk som entreprenöriell förståelse och kompetens.

– Traditionella arbetssätt hänger inte med i utvecklingen och klarar därför inte att utforma juridiska tjänster som är anpassade för den snabbrörliga morgondagen. Därför grundade jag KassaiLaw 2012, säger Karola Kassai, CEO på KassaiLaw.

Läs mer om KassaiLaws expertis 

Idéer och innovation känner inga gränser, även om det ibland dyker upp hinder på vägen. När iPhone lanserades 2007 sade Microsofts tidigare CEO Steve Ballmer: ”There’s no chance that the iPhone is going to get any significant market share. No chance.”

Enligt samma linje skrev Bob Lutz, tidigare vice ordförande för General Motors och Chryster, år 2015 om Tesla Motors Inc: ”Tesla’s showing all the signs of a company in trouble…, and anyone paying attention probably saw this coming a mile away.”

2021 vet vi att dessa kommentarer visade sig helt felaktiga. 2000-talets dramatiska teknologiska revolution är ostoppbar och har fortsatt att drivas framåt av ny teknik, globalisering och förändrad demografi. Därmed kan den heller inte ignoreras, oavsett bransch. Så resonerade Karola Kassai när hon valde att starta KassaiLaw, en byrå med unikt fokus på juridik kring avancerade digitala lösningar och teknologier.

– Techentreprenörer fokuserar på framtiden och har både uthållighet och beslutsamhet nog för att nå sina mål. De är kreativa, innovativa, agila och proaktiva, vilket ligger till grund för deras nytänkande lösningar och idéer, och de förväntar sig att deras juridiska team kan möta upp detta dynamiska arbetssätt.

Juridikbranschen präglas emellertid på många håll av ett konservativt synsätt, med tydliga ramar kring arbetsgång och rutiner. För nytänkande företag kan sådana ramar dock tolkas som faktiska hinder snarare än möjliggörare, något som kan utgöra en risk för många traditionella juridikbyråer.

– Om ett företag inom den decentraliserade finanssfären, vars vision är att utmana den konservativa finans- och bankindustrin, inte kan få relevant och aktuell vägledning från sitt juridiska team, vad sker då? Företaget lär inte ge upp sin vision, men om deras juristbyrå saknar rätt erfarenhet eller tekniska kunskaper, kan de mycket väl välja en annan firma, förklarar Karola.

En entreprenöriell inställning

För att matcha informationsålderns förväntningar måste jurister som arbetar med dylika företag lära sig att arbeta med samma kompetenser som entreprenörer gör. Det omfattar att överge föråldrade, passiva och reaktiva modeller, till förmån för en dynamisk mix av kreativitet, framsynthet och innovativ problemlösning, i kombination med ett komplext, affärscentrerat tankesätt.

– Som jurist inom innovation och teknologi måste du vara en kameleont; du måste konstant anpassa dig till klientens föränderliga behov, anta samma tankesätt och utforma skräddarsydda lösningar inom områden där det knappt finns någon praxis. Inte sällan ligger därtill regelverk och riktlinjer årtionden bakom tekniken i sig. Kryptovalutor är ett utmärkt exempel: Bitcoin anses vara den första kryptovalutan och lanserades 2009, men fortfarande är regelverken inom EU inte helt utformade.

Möt teamet bakom KassaiLaw 

Ett gränslöst perspektiv

De senaste åren har KassaiLaw växt stadigt. Transformationen från driven startup till mogen aktör har skapat en djup förståelse för klienternas egna utmaningar. Efter att ha genomgått samma utveckling och skaffat egna erfarenheter av entreprenörskap inom hela Europa – inklusive internationell expansion – har byråns angreppssätt kommit att bli synnerligen relevant för techföretagen, inte minst eftersom dessa företag ofta siktar på snabb tillväxt, med ett globalt perspektiv från dag ett.

– KassaiLaw har en annan tonalitet – vi strävar alltid mot att tillhandahålla tjänster av högsta tänkbara kvalitet, men är också avslappnade och flexibla. Vi vill vara en välbekant del av våra klienters verksamheter, med fördjupad insikt i just deras specifika utmaningar.

Juridiken handlar i slutänden om människan – om att lösa personers problem och stötta dem på vägen framåt – men Karola känner att det är något många tycks ha glömt bort. Målet är att de olika parterna ska känna tillit och förtroende, men få tar tillräcklig hänsyn till den mänskliga faktorn.

Teknologisk kompetens in-house

Det är dock inte bara den entreprenöriella erfarenheten som Karola lyfter som en väsentlig del av byråns approach. KassaiLaw har samlat bred teknologisk kompetens in-house – inklusive programmeringskunskap – vilket borgar för ett sömlöst och effektivt samarbete med klienterna. Karola berättar att många är tacksamma för att de slipper förklara hela sin verksamhet innan arbetet kan påbörjas, utan istället kan fokusera på sitt.

Efterhand som tekniken blir allt mer sofistikerad ökar kraven på jurister som arbetar inom teknikbranscherna; fördjupade kunskaper om området är en förutsättning för att kunna erbjuda de lämpligaste juridiska lösningarna, baserat på vad företagen faktiskt gör. Det är till exempel väsentligt mycket svårare att avgöra om en transaktion behöver blockeras på grund av risk för pengatvätt, om man inte förstår hur just dessa transaktioner spåras och i vilken utsträckning data och kunskap kan erhållas från dem.

– Vår modell är ett lyckat tillvägagångssätt, något som har bevisats inte minst av den respons vi har fått från marknaden. Att expandera till den svenska marknaden var ett givet steg och nu har vi ett starkt, nordiskt perspektiv. Det har möjliggjort för oss att arbeta med projekt av alla storlekar, vilket bland annat har inkluderat en spännande börsintroduktion för ett större teknikföretag. Vi ser nu fram emot alla nya utmaningar i Sverige, som branschen alltid erbjuder, avslutar Karola.

Här hittar du mer om Karolas resa

Mer från KassaiLaw

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KassaiLaw och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?