Annons

Succéförfattaren: ”Jag skriver feelbad-historia”

Efter succéböcker om farsoter och hungersnöd var Magnus Västerbro äntligen redo att skriva den ultimata feelbad-historieboken. I ”Tyrannens tid” skildras Sverige under de närmast apokalyptiska åren med Karl XII som regent. 

Journalisten och författaren Magnus Västerbro har skrivit en historiebok om tiden då Karl XII regerade över Sverige.
Journalisten och författaren Magnus Västerbro har skrivit en historiebok om tiden då Karl XII regerade över Sverige.Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Det har skrivits en oöverskådlig mängd böcker om Karl den tolfte, Carolus eller Karl XII, om de berömda fältslagen, kungen som person, och hur han dog. Men journalisten och författaren Magnus Västerbro, som fick Augustpriset för sin fackbok om hungersnöden i början av 1700-talet, saknade berättelsen om de vanliga människorna som levde i Sverige under hans tid som kung.

”Det här är den klassiska urberättelsen i Sveriges historia, den som alltid återkommer eftersom den är så dramatisk. Stormakten som faller och Karl den tolftes märkliga person. Den är central för Sverige, men jag har velat berätta hur allt detta påverkade folket och vardagslivet i Sverige”, säger Magnus Västerbro.

”Tyrannens tid” är den tredje boken i Västerbros trilogi om hur det var att leva i Sverige under närmast apokalyptiska händelser som krig, svält och pest.”

”Jag skriver feelbad-historia. Nu kanske jag får hämta andan lite och göra något annat.”

Han är noga med att påpeka att ”Tyrannens tid” inte är en bok om Karl XII, även om den tecknar ett ganska ingående porträtt även av honom. Den maktfullkomlige pojkkungen som uppfostrades till övertygelsen att han var utvald av Gud, att till varje pris försvara arvet efter sin far Karl XI och att alla måste lyda.

”Han såg sig som en av historiens stora personer och identifierade sig mycket med Alexander den store och han fick också tidigt stora framgångar. Det styrde hans agerande väldigt mycket, och den uppblåsta och överdrivna bild han hade av sig själv.”

Men i spåren av det 22 år långa krig som han vägrade avsluta lämnade han Sverige och dess befolkning i en närmast fullkomlig misär. ”Tyrannens tid” kartlägger ett stort antal ”vanliga” svenskars livsöden under dessa år, från prästhustrur, konstnärer, bönder, soldater och akademiker. En befolkning som pressas till det yttersta att hela tiden leverera nya knektar när armén decimeras på grund av de misslyckade erövringarna, som krävs på allt högre skatter och förnödenheter, och där minsta kritik mot kungen straffas hårt.

Har vi haft en felaktig bild av Karl XII?
”Det har funnits
två väldigt tydliga bilder, dels den att han var en människa som förstörde Sverige och som var vanlig fram till 1800-talet. Därefter spreds den bild som har inspirerat högerextremister, om att han stod upp mot Ryssland och det var inte hans fel att folket led hemma. Det finns också en bild av att folket stod bakom honom och ville vara med i kriget, men jag ville verkligen visa att det var en tvångsmaskin. Många tog livet av sig, högg av sig fingrarna eller sprang till skogs för att slippa rekryteras.”

Hur ser du på att han framhålls som en hjälte av högerextremister?
”Det är väldigt märkligt. Han tog ingen som helst hänsyn till sitt folk, dessutom misslyckades han kapitalt med det han hade föresatt sig att göra. Sedan finns det så klart något fascinerande i att han misslyckas så storslaget och ända in i det sista är övertygad om att han gör rätt.”

Magnus Västerbro ser tydliga paralleller mellan enväldet i början av 1700-talet och dagens diktaturer. Nordkorea, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet är bara några exempel och i dag straffas många kritiker på samma sätt som kritiska svenskar straffades för 300 år sedan.

Vad förvånade dig mest?
”Att det inte var ett okontrollerat förtryck. Alla fick chansen att försvara sig inför rätta och att ångra sig, så folk var inte helt rättslösa.”

Du har skrivit böcker om farsoter. Var i historien placerar du coronapandemin?
”Den är ganska lindrig om man jämför med mycket annat som vi har varit med om. Hade den kommit till Sverige i början av 1700-talet hade den knappt märkts, eftersom den främst dödar mycket gamla människor, och man hade mycket värre farsoter då som även drabbade yngre.”

 

Innehåll från Dun & BradstreetAnnons

Nya möjligheter till tillväxt i föränderliga tider

När världen står inför ekonomisk turbulens behöver företag se till att de är väl positionerade för att klara utmaningarna. Genom att ha rätt data och använda den på rätt sätt, kan du öka värdet på den och bli mer motståndskraftig inför framtiden. Då kan ditt företag inte bara överleva de kommande månaderna och åren, utan också frodas.

Bli datadriven idag – ta smarta beslut och öka lönsamheten b2b och b2c


Rätt data är en viktig del av alla beslutsprocesser. Den kan hjälpa dig att identifiera vilka steg du bör ta för att fatta bra beslut och för att bygga motståndskraft i oförutsägbara tider.

– Men att arbeta datadrivet och förvandla sin data till en strategisk tillgång är ett långsiktigt arbete. Grundjobbet är oerhört viktigt och det går inte att hoppa över steg. Om du börjar automatisera med dåliga data kommer både vinst och tillväxt att utebli, säger Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.

Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.
Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.

Minska risker och maxa möjligheter

Dun & Bradstreet har hjälpt företag att växa och nå framgång med hjälp av företags- och konsumentdata, samt analys och datadrivna lösningar i närmare 200 år. Deras data-, statistik- och AI-drivna plattformar ger kunder möjlighet att fatta smartare beslut, vilket i sin tur skapar konkurrensfördelar.

– Data och analys är viktiga verktyg. Det hjälper oss att förutse vad som kan hända och – ännu viktigare – att planera hur vi ska reagera på förändringar. Det vill säga att vi kan både maximera möjligheter och minska risker, säger Peter Verduin.

– På så vis kan du bygga in en flexibilitet och stärka företagets motståndskraft inför en oförutsägbar framtid. Det i sin tur ökar förmågan att anpassa verksamheten till nya förutsättningar.

Hitta lösningar i osäkra tider

Den globala pandemin, kriget i Ukraina, med en stigande inflation som följd, har lett till att många företagsägare och chefer står inför nya utmaningar som behöver pålitliga lösningar.

– Då är det viktigt att ta stöd av data, både för att identifiera problemområden och hitta alternativa lösningar. Motståndskraft handlar om att vara proaktiv i hur du förbereder dig för det oväntade. Rätt data kan också hjälpa företag att identifiera nya marknader och nya möjligheter, säger Peter Verduin.

Till exempel har kriget i Ukraina skapat ett nytt behov av att förstå leveranskedjan hos företaget – inte bara vem som är leverantören utan även leverantörens leverantör och deras underleverantörer.

– Det handlar om att skydda ditt företag genom att ha synlighet i realtid och information om vem du gör affärer med. Med hjälp av onlinedata och AI kan vi hjälpa våra kunder att visualisera hela leverantörsnätverken. På så vis kan du lättare analysera risker och ligga steget före. Det gör dig mer agil, vilket också skapar nya möjligheter.

Data och analys kan också användas som stöd i finansiell planering.

– I en lågkonjunktur är budgetarna ofta snäva och det är viktigare än någonsin att arbeta datadrivet och ha hög precision i sina modeller. Det ger mindre spill i datamängden och därmed en större säkerhet. Det gör det lättare att vara noggrann och med det mer effektiv och framgångsrik, säger Peter Verduin.

Ta del av innehållet från Dun & Bradstreets evenemang Power of Data då ledande experter delade med sig av sina insikter och spaningar. 

Mer från Dun & Bradstreet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dun & Bradstreet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera