1515
Annons

Succéfilmen lyfte familjeföretaget

GÖTEBORG.  Med ett eget recept blev chokladbutiksägarna Katharina och Jean-Claude Eggel i stället tillverkare av det egna märket La Praline Gothenburg.

För att kunna växa vidare bygger paret nu en chokladfabrik i Vårgårda.

Chokladtryffeltillverkarna Jean-Claude och Katharina Eggel planerar för expansion av familjens företag La Praline Gothenburg tillsammans med dotter Natascha Eggel, längst till höger, och hennes sambo Johan Paleski, längst till vänster.
Chokladtryffeltillverkarna Jean-Claude och Katharina Eggel planerar för expansion av familjens företag La Praline Gothenburg tillsammans med dotter Natascha Eggel, längst till höger, och hennes sambo Johan Paleski, längst till vänster.

Katharina och Jean-Claude Eggel visar runt i La Pralines svala lager i Backa industriområde på Hisingen i Göteborg.

”Det ska vara en jämn temperatur året om, så här inne är det cirka plus 16 grader för att säkerställa kvaliteten på chokladen”, säger Katharina Eggel, medgrundare av chokladtryffeltillverkaren La Praline Gothenburg.

Lokalen på 600 kvadratmeter är till brädden fylld, så nästa år går flyttlasset till nästan tre gånger så stora lokaler i Vårgårda.

”Vi kan inte expandera mera här, så vi har köpt mark i Vårgårda och bygger vår egen fastighet som vi har ritat efter våra behov. Det är vår största investering hittills på runt 15 miljoner kronor. För att få det i hamn valde vi att byta till en lokal bank”, säger Jean-Claude Eggel, medgrundare.

I den nya fabriken kan man optimera varuflödet och med den befintliga produktionslinjen gå från att köra ett skift till två skift. Och sedan ha utrymme att växa ytterligare i flera år.

”När vi har kört igång verksamheten på det nya stället så kommer det inom tre år vara dags för nästa stora investering som då blir en helautomatiserad produktionslinje till”, säger han.

La Praline Gothenburg tillverkar sin egen chokladtryffel som främst säljs till special- och delikatessbutiker men man åtar sig också legotillverkning för andra företag. Företaget satsar också mycket på export till bland annat grannländerna i Norden och Tyskland.

”Jag och Jean-Claude är väldigt olika. Jag vill ha stabilitet och ordning i finanserna medan Jean-Claude är mer kreativ och visionären. Tillsammans har vi fått en balans i att utveckla vår affärsidé samtidigt som vi vuxit i en takt som vi mäktar med och som är hållbar”, säger Katharina Eggel.

En ekonomisk buffert har alltid varit viktigt och kom väl till pass när finanskrisen slog till 2008 och företaget precis flyttat in i de här lokalerna i Backa.

”Då var vi nervösa men vi har en liten flexibel organisation som vi kan anpassa till efterfrågan och så kan vi ju själva spara genom att hålla nere olika utgifter, så vi klarade oss bra”, säger hon.

Katharina och Jean-Claude Eggel är självlärda chokladtryffelproducenter. Katharina är utbildad ekonom och Jean-Claude har arbetat inom skogsindustrin. Paret flyttade från Jean-Claudes hemland Schweiz till Sverige och Katharinas hemstad Linköping 1993. Sju år senare gick flytten till Göteborg för att starta en chokladbutik på Tredje Långgatan.

”Det var dags att testa något nytt. Jag hittade en butikslokal som passade för att sälja choklad så vi började importera fin choklad från Frankrike, Belgien och Tyskland”, berättar Jean-Claude Eggel.

Då var paret Eggel lite före sin tid. Men så hade Lasse Hallströms film Chocolat premiär i Sverige i mars 2001.

”Då låg vi plötsligt helt rätt i tiden. Med filmen Chocolat fullkomligen exploderade intresset för choklad”, säger Katharina Eggel.

Men efter några år ville Jean-Claude förbättra marginalerna så man stängde butiken och startade år 2006 det egna varumärket La Praline Gothenburg med legotillverkare runt om i Europa. Fem år senare tog paret nästa steg att själva bli tillverkare av chokladtryffel och det öppnade också exportmarknaden för företagets produkter.

”Under två år prövade vi oss fram till det tryffelrecept som vi arbetar med i dag. Men det var mycket frustration och misslyckanden på vägen. Dessutom var ju köpet av en egen produktionslinje den största investering vi gjort och det tog tid att få den att fungera som vi ville. Det var ett stort risktagande men det har lönat sig”, säger Jean-Claude Eggel.

Och för två år sedan flyttade äldsta dotter Natascha Eggel med sambo Johan Paleski från Linköping till Göteborg för att arbeta som marknadsföringsansvarig respektive produktionsansvarig i företaget.

”Nu är vi ett riktigt familjeföretag”, säger Katharina Eggel.

Hur ser företaget ut om tre år?
”Om tre år har vi bott in oss i lokalerna i Vårgårda och omsätter cirka 14 Mkr. Då är vi också redo att investera i en produktionslinje till. Och om fem år har vi tagit steget in på den växande asiatiska marknaden”, säger Jean-Claude Eggel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?