Succé-grundaren om hur han klarat sig från kollapsen: ”Nära döden-upplevelser”

Ett år efter att Paypal köpte Izettle är det fortfarande ”business as usual”, enligt grundaren Jacob de Geer. 

Hur det är att ha en chef igen och nya detaljer kring jätteaffären berättar han också om i lördagens avsnitt av Förnuft & Känsla. 

Foto:Jesper Frisk

När amerikanska Paypal köpte det svenska betalföretaget Izettle för 19 miljarder kronor blev många förvånade eftersom bolaget länge hade planerat för en börsnotering. Ungefär ett år efter uppköpet berättar Izettles grundare att mycket fortfarande är sig likt på bolaget med huvudkontor i Stockholm. 

”Det är ganska mycket business as usual. Vi är självgående än så länge, men lägger grunden för ett djupare samarbete”, säger Jacob de Geer i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Den kanske största skillnaden sedan uppköpet gäller honom själv, då han, för första gången på mycket länge, har en chef. 

”Men det känns fantastiskt och han är ett roligt bollplank.” 

Historien om hur han och Magnus Nilsson startade Izettle 2011 har han berättat många gånger. Den har varit spännande, men också kantad av ”nära döden-upplevelser”, som han kallar dem, och i perioder har han arbetat hårt.  

”Ingen entreprenör vet vad en 40-timmarsvecka är. Men det som räddat mig från att klappa ihop under tuffa perioder är kost, träning och sömn i den mån det går. Sköter man det kan man fortsätta mycket längre än någon som sitter fast vid skrivbordet.”

En sådan period var när Paypal oväntat bestämde sig för att lägga sitt bud. Det var nära inpå noteringen och därför tackade Izettle först nej till budet. Men efter att ha träffat bolaget i USA och sett hur lika visioner de båda hade ändrade sig ägarna. 

”Då hade vi två spår, men jag fortsatte att träffa banker. Noteringen hade vi jobbat med i över ett år och det var det jag fokuserade på. Om det andra hände var det fantastiskt, men noteringen var målet.” 

Efter ägarskiftet har Jacob de Geer fortsatt driva bolaget och har många planer för hur Izettle ska utvecklas.

”Man kan säga att vi nu har satt bolaget på steroider och det vill jag vara med om att utveckla.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?