Annons

Succé-grundaren om hur han klarat sig från kollapsen: ”Nära döden-upplevelser”

Ett år efter att Paypal köpte Izettle är det fortfarande ”business as usual”, enligt grundaren Jacob de Geer. 

Hur det är att ha en chef igen och nya detaljer kring jätteaffären berättar han också om i lördagens avsnitt av Förnuft & Känsla. 

Foto:Jesper Frisk

När amerikanska Paypal köpte det svenska betalföretaget Izettle för 19 miljarder kronor blev många förvånade eftersom bolaget länge hade planerat för en börsnotering. Ungefär ett år efter uppköpet berättar Izettles grundare att mycket fortfarande är sig likt på bolaget med huvudkontor i Stockholm. 

”Det är ganska mycket business as usual. Vi är självgående än så länge, men lägger grunden för ett djupare samarbete”, säger Jacob de Geer i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Den kanske största skillnaden sedan uppköpet gäller honom själv, då han, för första gången på mycket länge, har en chef. 

”Men det känns fantastiskt och han är ett roligt bollplank.” 

Historien om hur han och Magnus Nilsson startade Izettle 2011 har han berättat många gånger. Den har varit spännande, men också kantad av ”nära döden-upplevelser”, som han kallar dem, och i perioder har han arbetat hårt.  

”Ingen entreprenör vet vad en 40-timmarsvecka är. Men det som räddat mig från att klappa ihop under tuffa perioder är kost, träning och sömn i den mån det går. Sköter man det kan man fortsätta mycket längre än någon som sitter fast vid skrivbordet.”

En sådan period var när Paypal oväntat bestämde sig för att lägga sitt bud. Det var nära inpå noteringen och därför tackade Izettle först nej till budet. Men efter att ha träffat bolaget i USA och sett hur lika visioner de båda hade ändrade sig ägarna. 

”Då hade vi två spår, men jag fortsatte att träffa banker. Noteringen hade vi jobbat med i över ett år och det var det jag fokuserade på. Om det andra hände var det fantastiskt, men noteringen var målet.” 

Efter ägarskiftet har Jacob de Geer fortsatt driva bolaget och har många planer för hur Izettle ska utvecklas.

”Man kan säga att vi nu har satt bolaget på steroider och det vill jag vara med om att utveckla.” 


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?