1515

Succé för svenska hästspelet

Det svenskutvecklade hästspelet Star Stable blir allt populärare och galopperar nu in på den stora brasilianska marknaden.

Spelet väntas i år dra in cirka 140 miljoner kronor och bolaget bakom räknar med att redovisa sin första vinst.

Fyra år efter det att den första versionen av Star Stable släpptes brett har antalet registrerade användare passerat sju miljoner. Omkring 400 000 spelar varje månad och runt hälften av dessa är betalande användare. Den absoluta merparten är unga tjejer.

Även antalet anställda i Star Stable Entertainment, som utvecklar spelet, har ökat stadigt och är nu över 70 personer.

"Kaffemaskinerna blir större och mötena fler", konstaterar vd Fredric Gunnarson.

Han räknar med att omsättningen ska öka från 89 miljoner kronor 2015 till "bortåt 140 miljoner" i år och att resultatet blir positivt, efter minusresultat ända sedan starten.

"Vi har under alla år återinvesterat all vinst i produkten. Men i år så börjar det bli svarta siffror."

I och med den kraftiga tillväxten har bolaget på kort tid seglat upp som en av de största spelutvecklarna i Sverige, även om det är en bra bit kvar till Mojangs (Minecraft) och Kings (Candy Crush Saga) miljardintäkter.

Den största marknaden för Star Stable är USA, där omkring en tredjedel av de aktiva spelarna finns. Men spelet finns på elva språk och den geografiska expansionen fortsätter. Närmast ska spelet släppas på turkiska och portugisiska. Den sistnämna lanseringen är inte riktad mot Portugal i första hand, utan den mycket större spelmarknaden Brasilien.

I marknadsföringen får Star Stable gratis draghjälp från en stor grupp hängivna spelare, som laddar upp Youtubefilmer och bloggar om sina äventyr i spelet.

"Det betyder jättemycket, det är väldigt smickrande och roligt att det är sådant stort engagemang världen över", säger Gunnarson.

Även om hästspelet växer så det knakar så ska verksamheten breddas framöver. I våras började Star Stable Entertainment rekrytera ett nytt team av utvecklare, som ska skapa ett nytt spel. Precis som Star Stable ska det nya spelet – liksom alla framtida spel, enligt Gunnarson – utspelas på den fiktiva ön Jorvik.

Men det ligger ett drygt år bort innan det kommer ut. Det är för långt bort för att gå in på detaljer.


Innehåll från NetApp, Arrow och NVIDIAAnnons

Så kan NetApp ONTAP AI frigöra kraften i AI-affären – och öka affärsutvecklingen

Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.
Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.

Mer och mer data samlas in och samtidigt blir AI-tjänsterna allt vanligare och smartare.

Det gör att den underliggande arkitekturen måste ha större kapacitet.

NetApps lösning ONTAP AI, byggd med teknologi från NetApp och NVIDIA, kan frigöra kraften i AI-lösningen.

– Vi har en skyldighet att använda AI för att förbättra funktioner i vårt samhälle. Det öppnar upp helt nya möjligheter, säger Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA.

Kunskaperna kring AI, Deep Learning och Machine Learning blir allt större. Kombinerat med dataexplosionen från till exempel sensorer, kameror samt finansiella transaktioner, ökar kraven på de tekniska plattformarna som behöver stötta med automatiserade realtidsbeslut och i vissa fall kunna förutsäga beslut på ett korrekt sätt då det kan påverka liv och säkerhet.

– AI-industrin håller på att mogna väldigt fort. Samtidigt finns ett stort uppdämt behov av denna teknik samt att kunskaperna inte räcker till. Det gör att det finns en utmaning för AI-industrin att växa, säger Fredric Wall. 

Samtidigt som den underliggande infrastrukturen och den plattform som AI-lösningarna bygger på måste ha mycket mer kapacitet, både när det gäller lagring och överföring, måste systemen vara stabila, rigoröst testade men också designas och levereras i en så enkel form som möjligt.

– Här kommer NetApp ONTAP AI in som ett naturligt inslag, säger Fredric Wall.

ONTAP AI – snabbare och förenklad AI-utveckling 

NVIDIA utvecklar den del av teknologin som utgör beräkningskraften. I grunden finns en GPU, en snabbare processor än den traditionella lösningen med en CPU.

– Man kan säga att det är en starkare och kraftigare motor som gör beräkningar enormt mycket snabbare än traditionella motorer, detta mycket tack vare att en GPU gör beräkningar parallellt medan en CPU gör det sekventiellt. Vissa beräkningsmodeller och applikationer lämpar sig mycket bättre för en GPU. Kraften kan öka hundra till ett jämfört med en lösning baserad på traditionell CPU-teknologi. Det är en enorm skillnad. I klarspråk betyder det att hundratals servrar kan ersättas med ett fåtal, säger han.

Långt samarbete

Viktor Winberg är AI Lead på NetApp i Sverige.

– I ONTAP AI är det NVIDIA som står för hästkraften och vi på NetApp levererar bränslet, det vill säga ditt data, säger han.

NVIDIA och NetApp har ett långt samarbete kring referensarkitekturer för att göra det enklare för verksamheter att komma i gång med AI och skapa nya insikter och snabbare resultat.

– Jag tycker att ONTAP AI är en fantastisk arkitektur då den lämpar sig för alla typer av tillämpningsområden inom AI, som förebyggande underhåll, smartare logistik och medicinsk forskning. Den kan enkelt installeras som ett komplement i en organisations existerande IT-lösning och behöver således inte ersätta någon hårdvara som personalen redan är van att arbeta med. Det är helt enkelt en lösning som kan samla allt data och all AI-utveckling i en plattform, avslutar Viktor Winberg.

Läs mer om NetApp ONTAP AI här 

Mer från NetApp, Arrow och NVIDIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp, Arrow och NVIDIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?