ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Succé för billig svensk thriller

  • Foto: Samuel Westergren

Sommarens stora svenska biofilm är gjord med minimal budget. Ändå har ”Den blomstertid nu kommer” redan sålts till 15 länder.

I huvudrollen syns Christoffer Nordenrot, som även skrivit manus tillsammans med filmkollektivet Crazy Pictures.

Enligt SF är det unikt att okända långfilmskapare med ett originalmanus lyckas sälja en film till så många som 15 länder, varav flera i Asien.

”För oss är det ett otroligt fint betyg och skönt att veta att redan innan filmen haft premiär kommer den få ett liv utomlands. Man vill ju göra det man själv tror på, men också att så många människor som möjligt ser ens verk”, säger Christoffer Nordenrot.

Han träffade filmkollektivet Crazy Pictures i Norrköping för drygt tio år sedan efter att ha svarat på en annons om ett långfilmsprojekt.

”Jag åkte till Mjölby och möttes av ett gäng gymnasieungdomar. Vi slet en hel sommar, men det blev aldrig någon långfilm av det.”

Däremot lyckades de senare få ihop ett par kortfilmer som skickades in till en kortfilmsfestival. Bidragen lades upp på Youtube och Crazy Pictures ”Nakenlekar” blev en klicksuccé.

”Vi började spåna om att göra filmer direkt för Youtube. Det fanns ingen ekonomisk vinning i det, men det gick att nå en stor publik.”

2010 släppte de ”Poesi för fiskar” som blev en viral succé.

”Det var fullständigt idiotisk ur ekonomisk synvinkel, men det var startskottet för Crazy Pictures och för mig som manusförfattare och skådis.”

Med hjälp av en Kickstarterkampanj fick de på kort tid in nära 800.000 kronor och kunde starta arbete med ”Den blomstertid nu kommer” som utspelar sig i ett Sverige under attack.

”Vi började med att göra trailern. Idén var att publiken skulle vara delaktig och kunna följa inspelningen och arbetet från start”, säger Christoffer Nordenrot.

Filmens budget ligger på drygt 18 miljoner kronor. En löjligt låg siffra med tanke på de storslagna scener som syns i förhandsklipp från filmen.

Bland finansiärerna märks utöver Crazy Pictures medlemmar (Olle Tholén, Rasmus Råsmark, Albin Pettersson, Victor Danell, Hannes Krantz) en rad privata investerare, SF Bio, SF Studios, Svenska Bio samt Norrköpings filmfond.

Christoffer Nordenrot ser sig som skådespelare i första hand. Manusförfattandet bidrar till att han alltid har något att göra.

”Jag har svårt att sitta och titta på telefonen och hoppas att någon ska ringa. Jag lyfter själv luren. Som manusförfattare är man alltid fri att driva egna projekt.”

Filmen har med svenska mått mätt extremt många visuella effekter. De har gjort totalt 330 så kallade effekttagningar – bara aningen färre än den fjärde Star Wars-filmen.

Även Christoffer Nordenrot tvingades att ändra utseende fysiskt. Hans rollgestalt skildras dels som 16-åring, dels tolv år senare.

”Tanken var att börja filma mitt äldre jag, så jag åt massor av protein, shakes och fett och svällde upp till en ballong på 83 kilo. Men upplägget ändrades och jag tvingades hetsbanta på ett ganska osunt sätt och gick ned 20 kilo för att därefter gå upp igen. Jag gör aldrig om det, men det är talande för projektet hur mycket vi investerat rent personligt.”

Vad kände du när du såg det färdiga resultatet?
”Det overkligt och mäktigt och jag var ganska tom efteråt. Vi har lagt ned så många timmar och så mycket tankeverksamhet. Det är svårt att sammanfatta men jag är otroligt stolt, nöjd och glad. Det är en väldigt modig debutfilm att komma med i Sverige och det gillar jag.”

Vad har du på gång framöver?
”Jag har precis filmat en barnserie till SVT och har flera manusprojekt i olika stadier. Det finns även planer att fortsätta att jobba med Crazy Pictures.”

Är Hollywood ett långsiktigt mål?
”Absolut. Jag kommer fortsätta på det här spåret både som skådespelare och manusförfattare. Att göra olika typer av projekt, allt från humor till drama.”

Galapremiären är i Norrköping den 18 juni och två dagar senare i Stockholm. Nervös?
”Jag känner nog snarare en otroligt stor förväntan. Vi har fått överväldigande bra respons vid provvisningarna. Reaktionerna är att det är en typ av svensk film man inte sett förut. Den aspekten är jag väldigt stolt över – oavsett hur den går på biograferna. Vi får hoppas på en regnig sommar så att många går på bio.”

Hur ska du själv fira midsommar?
”Vi ska vara på föräldrarnas lantställe på Gräsö i Roslagen. Jag måste kolla upp om det finns skyddsrum eller bunkrar där utifall det blir en attack mot Sverige då.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer