ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Succé för Batljan – ”har skapat enorma värden”

  • Ilija Batljan. Foto: Di

Fastighetsbolaget SBB:s bud på Hemfosa är en märkeshändelse i den korta men mycket framgångsrika resa som grundaren och vd:n Ilija Batljan gjort, konstaterar Di:s experter i Analyspodden.

”Det är fantastiskt vad han har skapat på några år”, säger Ulf Petersson.

På fredagsmorgonen la Ilija Batljans fastighetsbolag SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, ett bud värt nära 24 miljarder kronor på sektorkollegan Hemfosa. Tillsammans får de två bolagen ett fastighetsvärde på 70 miljarder kronor. En stor bedrift med tanke på att SBB grundades av den tidigare S-politikern Ilija Batljan så sent som 2016.

”Det blir inte störst men ett av de stora fastighetsbolagen på Stockholmbörsen. Det är fantastiskt vad Ilija Batljan har gjort på några år”, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden. 

”Det är grundat på de låga räntor vi har. Det har skapat enorma värden”, konstaterar han. 

Budet innebär – eller innebar före dagens börshandel där SBB faller en hel del – en premie på Hemfosa på drygt 22,7 procent. Eftersom det ska betalas med en blandning av aktier och kontanter tappar det dock i värde på grund av kursfallet i SBB.

”Jag tror ändå att marknaden är ganska nöjd. Premien är helt okej”, säger Ulf Petersson.

En annan händelse i veckan som gladde Di:s makroexpert Felicia Åkerman var BNP-siffrorna från Tyskland för det tredje kvartalet. Europas viktigaste ekonomi lyckades klara sig från en teknisk recession, alltså negativ tillväxt två kvartal i rad. 

”Man vill ju nästan jubla för att det inte blev någon recession, men man ska komma ihåg att tillväxten ändå bara var 0,1 procent”, säger Felica Åkerman som också konstaterar att andra konjunktursignaler vänt upp, för bland annat den tyska industrin.

”Det känns som lite bottenkänning i industrin. Sedan innebär bottenknäning inte någon fantastisk vändning utan snarare ett stagnationsscenario.  Men de riktigt dystra siffrorna är kanske över för den här gången”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer