Annons

Succé för Batljan – ”har skapat enorma värden”

Fastighetsbolaget SBB:s bud på Hemfosa är en märkeshändelse i den korta men mycket framgångsrika resa som grundaren och vd:n Ilija Batljan gjort, konstaterar Di:s experter i Analyspodden.

”Det är fantastiskt vad han har skapat på några år”, säger Ulf Petersson.

Ilija Batljan.
Ilija Batljan.Foto:Di

 

På fredagsmorgonen la Ilija Batljans fastighetsbolag SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, ett bud värt nära 24 miljarder kronor på sektorkollegan Hemfosa. Tillsammans får de två bolagen ett fastighetsvärde på 70 miljarder kronor. En stor bedrift med tanke på att SBB grundades av den tidigare S-politikern Ilija Batljan så sent som 2016.

”Det blir inte störst men ett av de stora fastighetsbolagen på Stockholmbörsen. Det är fantastiskt vad Ilija Batljan har gjort på några år”, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden. 

”Det är grundat på de låga räntor vi har. Det har skapat enorma värden”, konstaterar han. 

Budet innebär – eller innebar före dagens börshandel där SBB faller en hel del – en premie på Hemfosa på drygt 22,7 procent. Eftersom det ska betalas med en blandning av aktier och kontanter tappar det dock i värde på grund av kursfallet i SBB.

”Jag tror ändå att marknaden är ganska nöjd. Premien är helt okej”, säger Ulf Petersson.

En annan händelse i veckan som gladde Di:s makroexpert Felicia Åkerman var BNP-siffrorna från Tyskland för det tredje kvartalet. Europas viktigaste ekonomi lyckades klara sig från en teknisk recession, alltså negativ tillväxt två kvartal i rad. 

”Man vill ju nästan jubla för att det inte blev någon recession, men man ska komma ihåg att tillväxten ändå bara var 0,1 procent”, säger Felica Åkerman som också konstaterar att andra konjunktursignaler vänt upp, för bland annat den tyska industrin.

”Det känns som lite bottenkänning i industrin. Sedan innebär bottenknäning inte någon fantastisk vändning utan snarare ett stagnationsscenario.  Men de riktigt dystra siffrorna är kanske över för den här gången”.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?