1515

Styrketecken från italienska krisbanker

Nivån på dåliga lån i italienska banker föll rekordmycket under juli. Men än är det inte läge att blåsa faran över, anser en erfaren bedömare.

Italiens största bank Unicredit.
Italiens största bank Unicredit.Bild:TT

De totala volymerna av dåliga lån i Italien föll under juli med 18 miljarder euro, 170 miljarder kronor, motsvarande en nedgång på 10 procent, enligt Financial Times.

Fallet beror på ökad efterfrågan från investerare som vill köpa fordringar med låg kreditvärdighet samt hårdare press från den europeiska centralbanken för att de italienska bankerna ska stärka sina balansräkningar.

Förbättringarna kommer samtidigt som den italienska ekonomin som helhet stärks. Under andra kvartalet ökade BNP med den snabbaste takten sedan 2011, enligt FT.

Analyshuset Gavekal ser dock fortfarande Italien som euroområdets svagaste länk. Ekonomin är fortfarande inte konkurrenskraftig och bankernas problem är långtifrån över. Med en stigande eurokurs och ett allt mindre stimulansbenäget ECB riskerar Italien att åter hamna i skuldfällan, skriver Gavekalgrundaren Charles Gave i ett kundbrev.

Han råder sina kunder att följa landets största bank Unicredit på börsen.

"Om aktien börjar gå ned igen betyder det att Italien är på väg in i en ny skuldfälla. Då bör investerare börja springa mot dörren", skriver Charles Gave och slår fast att världen inte skulle klara av en stor italiensk bankkris.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?