1515
Annons

Stureplansklassikern tvingas flytta efter 124 år: ”Det här blir nog bra”

Efter 124 år på samma adress, Stureplan 4, har Hedengrens bokhandel tvingats flytta till ett anonymare och sämre läge. Anledningen är ombyggnaden av Sturegallerian, ett omfattande projekt som beräknas pågå under flera år.

Nicklas Björkholm, som äger Hedengrens tillsammans med sin fru Anna-Lena Björkholm.
Nicklas Björkholm, som äger Hedengrens tillsammans med sin fru Anna-Lena Björkholm.Foto:Hedengrens bokhandel

Den anrika bokhandeln återfinns numera i Sturegallerians andra ände, nära entrén mot Grev Turegatan, i en lokal där hemtextilföretaget Lexington tidigare hade butik.

”Det finns inte ett bättre läge i hela Sverige än Stureplan 4 med tre stora skyltfönster. På så sätt är det här ett nedköp”, säger Nicklas Björkholm, som äger Hedengrens tillsammans med sin fru Anna-Lena Björkholm.

”Det kommer vara betydligt färre personer som ser Hedengrens bokhandel och de skyltningar som vi gör.”

Hedengrens har faktiskt, om man ska vara noga, tillfälligt legat på annan adress en gång tidigare. Det var när Sturegallerian byggdes i slutet av 1980-talet. Skillnaden är att man den gången kunde flytta tillbaka till samma adress intill restaurang Sturehof med skyltfönster mot Stureplan när bygget var klart. Nu har Hedengrens lämnat adressen för gott som det ser ut. 

”Vi har ett hyreskontrakt på tre år och nio månader. Sedan vet vi inte vad som händer”, säger Nicklas Björkholm. 

Foto:Joey Abrait

Den nya lokalen påminner om den gamla i så måtto att det är en liten butiksyta i entréplanet med en trappa som leder ned till en större. Där är det högt i tak och dagsljus strömmar ned genom ett stort takfönster. Men den nya butiken är bara hälften så stor som den gamla, 253 kvadratmeter. 

”Men här har vi fler kubikmeter. Våra bokhyllor har byggts om så att de är 30 procent högre än de gamla och vi trycker in hyllor precis överallt. Sammantaget gissar jag att vi förlorar 25 procent i hyllmeter.”

På hyllorna ryms cirka 25.000 titlar på nio språk. 

”Den gamla lokalen var lite för stor, det här blir nog bra. Och hyran är lägre”, säger Nicklas Björkholm förtröstansfullt.

Hedengrens har tappat försäljning till följd av pandemin. Under det brutna räkenskapsåret fram till och med augusti 2019, det senaste som det finns en årsredovisning för, omsatte bokhandeln 18 miljoner kronor och gjorde ett nollresultat. 

”Det gick sämre det senaste året, men vi tappade inte så mycket. Vi gjorde en förlust på knappt 100.000 kronor och omsättningen minskade till drygt 17 miljoner kronor.” 

Foto:Joey Abrait

Den samlade bokförsäljningen i Sverige ökade med 9 procent i värde under 2020, enligt den statistik som Förläggareföreningen publicerar tillsammans med Bokhandlareföreningen, men det var internetbokhandeln och digitala abonnemangstjänster som stod för hela ökningen. Den fysiska bokhandeln tappade 19 procent av sin försäljning, enligt rapporten.

”Det är färre kunder i rörelse nu i pandemitider när kontoren är stängda, det är uppenbart. Stamkunderna kommer ändå, men de som brukade slinka in på lunchen är borta”, säger Nicklas Björkholm.

Hedengrens grundades 1897, samma år som den tidigare grannen, restaurang Sturehof. Nicklas Björkholm, 56 år, började i företaget som praktikant 1981, blev anställd året därpå och delägare 1985. 

”När den dåvarande ägaren Gunnar Kumlin dog 1985 testamenterade han bokhandeln till personalen. Då var vi åtta anställda. Ett par ville inte vara med så vi var sex stycken som drev företaget vidare. Idag är det bara jag kvar från den tiden”, säger Nicklas Björkholm.

Foto:Joey Abrait

Hedengrens började alltså inte som ett familjeföretag som har gått vidare i flera generationer, men har kommit att bli en familjeangelägenhet. 

”Min fru Anna-Lena är ju med som ägare, min äldsta dotter jobbar här liksom hennes pojkvän.”

Vid sidan av några anrika antikvariat är Hedengrens och Söderbokhandeln på Götgatan, grundad 1927, de enda kvarvarande fristående bokhandlarna i Stockholm. 

”De visdomsord som man kan skicka med är: handla på ställen som ni tycker om så finns de kvar. Jag förstår att det är billigare på nätet, men tycker man om ett ställe måste man gynna det. Man behöver inte köpa varenda bok här, men köp varannan eller var tredje bok på Hedengrens, om ni vill ha oss kvar.”

Adressen är inte längre Stureplan 4, men Stureplan är också ett lite vidare begrepp som innefattar kvarteren runt omkring, något som har betydelse för var Hedengrens bokhandel ska hålla till. 

”Vi ska vara här, vi har alltid varit här. Det känns inte som det finns något alternativ”, säger Nicklas Björkholm.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Endomines flyttar sätet till Finland

Gruvbolaget Endomines har beslutat om flytt av bolagets säte från Sverige till Finland.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Flytten av moderbolagets säte genomförs i form av en omvänd gränsöverskridande fusion, varigenom det nuvarande noterade moderbolaget Endomines AB fusioneras med ett finskt helägt dotterbolag, Endomines Finland Oyj, som fortsätter som det överlevande bolaget, heter det i pressmeddelandet.

Endomines affärsverksamhet, tillgångar, skulder och anställda uppges inte påverkas av fusionen.

Fusionen och flytten av säte förväntas registreras omkring den 16 december 2022. Avsikten är att aktierna i Endomines Finland efter fusionen endast ska vara noterade på Nasdaq Helsingfors.

”Vi är övertygade om att fusionen kommer att gynna Endomines och våra aktieägare. En förenklad företagsstruktur kommer att göra oss mer flexibla och effektiva, vilket är viktiga egenskaper för oss. Vi är också övertygade om att detta är en passande tidpunkt för att genomföra fusionen och förenkla vår nuvarande komplicerade företagsstruktur”, kommenterar Kari Vyhtinen, vd för Endomines, i pressmeddelandet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera