Stureplansklassikern tvingas flytta efter 124 år: ”Det här blir nog bra”

Efter 124 år på samma adress, Stureplan 4, har Hedengrens bokhandel tvingats flytta till ett anonymare och sämre läge. Anledningen är ombyggnaden av Sturegallerian, ett omfattande projekt som beräknas pågå under flera år.

Nicklas Björkholm, som äger Hedengrens tillsammans med sin fru Anna-Lena Björkholm.
Nicklas Björkholm, som äger Hedengrens tillsammans med sin fru Anna-Lena Björkholm.Foto:Hedengrens bokhandel

Den anrika bokhandeln återfinns numera i Sturegallerians andra ände, nära entrén mot Grev Turegatan, i en lokal där hemtextilföretaget Lexington tidigare hade butik.

”Det finns inte ett bättre läge i hela Sverige än Stureplan 4 med tre stora skyltfönster. På så sätt är det här ett nedköp”, säger Nicklas Björkholm, som äger Hedengrens tillsammans med sin fru Anna-Lena Björkholm.

”Det kommer vara betydligt färre personer som ser Hedengrens bokhandel och de skyltningar som vi gör.”

Hedengrens har faktiskt, om man ska vara noga, tillfälligt legat på annan adress en gång tidigare. Det var när Sturegallerian byggdes i slutet av 1980-talet. Skillnaden är att man den gången kunde flytta tillbaka till samma adress intill restaurang Sturehof med skyltfönster mot Stureplan när bygget var klart. Nu har Hedengrens lämnat adressen för gott som det ser ut. 

”Vi har ett hyreskontrakt på tre år och nio månader. Sedan vet vi inte vad som händer”, säger Nicklas Björkholm. 

Foto:Joey Abrait

Den nya lokalen påminner om den gamla i så måtto att det är en liten butiksyta i entréplanet med en trappa som leder ned till en större. Där är det högt i tak och dagsljus strömmar ned genom ett stort takfönster. Men den nya butiken är bara hälften så stor som den gamla, 253 kvadratmeter. 

”Men här har vi fler kubikmeter. Våra bokhyllor har byggts om så att de är 30 procent högre än de gamla och vi trycker in hyllor precis överallt. Sammantaget gissar jag att vi förlorar 25 procent i hyllmeter.”

På hyllorna ryms cirka 25.000 titlar på nio språk. 

”Den gamla lokalen var lite för stor, det här blir nog bra. Och hyran är lägre”, säger Nicklas Björkholm förtröstansfullt.

Hedengrens har tappat försäljning till följd av pandemin. Under det brutna räkenskapsåret fram till och med augusti 2019, det senaste som det finns en årsredovisning för, omsatte bokhandeln 18 miljoner kronor och gjorde ett nollresultat. 

”Det gick sämre det senaste året, men vi tappade inte så mycket. Vi gjorde en förlust på knappt 100.000 kronor och omsättningen minskade till drygt 17 miljoner kronor.” 

Foto:Joey Abrait

Den samlade bokförsäljningen i Sverige ökade med 9 procent i värde under 2020, enligt den statistik som Förläggareföreningen publicerar tillsammans med Bokhandlareföreningen, men det var internetbokhandeln och digitala abonnemangstjänster som stod för hela ökningen. Den fysiska bokhandeln tappade 19 procent av sin försäljning, enligt rapporten.

”Det är färre kunder i rörelse nu i pandemitider när kontoren är stängda, det är uppenbart. Stamkunderna kommer ändå, men de som brukade slinka in på lunchen är borta”, säger Nicklas Björkholm.

Hedengrens grundades 1897, samma år som den tidigare grannen, restaurang Sturehof. Nicklas Björkholm, 56 år, började i företaget som praktikant 1981, blev anställd året därpå och delägare 1985. 

”När den dåvarande ägaren Gunnar Kumlin dog 1985 testamenterade han bokhandeln till personalen. Då var vi åtta anställda. Ett par ville inte vara med så vi var sex stycken som drev företaget vidare. Idag är det bara jag kvar från den tiden”, säger Nicklas Björkholm.

Foto:Joey Abrait

Hedengrens började alltså inte som ett familjeföretag som har gått vidare i flera generationer, men har kommit att bli en familjeangelägenhet. 

”Min fru Anna-Lena är ju med som ägare, min äldsta dotter jobbar här liksom hennes pojkvän.”

Vid sidan av några anrika antikvariat är Hedengrens och Söderbokhandeln på Götgatan, grundad 1927, de enda kvarvarande fristående bokhandlarna i Stockholm. 

”De visdomsord som man kan skicka med är: handla på ställen som ni tycker om så finns de kvar. Jag förstår att det är billigare på nätet, men tycker man om ett ställe måste man gynna det. Man behöver inte köpa varenda bok här, men köp varannan eller var tredje bok på Hedengrens, om ni vill ha oss kvar.”

Adressen är inte längre Stureplan 4, men Stureplan är också ett lite vidare begrepp som innefattar kvarteren runt omkring, något som har betydelse för var Hedengrens bokhandel ska hålla till. 

”Vi ska vara här, vi har alltid varit här. Det känns inte som det finns något alternativ”, säger Nicklas Björkholm.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?