Stureplansgruppen har gått med förlust varje månad sedan coronaviruset började spridas på allvar i Sverige i mars förra året. Inte ens under sommarmånaderna, när svenskarna semestrade på hemmaplan, bodde på hotell och åt på restaurang, gick verksamheten med överskott.
”Vi har varit helt chanslösa”, säger Vimal Kovac, grundare, vd och fortsatt största aktieägare i Stureplansgruppen.
”Vi är ett av de hårdast drabbade företagen inom besöksnäringen. 70 procent av vår omsättning är hotell, konferens, event och nattklubbar, där vi i princip haft stängt i ett år. Och så lär det förbli i minst sex månader till.”
När kommer ni att gå med vinst igen?
”Vi hoppas och tror att det blir i oktober i år, men det är en ren gissning”, säger Vimal Kovac.
När han summerar 2020 visar det sig att pandemin orsakat en förlust på 180 Mkr efter skatt, att jämföra med ett minusresultat på 6 Mkr 2019. Koncernens omsättning mer än halverades, från 1,3 miljarder kronor 2019 till 570 Mkr. Utan statligt stöd hade förlusten varit cirka 15 procent större.
Budgeten för i år visar på ett underskott på ytterligare 120 Mkr innan det gissningsvis vänder i höst. Sammanlagt kommer pandemin då ha kostat Stureplansgruppen 300 miljoner kronor.
”Det kommer att ta minst till år 2025 innan vi fått tillbaka det vi förlorat. Det innebär fem förlorade år för oss.”
Det är här Cinder Invest kommer in i bilden.
”Jag läste om Cinder i Dagens industri i somras, tyckte det lät klockrent och kontaktade dem. Vi hade ett första möte i augusti”, berättar Vimal Kovac.
Bakom Cinder Invest står fem stora institutioner: AFA Försäkring, AMF, FAM/Wallenbergstiftelserna, Fjärde AP-Fonden och SEB. Affärsidén är att med 5 miljarder kronor i kapital investera i livskraftiga företag som drabbats hårt under pandemin.
”Utgångspunkten för våra investeringar är att vi går in i företag som hade en väldigt bra och hållbar affärsmodell före pandemin, och som vi tror kommer att komma tillbaka till lönsamhet efter pandemin, när det nu blir”, säger Jan Amethier, vd för Cinder Invest.
Hur mycket pengar Cinder Invest investerat i Stureplansgruppen uppges inte.
”Vår värdering baserar sig inte på utfallet för 2020, som ju var ett speciellt år minst sagt. Vi utgår från att företaget var värt en viss summa tidigare och kommer att bli minst lika värdefullt igen”, säger Jan Amethier.
Meningen är att företaget, i det här fallet Stureplansgruppen, ska lösa tillbaka de nyemitterade aktierna efter ungefär fem år.
”En poäng för entreprenörer och familjeföretag är att de kan bli av med oss och driva sina företag själva igen. Vi har inga som helst maktambitioner”, säger Jan Amethier.
Den investeringsansvariga på Cinder Invest, Ola Romney, kommer dock att ingå i Stureplansgruppens styrelse.
”Man kan ha fördomar mot restaurangbranschen, men när vi tittade under huven här såg vi att det finns en affärsmässighet, hur man driver väldigt olika typer av verksamheter och hur skicklig man är på att ställa om verksamheter som av en eller annan anledning inte går bra.”
Inför sitt investeringsbeslut intervjuade Cinder ett 20-tal personer med anknytning till Stureplansgruppen, både ledande befattningshavare och externa aktörer, som fastighetsägare, leverantörer och företagets bankkontakt.
”Det var oerhört viktigt för oss att känna att det här är ett bolag som vi kan associeras med. Vi fick en väldigt samstämmig bild, att det här verkligen är en aktör som gör allt man kan för att driva verksamheten på ett seriöst sätt”, säger Ola Romney.
Med kapitaltillskottet från Cinder törs Vimal Kovac blicka framåt igen och planera för att åter kunna expandera.
”Med bankens hjälp har vi säkrat vår likviditet. När vi gick in i det här året hade vi varken förfallna leverantörsskulder eller anstånd med hyror till fastighetsbolag. Med våra finanser klara vi oss igenom den period vi befinner oss i. Problemet är att den långsiktiga utvecklingen har stannat av totalt. När skulle vi våga anställa personal igen, när vågar vi börja blicka framåt? Nu när Cinder har kommit in är läget annorlunda.”
”Vår bransch handlar hela tiden om att utvecklas. Att stå stilla är inte en vinnande modell”, säger Vimal Kovac