Hoppa till innehållet

Annons

Stureplansgruppens vd om krisen: ”Varit helt chanslösa”

För att klara livet efter pandemin har Stureplansgruppen tagit in en ny delägare. Det är nystartade Cinder Invest, som genom en riktad nyemission blivit ägare till 20 procent av aktierna i en koncern som beräknas förlora cirka 300 miljoner kronor på pandemin. 

Stureplansgruppens vd Vimal Kovac tillsammans med Cinders vd Jan Amethier och investeringsansvariga Ola Romney.
Stureplansgruppens vd Vimal Kovac tillsammans med Cinders vd Jan Amethier och investeringsansvariga Ola Romney.Foto: Joey Abrait

Stureplansgruppen har gått med förlust varje månad sedan coronaviruset började spridas på allvar i Sverige i mars förra året. Inte ens under sommarmånaderna, när svenskarna semestrade på hemmaplan, bodde på hotell och åt på restaurang, gick verksamheten med överskott.

”Vi har varit helt chanslösa”, säger Vimal Kovac, grundare, vd och fortsatt största aktieägare i Stureplansgruppen. 

”Vi är ett av de hårdast drabbade företagen inom besöksnäringen. 70 procent av vår omsättning är hotell, konferens, event och nattklubbar, där vi i princip haft stängt i ett år. Och så lär det förbli i minst sex månader till.”

När kommer ni att gå med vinst igen?
”Vi hoppas och tror att det blir i oktober i år, men det är en ren gissning”, säger Vimal Kovac. 

När han summerar 2020 visar det sig att pandemin orsakat en förlust på 180 Mkr efter skatt, att jämföra med ett minusresultat på 6 Mkr 2019. Koncernens omsättning mer än halverades, från 1,3 miljarder kronor 2019 till 570 Mkr. Utan statligt stöd hade förlusten varit cirka 15 procent större.    

Budgeten för i år visar på ett underskott på ytterligare 120 Mkr innan det gissningsvis vänder i höst. Sammanlagt kommer pandemin då ha kostat Stureplansgruppen 300 miljoner kronor.

”Det kommer att ta minst till år 2025 innan vi fått tillbaka det vi förlorat. Det innebär fem förlorade år för oss.”

Det är här Cinder Invest kommer in i bilden. 

”Jag läste om Cinder i Dagens industri i somras, tyckte det lät klockrent och kontaktade dem. Vi hade ett första möte i augusti”, berättar Vimal Kovac.

Bakom Cinder Invest står fem stora institutioner: AFA Försäkring, AMF, FAM/Wallenbergstiftelserna, Fjärde AP-Fonden och SEB. Affärsidén är att med 5 miljarder kronor i kapital investera i livskraftiga företag som drabbats hårt under pandemin.

”Utgångspunkten för våra investeringar är att vi går in i företag som hade en väldigt bra och hållbar affärsmodell före pandemin, och som vi tror kommer att komma tillbaka till lönsamhet efter pandemin, när det nu blir”, säger Jan Amethier, vd för Cinder Invest. 

Hur mycket pengar Cinder Invest investerat i Stureplansgruppen uppges inte.

”Vår värdering baserar sig inte på utfallet för 2020, som ju var ett speciellt år minst sagt. Vi utgår från att företaget var värt en viss summa tidigare och kommer att bli minst lika värdefullt igen”, säger Jan Amethier.

Meningen är att företaget, i det här fallet Stureplansgruppen, ska lösa tillbaka de nyemitterade aktierna efter ungefär fem år. 

”En poäng för entreprenörer och familjeföretag är att de kan bli av med oss och driva sina företag själva igen. Vi har inga som helst maktambitioner”, säger Jan Amethier.

Den investeringsansvariga på Cinder Invest, Ola Romney, kommer dock att ingå i Stureplansgruppens styrelse. 

”Man kan ha fördomar mot restaurangbranschen, men när vi tittade under huven här såg vi att det finns en affärsmässighet, hur man driver väldigt olika typer av verksamheter och hur skicklig man är på att ställa om verksamheter som av en eller annan anledning inte går bra.”  

Inför sitt investeringsbeslut intervjuade Cinder ett 20-tal personer med anknytning till Stureplansgruppen, både ledande befattningshavare och externa aktörer, som fastighetsägare, leverantörer och företagets bankkontakt. 

”Det var oerhört viktigt för oss att känna att det här är ett bolag som vi kan associeras med. Vi fick en väldigt samstämmig bild, att det här verkligen är en aktör som gör allt man kan för att driva verksamheten på ett seriöst sätt”, säger Ola Romney. 

Med kapitaltillskottet från Cinder törs Vimal Kovac blicka framåt igen och planera för att åter kunna expandera.

”Med bankens hjälp har vi säkrat vår likviditet. När vi gick in i det här året hade vi varken förfallna leverantörsskulder eller anstånd med hyror till fastighetsbolag. Med våra finanser klara vi oss igenom den period vi befinner oss i. Problemet är att den långsiktiga utvecklingen har stannat av totalt. När skulle vi våga anställa personal igen, när vågar vi börja blicka framåt? Nu när Cinder har kommit in är läget annorlunda.”

”Vår bransch handlar hela tiden om att utvecklas. Att stå stilla är inte en vinnande modell”, säger Vimal Kovac

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera