Annons

Stureplansgruppen tar upp kampen om Slussen

Stureplansgruppens första restaurang på Södermalm i Stockholm leds av kocken Emma Shields. Den har ett fornnordiskt namn, Freyja, och ligger i en nybyggd takvåning med milsvid utsikt över Stockholm.

Därmed är kampen om Slussen inledd. I höst återinvigs nämligen klassiska Gondolen, nu med Svenska Brasserier som ägare.

Emma Shields med Tyska kyrkan i bakgrunden, kock på Freyja, Stureplansgruppens första restaurang på Söder
Emma Shields med Tyska kyrkan i bakgrunden, kock på Freyja, Stureplansgruppens första restaurang på SöderFoto:Joey Abrait
Österut präglas utsikten än så länge av byggkranarna vid Slussen.
Österut präglas utsikten än så länge av byggkranarna vid Slussen.Foto:Joey Abrait

Freyja ligger högst upp i det hus där Sveriges kommuner och regioner har kontor. Precis bredvid entrén från Hornsgatan ligger den välkända puben Akkurat.

Freyja öppnar om drygt en månad, måndag den 13 mars, och ska ha öppet sju dagar i veckan, både under lunch och middag. Gondolen, som syns mitt i blickfånget när man tittar österut från Freyja, ska öppna i höst efter en omfattande renovering är det sagt.

“Det är klart att det blir konkurrens, men jag tror det bara är bra. Det kommer att dra folk hit och till varandras krogar. Men det känns kul att vara först och få ett litet försprång”, säger Emma Shields, som är delägare i Freyja.

Det är hon som bestämt restaurangens namn, som getts en ålderdomlig stavning.

“Freyja var en framstående gudinnan i den nordiska mytologin. Det är mest att det är ett fint gammalt svenskt namn”, förklarar hon.

Det har ett signalvärde också, för det är en svensk restaurang hon öppnar.

“Vi kommer utgå från svenska huvudråvaror men låna in smaker från andra länder. Alla rätter kommer innehålla mycket grönsaker, men det kommer inte vara en vegetarisk restaurang. Och inte heller kommer den att vara nitiskt svenskt.”

Freyja får en stor takbar utomhus, en terrass med utsikt mot Gamla stan i norr och med Riddarfjärden och det hundraårsjubilerande Stadshuset lite åt väster. Där ska finnas plats för cirka 400 bargäster medan restaurangen inomhus får 90 matplatser.

Österut, mot Nackahållet, domineras utsikten än så länge av byggkranar, sysselsatta med ombyggnaden av Slussen, ett projekt som beräknas vara klart tidigast 2025.

Svenskas Brasserier med välkända restauranger som Sturehof, Teatergrillen och Taverna Brillo etablerade sig i höstas på Södermalm med Riche Fenix på Götgatsbacken, en systerkrog till välkända Riche nära Dramaten. Och i höst utökar restauranggruppen alltså sin närvaro med Gondolen, som tidigare drevs av Erik Lallerstedt.

Shields är färdig med att tävla i matlagning. Nu blir det krogsvängen för hela slanten.
Shields är färdig med att tävla i matlagning. Nu blir det krogsvängen för hela slanten.Foto:Joey Abrait

Det är en stark ledning som Stureplansgruppen mönstrar när man öppnar sin första restaurang på Söder. Emma Shields har tidigare jobbat på stjärnkrogarna PM & Vänner i Växjö, Volt och Oaxen Krog i Stockholm, samt välkända Djuret och Flickan i Gamla stan, och har tävlat i professionell matlagning. 2015 gick hon till final i Årets kock och 2019 kom den största publika framgången när hon kom tvåa i Kockarnas kamp i TV4.

“Jag är färdig med tävlandet. Nu vill jag jobba på krog igen och fokusera helt på det”, säger Emma Shields som de senaste åren jobbat som frilans i eget företag.

Huvudansvarig för vin på restaurangen är sommelieren Ellen Franzén, som rekryterats från tvåstjärniga Gastrologik som stängde vid årsskiftet. Hon har tävlat på hög nivå i vinkunskap och vunnit SM i sommelerie två gånger.

För den betydelsefulla bardelen ansvarar Jimmy Dymott, känd från den prisbelönta baren på den numera nedlagda restaurangen Marie Laveau lite längre upp på samma sida av Hornsgatan.

Bakom inredningen står Gert Wingårdhs arkitektkontor, som också ritade Tak vid Brunkebergstorg, en föregångare när det gäller takrestauranger.

Taks ägare, den norske hotellägaren Petter Stordalen, är delägare i Stureplansgruppen och därmed i flera restaurang- och takbarer i Stockholm.

Stureplansgruppen äger cirka 25 restauranger, allt från stjärnkrogarna Ekstedt och Nour i Stockholm till säsongskrogar i Åre och Visby.

“Det här är absolut ingen stjärnkrogssatsning, det är en svensk bistro, en mellanklasskrog, men maten ska vara fantastiskt”, säger Emma Shields.

Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera