1515
Annons

Stureplansgruppen expanderar i Göteborg med prisad kock

Stureplansgruppen expanderar med sin första året-runt-öppna restaurang i Göteborg. 

Krögare blir Gustav Trägårdh, som vann Årets kock 2010 och därefter var kökschef på Sjömagasinet när den var stjärnkrog.

Gustav Trägårdh.
Gustav Trägårdh.Foto:Patrik Olsson

I Stockholm driver Stureplansgruppen flera restauranger i nära samarbete med kända kockar, som Niklas Ekstedt (Ekstedt), Karl Ljung (L’Avventura) och Desirée Jaks (Spesso). 

Den som inte känner till att det är Stureplansgruppen som står bakom dessa restauranger märker det heller inte vid ett besök. Det är den välkända kocken som är krögare och ansiktet utåt – och delägare enligt en fifty-fifty-modell.

I augusti öppnar gruppen sin första restaurang i Göteborg enligt denna modell, där Gustav Trägårdh, vinnare av Kockarnas kamp 2014, blir den som får sätta sin prägel på krogen och vara ansiktet utåt.

”Med all sannolikhet ska den heta Gurras”, säger Gustav Trägårdh.

”Jag har generellt sett lite svårt för att framhäva mig själv på ett tydligt sätt, men vi tycker Gurras är roligt. Jag vill inte att det ska vara pretentiöst, det ska vara avväpnande och namnet ska helst inte betyda någonting.”

Än så länge går krogprojektet under arbetsnamnet Postgatan 16, som är adressen. Det är ett centralt men ändå anonymt läge, precis bredvid shoppinggallerian Nordstan och ett kvarter bakom Gustav Adolfs torg.

”Det är det kommunala fastighetsbolaget Higab som håller på att exploatera de här kvarteren. Där finns flera vackra kåkar där, som ligger mitt i stan, och älven är ett stenkast bort. Det är inte så många människor som rör sig där, därför vill de ha dit hyresgäster som restauranger som skapar folkliv.”

Den hörnfastighet där restaurangen ska ligga är från 1902. Den har fasad mot två gator, Postgatan och Torgatan, med bågformade fönster och relativt högt till taket, som hålls upp av gjutjärnspelare.

Lokalen ska rymma cirka 65 sittande matgäster och 25 vid barerna, så med lite god vilja ska ett hundratal gäster få plats. Köket blir helt öppet och menyn bred.

”Vi har ett globalt tankesätt med mat från hela världen. Utgångspunkten är att det ska vara något som kan serveras på gatan någonstans i världen, men att vi gör det till kvalitativa restaurangserveringar”, förklarar Gustav Trägårdh.

Efter att han vunnit Årets kock 2010 tog han och den kände göteborgskocken Ulf Wagner över legendariska Sjömagasinet från Leif Mannerström. Redan första året med nya ägarduon, 2011, utsågs Sjömagasinet till Årets affärskrog av Di Weekend. Mellan åren 2013 och 2017 hade Sjömagasinet en stjärna i franska Guide Michelin.

Gustav Trägårdh blev Årets Kock 2010.
Gustav Trägårdh blev Årets Kock 2010.Foto:Claudio Bresciani / TT

Precis när Ulf Wagner, som var majoritetsägare, var i färd med att sälja krogen slog pandemin till och affären dröjde till förra våren. Då hade Gustav Trägårdh lämnat Sjömagasinet och planerna på den egna restaurangen hade börjat ta form.

Under mellantiden, från Sjömagasinet till öppnandet av Gurras i slutet av sommaren, har han hjälpt till att öppna Tavolo, Göteborgs största restaurangöppning på många år, öppnat mikrobryggeriet Dugges restaurang Pils – och egna Chang, en nyöppnad asiatisk restaurang på Assar Gabrielssons väg vid Volvo Torslanda, precis bredvid elbilstillverkaren Polestar.

”Jag är delägare i Chang, som öppnade i oktober, men kommer att fasa ut mig operativt när öppningen på Postgatan närmar sig”, säger Gustav Trägårdh.

Kan man säga att Gurras blir din första egna restaurang?
”Det beror lite på hur man ser det. Chang är också mitt eget, men man kanske kan säga att det här är det första som blir mitt helt egna.”

Förutom att Stureplansgruppen då har en anonym roll vill säga.

”De bistår med en bakomapparat, allt administrativt, som är väldigt skönt att ha som krögare”, säger Gustav Trägårdh.

Stureplansgruppen driver än så länge bara en restaurang i Göteborg, sommarkrogen Storköket, en uteservering intill Stora Teatern – och nattklubben Push på Avenyn. 

Tanken är att den stockholmsbaserade nöjeskoncernen ska utöka med fler restauranger i Göteborg.

”Vi börjar med Postgatan, sedan hoppas vi kunna göra något riktigt stort inom ett par år. Vi tittar på lokaler”, säger Gustav Trägårdh.

Gustav Trägårdh.
Gustav Trägårdh.Foto:Patrik Olsson

Kvinna attackerad i centrala Visby

Centerpartiet skulle precis inleda sin pressträff, sedan inträffade ett knivdåd mitt i centrala Visby, ett stenkast från platsen. Polisen grep gärningsmannen i nära anslutning till brottsplatsen någon eller några minuter efter dådet, enligt Polisens presstalesperson i Stockholm Ola Österling.

”Det är vad som förefaller vara ett knivdåd. Gärningspersonen sprang uppåt men blev stoppad av en annan person efter ungefär 20 meter”, säger ett ögonvittne till TT.
”Det är vad som förefaller vara ett knivdåd. Gärningspersonen sprang uppåt men blev stoppad av en annan person efter ungefär 20 meter”, säger ett ögonvittne till TT.Foto:Jack Mikrut
Donners plats.
Donners plats.Foto:Linda Öhrn.

Skadeläget för kvinnan är allvarligt. Om hon var i sällskap med mannen när hon attackerades är inte fastställt.

Den inledda förundersökningen är rubricerad som mordförsök, enligt Ola Österling.

”Vi har i nuläget inga uppgifter på att det ska finnas fler gärningsmän”, säger han.

På en fråga om dådet kan vara politiskt motiverat svarar Ola Österling att polisen preliminärt inte ser sådana kopplingar.

Centerpartiet valde att ställa in sin pressträff.

”Omskakade att en kvinna har blivit knivhuggen i centrala Visby. Mina tankar finns hos kvinnan och hennes närstående. Ett fruktansvärt dåd”, skriver partiledare Annie Lööf på Twitter.

”Nås av fruktansvärda nyheter från Visby. En kvinna har blivit knivhuggen och är allvarligt skadad. Mina tankar är hos brottsoffret och hennes anhöriga”, skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Twitter.

Polisens presstalesperson Ola Österling.
Polisens presstalesperson Ola Österling.Foto:Linda Öhrn.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?