Vid en pressträff på tisdagen berättade Skatteverket om några av årets hetaste granskningsområden. Privatpersoner som under pandemin hyrt ut sin bostad, fritidshus eller fjällbostad är en grupp som granskas.
”Vi vet att uthyrningen av fritidshus ökade eftersom svenska folket i hög grad semestrande inom landets gränser. Då finns en risk för oredovisade inkomster”, säger Henrik Kisterud, samordnare på Skatteverket.
”Beskattningen bygger på självredovisning. Åtta av tio gjorde fel när vi granskade det här under åren 2016 till 2018. Det handlar om både okunskap och medvetet fusk.”
Skatteverket vill inte gå in på hur kontrollerna ska gå till men klart är att uppgifter från tredjeman, som Blocket, Airbn och andra professionella uthyrare, kommer att spela en central roll.
Henrik Kisterud uppmanar uthyrare att ta reda på hur beskattningen går till. Skatten är 30 procent på belopp över ett schablonavdrag samt avdrag för vissa kostnader.
”Man får göra schablonavdrag och exempelvis avdrag för månadsavgifter under den tiden som en lägenhet hyrs ut. Men inga andra kostnader, som el eller renovering, får dras av. Reglerna ska vara enkla att följa”, säger han.
Ett annat kontrollområde är rutavdrag. Taket för rut har i år höjts till 75.000 kronor, medan rotavdraget ligger kvar på 50.000 kronor. Nytt för i år är att fler tjänster ger rutavdrag. Det är exempelvis viss tvätt, montering av möbler, transport av möbler för återbruk samt enklare tillsyn av bostad.
En stor omställning för småhusägare är att installation av grön teknik, som solceller, ger en särskild skattereduktion som är skild från rot- och rutavdraget. Taket är 50.000 kronor per år och reduktionen är 15 procent av kostnaden för installation av solceller.
Vid installation av lagringsmöjligheter, som batterier, är reduktionen 50 procent.
”Nytt är också att även material ingår i underlaget för skattereduktion”, säger Pia-Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Ett helt nytt och stort kontrollområde för Skatteverket är de olika pandemistöden till företag. Skatteverket har hittills betalat ut 5,8 miljarder kronor i form av omställningsstöd till 27.000 företag.
”Tack vare förkontroller hittar vi de flesta felen direkt. Pengarna betalas då aldrig ut”, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.
Totalt stoppade förkontroller 546 Mkr av omställningsstöd som inte hann betalas ut. Efterkontroller har lett till 32 Mkr i återkrav.
En bransch som sticker ut är bygg, som har mest återkrav i relation till utbetalt stöd. Återkraven är på 2,33 procent av de stöd som betalats ut.
Det vanligaste felet när det gäller omställningsstöd till samtliga branscher är att företag har gjort utdelningar, vilket inte är tillåtet. Andra fel är överdrift av bolagets fasta kostnader och för högt angiven omsättning under föregående år.