Stuguthyrare granskas särskilt noga av Skatteverket i år

Uthyrning av privatbostäder och skattereduktionen för installation av grön teknik är två områden som står i fokus för Skatteverkets kontroller i år.

De stora pengarna väntas myndigheten däremot dra in på kontroller av de miljardstöd som betalas ut till företag.

Vid en pressträff på tisdagen berättade Skatteverket om några av årets hetaste granskningsområden. Privatpersoner som under pandemin hyrt ut sin bostad, fritidshus eller fjällbostad är en grupp som granskas.

”Vi vet att uthyrningen av fritidshus ökade eftersom svenska folket i hög grad semestrande inom landets gränser. Då finns en risk för oredovisade inkomster”, säger Henrik Kisterud, samordnare på Skatteverket.

”Beskattningen bygger på självredovisning. Åtta av tio gjorde fel när vi granskade det här under åren 2016 till 2018. Det handlar om både okunskap och medvetet fusk.”

Skatteverket vill inte gå in på hur kontrollerna ska gå till men klart är att uppgifter från tredjeman, som Blocket, Airbn och andra professionella uthyrare, kommer att spela en central roll.

Henrik Kisterud uppmanar uthyrare att ta reda på hur beskattningen går till. Skatten är 30 procent på belopp över ett schablonavdrag samt avdrag för vissa kostnader.

”Man får göra schablonavdrag och exempelvis avdrag för månadsavgifter under den tiden som en lägenhet hyrs ut. Men inga andra kostnader, som el eller renovering, får dras av. Reglerna ska vara enkla att följa”, säger han.

Ett annat kontrollområde är rutavdrag. Taket för rut har i år höjts till 75.000 kronor, medan rotavdraget ligger kvar på 50.000 kronor. Nytt för i år är att fler tjänster ger rutavdrag. Det är exempelvis viss tvätt, montering av möbler, transport av möbler för återbruk samt enklare tillsyn av bostad.

En stor omställning för småhusägare är att installation av grön teknik, som solceller, ger en särskild skattereduktion som är skild från rot- och rutavdraget. Taket är 50.000 kronor per år och reduktionen är 15 procent av kostnaden för installation av solceller.

Vid installation av lagringsmöjligheter, som batterier, är reduktionen 50 procent.

”Nytt är också att även material ingår i underlaget för skattereduktion”, säger Pia-Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Ett helt nytt och stort kontrollområde för Skatteverket är de olika pandemistöden till företag. Skatteverket har hittills betalat ut 5,8 miljarder kronor i form av omställningsstöd till 27.000 företag.

”Tack vare förkontroller hittar vi de flesta felen direkt. Pengarna betalas då aldrig ut”, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket. 

Totalt stoppade förkontroller 546 Mkr av omställningsstöd som inte hann betalas ut. Efterkontroller har lett till 32 Mkr i återkrav.

En bransch som sticker ut är bygg, som har mest återkrav i relation till utbetalt stöd. Återkraven är på 2,33 procent av de stöd som betalats ut.

Det vanligaste felet när det gäller omställningsstöd till samtliga branscher är att företag har gjort utdelningar, vilket inte är tillåtet. Andra fel är överdrift av bolagets fasta kostnader och för högt angiven omsättning under föregående år.


Innehåll från MediCheckAnnons

Så får du rätt behandling mot svåra folksjukdomen

Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln – men i många fall fungerar inte behandlingen.

– Tyvärr är det vanligt med fel behandling, ungefär 20 procent skulle behöva få annan hjälp än den som vanligtvis erbjuds. Men hos oss på MediCheck är det annorlunda säger Kenneth Ilvall, specialist inom allmänmedicin.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här 

Sköldkörteln, som sitter på halsen, producerar hormoner som vår kropp behöver och är även viktig för ämnesomsättningen. Men hos drygt 500 000 svenskar har balansen sköldkörteln rubbats – vilket kan ge många olika besvär. Det är mycket vanligt med ständig trötthet, nedstämdhet och krånglande mage. De allra flesta som drabbas är kvinnor. Dessutom har uppemot 100 000 särskilt stor problematik.

– Ofta kan blodprover visa ett okej resultat innan sjukdomen bryter ut med full kraft. Därför är det viktigt att lyssna in vilka symptom patienten har och vara lyhörd när de inte stämmer in på andra sjukdomar. Man ska inte bara gå på provresultatet, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Man ska inte vara rädd som vårdpersonal att ta den extra tiden att ställa några djupare frågor för att utesluta sköldkörtelproblem. Annars finns risk att man får behandling för nåt annat.

Svårt att fånga upp signaler

Han blev intresserad av sköldkörtelsjukdomar tidigt i sin läkarbana. Det var över 15 år sedan och idag är Kenneth Ilvall specialiserad inom området.

– Jag träffade kvinnor ”mitt i livet” som hade svåra problem. Normalt sett är det en grupp som är relativt frisk och när vi hade många patienter i barnafödande ålder som uppvisade dessa symptom, förstod jag att det är en problematik som ofta missas. Patienterna förklarar gärna bort det med att ”man jobbar mycket just nu”, många är högpresterande och tvingar sig själva att bara köra på, fastän det uppenbart är något som är fel. Generellt är vården för de flesta av dessa patienter bra, men alla är inte lika duktiga på att fånga upp signalerna på att något faktiskt är fel, trots att proverna ligger inom referensvärdena, säger Ilvall.

Ett hinder är alltså att sätta rätt diagnos, ett annat är att patienterna reagerar olika på Levaxin – den medicin som oftast erbjuds vid sköldkörtelsjukdom.

– Ungefär 80 procent av patienterna svarar bra på den medicinen, men de återstående 20 procenten blir tyvärr ofta sämre och det är dem vi måste lägga krut på.

Fler metoder finns

Enligt Kenneth Ilvall finns idag alternativa behandlingar av sköldkörtelsjukdom, men metoderna når sällan ut till patienterna:

– Det finns möjligheter att behandla på andra sätt, som det snabbverkande Liothyronin som är den aktiverade substansen. Samtidigt är det dyrare och ställer mycket högre krav på vården att hitta rätt dos, det ger i vissa fall effekter som inte alltid upplevs som gynnsamma, exempelvis hjärtklappning och svettningar. Dessa går oftast över och patienterna får ofta en positiv långtgående effekt, säger han och utvecklar:

– Jag tycker det är svårt att motivera varför den del av patienterna som inte kan behandlas effektivt med enbart Levaxin inte ska få testa Liothyronin. Detta ska förstås göras med stor försiktighet och i god dialog med patienten genom löpande uppföljningar, det är oftast här som det kan svikta i vården. Tiden räcker inte till.

Få hjälp – var du än bor

Genom sitt arbete hos Sköldkörtelkliniken på MediCheck kan Ilvall erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att patienterna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?