1515
Annons

Stuguthyrare granskas särskilt noga av Skatteverket i år

Uthyrning av privatbostäder och skattereduktionen för installation av grön teknik är två områden som står i fokus för Skatteverkets kontroller i år.

De stora pengarna väntas myndigheten däremot dra in på kontroller av de miljardstöd som betalas ut till företag.

Vid en pressträff på tisdagen berättade Skatteverket om några av årets hetaste granskningsområden. Privatpersoner som under pandemin hyrt ut sin bostad, fritidshus eller fjällbostad är en grupp som granskas.

”Vi vet att uthyrningen av fritidshus ökade eftersom svenska folket i hög grad semestrande inom landets gränser. Då finns en risk för oredovisade inkomster”, säger Henrik Kisterud, samordnare på Skatteverket.

”Beskattningen bygger på självredovisning. Åtta av tio gjorde fel när vi granskade det här under åren 2016 till 2018. Det handlar om både okunskap och medvetet fusk.”

Skatteverket vill inte gå in på hur kontrollerna ska gå till men klart är att uppgifter från tredjeman, som Blocket, Airbn och andra professionella uthyrare, kommer att spela en central roll.

Henrik Kisterud uppmanar uthyrare att ta reda på hur beskattningen går till. Skatten är 30 procent på belopp över ett schablonavdrag samt avdrag för vissa kostnader.

”Man får göra schablonavdrag och exempelvis avdrag för månadsavgifter under den tiden som en lägenhet hyrs ut. Men inga andra kostnader, som el eller renovering, får dras av. Reglerna ska vara enkla att följa”, säger han.

Ett annat kontrollområde är rutavdrag. Taket för rut har i år höjts till 75.000 kronor, medan rotavdraget ligger kvar på 50.000 kronor. Nytt för i år är att fler tjänster ger rutavdrag. Det är exempelvis viss tvätt, montering av möbler, transport av möbler för återbruk samt enklare tillsyn av bostad.

En stor omställning för småhusägare är att installation av grön teknik, som solceller, ger en särskild skattereduktion som är skild från rot- och rutavdraget. Taket är 50.000 kronor per år och reduktionen är 15 procent av kostnaden för installation av solceller.

Vid installation av lagringsmöjligheter, som batterier, är reduktionen 50 procent.

”Nytt är också att även material ingår i underlaget för skattereduktion”, säger Pia-Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Ett helt nytt och stort kontrollområde för Skatteverket är de olika pandemistöden till företag. Skatteverket har hittills betalat ut 5,8 miljarder kronor i form av omställningsstöd till 27.000 företag.

”Tack vare förkontroller hittar vi de flesta felen direkt. Pengarna betalas då aldrig ut”, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket. 

Totalt stoppade förkontroller 546 Mkr av omställningsstöd som inte hann betalas ut. Efterkontroller har lett till 32 Mkr i återkrav.

En bransch som sticker ut är bygg, som har mest återkrav i relation till utbetalt stöd. Återkraven är på 2,33 procent av de stöd som betalats ut.

Det vanligaste felet när det gäller omställningsstöd till samtliga branscher är att företag har gjort utdelningar, vilket inte är tillåtet. Andra fel är överdrift av bolagets fasta kostnader och för högt angiven omsättning under föregående år.

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige. 

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev. 

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det. 

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare. 

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund. 

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat. 

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor. 

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.  

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt. 

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer. 

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar. 

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder. 

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.  

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera