Annons

Stugbyn rider ut coronastormen: ”Känns inte så farligt”

RIMFORSA. Stugbyn Ryda Gård är vanligtvis proppfull med campinggäster och fiskeentusiaster så här års, men inte den här sommaren. Trots det är ägarna fulla av tillförsikt:
”Det känns inte så farligt att det är lite lugnare i år, även om inte tanken var att det skulle bli så här”, säger Lise-Lotte Jonsson, som redan ser en tydlig ljusning.

Lise-Lotte Jonsson, Ryda gård.
Lise-Lotte Jonsson, Ryda gård.Foto:Jack Mikrut

Vädret känns nästan förutbestämt. Som att bilderna i tidningen från den öde turistanläggningen skulle förstärkas ytterligare med regndroppar på kameralinsen. Men trots regnet och den annorlunda sommaren känns Lise-Lotte Jonsson lugn.

”Jag hinner landa och fundera över hur vi ska gå vidare.”

På sjön Åsunden, nedanför alla stugor och hus, brukar båtarna guppa och spöna kastas av fiskeeuntusiaster. På ängen framför står vanligtvis husbilar parkerade. Restaurangen brukar vara dukad för 45 gäster som gärna sätter i sig den nyfångade gösen. 

Det är inte en vanlig sommar för Ryda Gård, stugbyn i södra Östergötland. Säsongen brukar vanligtvis sätta igång i månadsskiftet april, maj – när det nappar som bäst. Under sommarmånaderna lockas vandringssugna turister och under hösten, när skogen fylls av svamp, anländer gäster med korg och spöna kastas återigen på sjön.

En vanlig säsong ligger antalet gästnätter på ungefär 3.000. I år står mycket tomt.

”Det är lite tyst. Ja, väldigt tyst och lugnt”, säger Lise-Lotte Jonsson. 

Hon bor och arbetar själv på gården, tillsammans med sin sambo Henric Wiström. I ett av grannhusen bor svärföräldrarna Lars och Wivi Wiström. De hyrde tidigare ut gårdens hus årsvis, men när de för omkring tjugo år sedan började stå tomma kom tanken att starta en turistverksamhet. Allt efter Astrid Lindgrens Bullerby döptes husen till Sörgården, Mellangården och Norrgården. 

Framför allt är det fisket som lockar turisterna hit. Abborre, gädda och gös finns det gott om. När Lise-Lotte tar hand om restaurangen och boendet är det svärfar som är engagerad i fisket och de fiskeguidningar gästerna kan boka. 

Först var tanken att verksamheten också skulle bjuda på jaktmöjligheter, men nu är det många år sedan det jagades runt gården och markerna arrenderas i dag ut.

”Nu finns ingen jakt kvar alls. I början hade vi en del som kom hit för att jaga, men vi insåg att det var för svårt. Man kan inte släppa ut folk med bössa i skogen hur som helst. I dag kommer man kommer framför allt hit för det fria fisket och vår natur.”

Intresset från utländska turister kommer främst från fiskeagenturer runt om i Europa. Men med stängda gränser har gästerna uteblivit. Vårens resor har bokats om med en förhoppning om en annan situation framåt höstkanten. Men redan under juli har bokningarna blivit fler. 

”Jag känner nu att det kommer att komma igång och att det kommer att rulla på, det börjar ramla in folk i husen. Men jag hoppas att fler svenskar ska komma också, men jag har förstått att de hellre drar till kusten.” 

Å andra sidan, under en vanlig sommar hade Ryda Gård varit fullbokat ändå. 

”Vissa somrar är det fullt upp hela tiden. Då brukar vi köra grillkvällar, kalas, luncher. I bland blir det för mycket.”

Det är därför den tunnare bokningspärmen känns skön. 

”Jag har jobbat extra i skolan hela våren, 75 procent. Därför känns det inte så farligt att det är lite lugnare i år, även om inte tanken var att det skulle bli såhär.”

Att hålla verksamheten liten och gemytlig är viktigt för Lise-Lotte. Även om ängen med ställplatserna för husbilar enkelt skulle kunna utökas, räcker det gott med besök av sex sju stycken åt gången. 

”Vi har heller inte annonserat ut det i Europa. De hittar hit ändå.” 

De som inte kommer med husbil, och inte heller har bokat boende på gården, kommer främst för gösluncherna. 

”Luncherna är jättepoppis och det brukar alltid vara knökfullt.”

Men med restriktioner om folksamlingar och rekommendationer om social distansering måste Lise-Lotte organisera om restaurangverksamheten. 

”Även om stressen över coronasituationen inte har var så farlig under våren känner jag nu en oro för hur vi ska bete oss. Därför har vi tvingats tänka om helt och hållet kring hur vi ska servera maten och hur glest folk ska sitta.”

Restaurangen skapar även andra orosmoln. 

”Det är en tuff bransch. Ibland känner jag att man skulle vilja släppa restaurangen och bara ha kvar husen och frukost. Jag har hållit på i 16 år men jag är lika nervös varje dag över om maten inte blir bra eller räcker.”

Men varje gång gästerna lämnar infinner sig en annan känsla.

”När alla går härifrån och är jättenöjda så är det ju jättekul.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?