1515

Stuga i Varberg gav rekordpris

Ett fritidshus på 38 kvadratmeter på Getterön i Varberg har sålts för 8,5 miljoner kronor. Kvadratmeterpriset, som är rekordhögt i Varberg, är därmed 223.684 kronor, vilket är högre än i landets dyraste bostadsområde Vasastan/Norrmalm i Stockholm där kvadratmeterpriset i genomsnitt är 100.000 kronor, enligt Svensk mäklarstatistik. Det rapporterar SVT.

Bild:Mäklarhuset

"Det kommer att bli svårslaget. Men det är tillfälligheter som gör det, även om stugan varit större så hade nog inte priset blivit högre. För i det här fallet var det läget mer än stugan som låg bakom priset", sa fastighetsmäklaren Ida Persson till Hallands nyheter.

Stugan har ägts av en familj sedan 1940-talet. Familjen räknade med att få omkring 5 miljoner kronor för stugan som ligger vid havet, men som knappt har använts under de senaste tio åren. Slutpriset hamnade alltså 3,5 miljoner kronor över vad familjen hade räknat med.

Många köpare av sommarstugor på Getterön hoppas på möjligheten att kunna bygga ut. Enligt detaljplanen för området är det möjligt att fördubbla boytan, men det är inte säkert att ägarna kommer kunna bygga ut.

"Att det pågår ett planarbete är ingen garanti för att det blir så", sa Lena Johansson, tillförordnad planchef på Varbergs kommun, till Hallands nyheter.


Innehåll från PandoxAnnons

Disruption en katalysator för att utveckla Pandox

Caroline Tiveus, SVP & Director of Sustainable Business på Pandox.
Caroline Tiveus, SVP & Director of Sustainable Business på Pandox.

Kunskapen kring strategisk hållbarhet har historiskt sett varit låg i ledningsgrupper men är nu på frammarsch. Ledande hotellfastighetsbolaget Pandox ser en betydande skillnad bara de senaste åren.

– Insikten kring att hållbarhet är affärskritiskt och behöver prioriteras på lednings- och styrelsenivå börjar äntligen öka, säger Caroline Tiveus, SVP & Director of Sustainable Business på Pandox.

I och med taxonomiregelverket har hållbarhetsfrågan fått en rejäl skjuts upp på agendan och drivs idag av politikerna såväl som av konsumenterna. Nu har även kapitalmarknaden insett att strategisk hållbarhet inte bara är en absolut nödvändighet för vår gemensamma framtid, det finns dessutom stora pengar involverade. 

– Det beror på att kapitalmarknadens aktörer nu omfattas, eftersom de har incitament och krav på att slussa investeringar till de bolag som klassas som gröna, säger Caroline Tiveus.

Viktigt att våga utmana den befintliga affärsmodellen

Hållbarhetsfrågan har blivit en disruptiv kraft och gått från att vara något som man adderade på toppen av sin affärsmodell till att bli affärskritisk, menar Caroline Tiveus.

– Det innebär att organisationer inte kan förvänta sig ”business as usual” eller en linjär utveckling. Hållbarhet handlar idag om affärsutveckling och i fastighetsbranschen om att inte sitta med strandade tillgångar på handen. Rent konkret betyder det att ha ett tydligt mandat att driva hållbarhet helt affärsintegrerat och våga utmana den befintliga affärsmodellen.

På Pandox har det strategiska hållbarhetsarbetet länge drivits precis så, av en engagerad styrelse och ledningsgrupp som förstår att det är affärskritiskt att vara med på tåget. Tack vare olika pilotprojekt har de haft möjlighet att testa olika lösningar och hypoteser för att sedan snabbt skala upp dem till flera fastigheter vid positiva utfall. 

Ett entreprenöriellt bolag med gedigen erfarenhet

Pandox har som mål att certifiera alla fastigheter i egen drift i enlighet med BREEAM på nivån Very Good och har lanserat ett grönt investeringsprogram där trendlinjen visar att de kan räkna hem såväl minskat klimatavtryck som avkastningskrav. Målet är att erbjuda resurseffektiva fastigheter och drift som minskar klimatavtrycket samtidigt som Pandox växer. Ett nytt grönt investeringsprogram håller på att sättas samman just nu. 

Det ligger även till grund för kommande diskussioner med affärspartners kring gröna avtal. Tack vare att organisationen är platt tillåts de vara snabbfotade, förändringsbenägna och entreprenöriella trots att de är ett storbolag. Och framför allt har de en gedigen erfarenhet.

– Styrkan med Pandox är att vi har över 25 år på marknaden och har lyckats ömsa skinn och ta oss vidare i tidigare kriser. Vi ser disruption som en katalysator och möjlighet att fortsätta utveckla Pandox. Något som är kontinuerligt snarare än tillfälligt, avslutar Caroline Tiveus.

Om Pandox

Pandox äger och hyr ut hotellfastigheter till ledande hotelloperatörer och äger totalt 156 hotell med totalt 35 000 rum i 15 länder. Pandox har som mål att erbjuda den mest attraktiva plattformen för hotelldrift. Fastighetsportföljen har ett marknadsvärde på totalt 60 696 MSEK per sista juni 2021. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm Large Cap. 

Läs mer på https://www.pandox.se/sustainability/ 

Mer från Pandox

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pandox och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?