Annons

Studsmattor och stränder tar bilarnas plats på Stockholms första framtidsgata

Sandstrand, insektshotell, studsmattor och mandala istället för bilar och parkeringsplatser. I dag invigdes Stockholms första ”framtidsgata”.

”Det är ett prov och se om vi kan använda stadens gator på ett annat sätt. Vi är vana vid att det står bilar och kör bilar på våra gator. Det här är ett sätt att återskapa det som var en gång i tiden, då Stockholm var annorlunda”, sade trafikborgarrådet Daniel Helldén på invigningen. 

Mandala-inspirerade mönster är en av nyheterna på Hälsingegatan i Stockholm.
Mandala-inspirerade mönster är en av nyheterna på Hälsingegatan i Stockholm.Foto:Lennart Johansson

Förbipasserande på Hälsingegatan i höjd med Gustav Vasaskolan i Stockholm har de senaste dagarna mötts av ett febrilt arbete. Istället för parkerade fordon har det dykt upp både en sandstrand, ett uteklassrum och flera studsmattor på gatustråket.

Vad de ser är resultatet av ett pilotprojekt som går under namnet Stockholms Framtidsgator. Delar av Hälsingegatan kommer att vara en så kallad ”framtidsgata” till och med december i år.

Gatan kommer att regleras om till gångfartsområde, vilket innebär att all trafik är tillåten men att samtliga fordon ska hålla samma hastighet som gående på gatan.

Stockholms första framtidsgata invigdes på torsdagen. Med på invigningen var blanda andra Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (längst till vänster av de vuxna i bilden) och Katarina Sahlin, projektledare och trafikplanerare på trafikkontoret (med mikrofonen).
Stockholms första framtidsgata invigdes på torsdagen. Med på invigningen var blanda andra Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (längst till vänster av de vuxna i bilden) och Katarina Sahlin, projektledare och trafikplanerare på trafikkontoret (med mikrofonen).Foto:Lennart Johansson

Gatan invigdes under torsdagen av trafikborgarrådet Daniel Helldén, tillsammans med representanter från trafikkontoret och skolans elever. Daniel Helldén vände sig under sitt invigningstal till eleverna på skolan.

”Det känns otroligt roligt att stå här i dag på en gata där ni hjälpt till och kommit med idéerna till hur det ska se ut. För ofta är de vuxna som står för dem”, sade Helldén.

Bakom projektet står KTH, tillsammans med innovationsmyndigheten Vinnova och Stockholms stad. En konsekvens av projektet är att biltrafiken i området kommer att reduceras samt att parkeringsplatser på gatorna helt tas bort under projektets gång. 

LÄS OCKSÅ Byggsats ska göra p-platsen till mötesplats

Utöver Hälsingegatan har även Tjärhovsgatan på Södermalm och Parmmätargatan på Kungsholmen utsetts till så kallade framtidsgator. 

Sandstrand, studsmattor och en konstvägg. Det är några av nyheterna på Hälsingegatan i Stockholm.
Sandstrand, studsmattor och en konstvägg. Det är några av nyheterna på Hälsingegatan i Stockholm.Illustration:Stockholm Stad

Tjärhovsgatan enkelriktades under våren och blir gångfartsområde. Gatan ska möbleras med uteklassrum, hammock och dansgolv. Delar av Parmmätargatan  kommer att bli gågata och kommer att få bänkar och klättervägg. De båda gatorna ska vara ”framtidsgator” fram till nästa sommar.

Förändringen sker intill skolor där eleverna annars har begränsat med utrymmen på skolgården. Genom att använda gaturummet får de mer utrymme för aktivitet, lek och rörelse. Barnen har själva fått vara med och föreslå vad de vill kunna göra på gatan. 

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera