Studie: "Vindkraftverk i Atlanten kan ge hela världen el"
Framtida djupvattenvindkraftverk i världshaven skulle kunna ha kapacitet att producera långt mer förnybar energi än landbaserade vindkraftparker.
De skulle ha potential att förse hela världen med el, enligt en amerikansk studie.
TT
Text
Forskare vid The Carnegie Institution for Science i Washington bedömer att de högre vindhastigheterna över öppet hav kan generera fem gånger den energi som vindturbiner på land producerar.
"På vintern skulle vindkraftparker i Nordatlanten kunna producera tillräckligt med energi för att tillgodose civilisationens totala behov", heter det i rapporten som publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.
Kraftverkens effekt skulle variera från årstid till årstid. Sommartid skulle vindkraftverk i Nordatlanten dock kunna tillgodose hela Europas energibehov, enligt forskarna.
Studien baseras på datamodeller som jämfört produktionen vid stora vindkraftverkparker i Kansas i USA med tänkta storskaliga vindkraftparker ute på öppet hav. Djupvattenvindkraftverk tros bättre kunna tillgodogöra sig energi högt upp i atmosfären. Energin kan sedan färdas ner mot vattenytan där turbinerna kan utvinna den.
Ännu finns inga kommersiellt drivna djupvattenvindkraftverk.
Innehåll från PolestarAnnons
Så mycket kan du spara med elbil som tjänstebil
Uppgraderade Polestar 2.
Det finns fortfarande pengar att spara genom att välja en elbil som tjänstebil, trots fluktuerande elpriser – och intresset för att köra elbil ökar fortsatt.
Vi kikar på hur tjänstebilskalkylen ser ut jämfört med en förbränningsmotorbil.
De senaste åren har marknaden för laddbara bilar – det vill säga laddhybrider och helt elektriska bilar – fullkomligt exploderat. Under förra året stod de för 56,1 procent av nyregistreringarna (mot 45 procent 2021) visar statistik från branschorganisationen Mobility Sweden. Och registreringarna av de helt eldrivna modellerna uppgick till 33 procent.
Det beror bland annat på att det för tjänstebilsförare finns många fördelar med att välja el.
Billigare skatt
En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.
Attraktivare förmånsvärde
Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.
Billigare bränslekostnad
När det kommer till förbrukningen och det höga elpriset är det fortfarande billigare att köra på el än på bensin och diesel. Polestar 2 Long range Dual motor, förbrukar enligt WLTP 16,5 kWh/100 km, vilket motsvarar el för cirka 65 kronor vid 100 km körning.
Motsvarande bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor (bensin) förbrukar enligt WLTP 6,8 l/100 km, vilket ger en kostnad på cirka 129 kronor. Detta beräknat på ett bensinpris på 19 kronor/liter och ett elpris på 4 kronor/kWh.
Mindre slitage
På service och underhåll finns stora besparingar att göra på längre sikt. Eftersom en elbil inte har en komplex förbränningsmotor med motorolja och massa rörliga delar så slits motorn inte på samma sätt. Totalt kan man säga att elbilens kostnader för service och underhåll är cirka 70 procent lägre, jämfört med en fossilbil. För Polestar 2 ingår dessutom kostnadsfri originalservice de tre första åren eller de första 5 000 milen.
Skatteavdrag för laddbox
Sedan januari 2021 får du som installerar en laddbox hemma göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50 procent av dina kostnader, dock max 50 000 kronor per person och år.
Uppdaterade Polestar 2 har fått uppgraderade batterier vilket innebär bättre effektivitet, kapacitet och laddningstider. I Long range-versionerna sitter 82 kWh-batterier, och Standard range-versionens motsvarighet har en kapacitet på 69 kWh.
Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter för det stora batteriet i Long range-versionerna och batteriet i Singel motor-versionen har en maximal laddeffekt på 135 kW och kan laddas från 10 till 80 procent på 34 minuter.
Räckvidden hos Polestar 2 har också ökat. Versionen med dubbla motorer klarar nu 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med 105 km.
Räckvidden hos Standard range Single motor-versionen är upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är samma siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.