Även om antalet kvinnor på ledande positioner ökar i de svenska börsbolagen, är det fortfarande männen som är i majoritet. I hela åtta av tio ledningsgrupper är det mansdominans och i så mycket som i var fjärde bolag saknas helt kvinnor i toppen. Det visar stiftelsen Allbrights årliga rapport som kartlägger svenska börsbolag.
”Vi är många som jobbar med att sätta strålkastarljuset på frågan och det händer grejer. Men jag ska addera att det bara är 9 procent kvinnor på vd-posterna och 8 procent på ordförandeposterna, så de tyngsta maktpositionerna är reserverade för männen”, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright, som deltog i ett av onsdagens panelsamtal på Di:s scen i Almedalen.
Under seminariet presenterades även en färsk studie gjord av storbanken Nordea som visade att bolagsstyrelser med större diversifiering, sett till kön och ålder, får en bättre kursutveckling och något lägre volatilitet.
”Att ha mångfald är inte bara det rätta att göra, det är också det smarta att göra. Sedan vill jag utvidga frågan till att innefatta ursprung och funktionsvariationer. Klarar vi inte att ha jämställdhet och mångfald i organisationen då kommer vi inte lyfta som bank i det långa loppet”, säger Casper von Koskull, vd och koncernchef på Nordea.
Han lyfte dessutom det ansvar som större företag har för att gå i bräschen för utvecklingen och hann även med att idka lite självkritik.
”Som storbolag måste vi visa vägen, men vi är ödmjuka och vi är inte där vi vill vara. Sanningen är att bland ledare på mellannivå har vi fördelningen 40 procent kvinnor och 60 procent män. Går man ett steg upp blir förhållandet istället 20-80, så här misslyckas vi. Det är gamla strukturer som måste brytas och vi måste jobba målmedvetet med policyfrågor, processer och mot fördomar ”, säger Casper von Koskull.
Bland paneldeltagarna fanns också näringslivstungviktaren Lena Apler, grundare av Collector Bank och medgrundare av intresseorganisationen 17 Nätverket som vill främja kvinnors entreprenörskap och företagande. Hon lyfte frågan om svårigheten att sitta som ensam kvinna i ledningsgruppen.
”Att endast ha med en kvinna är värdelöst. Man blir ett påtagligt annorlunda och störande element som i värsta fall ignoreras. Jag har lärt mig att det är bättre att vara lite tuff och bråkig i stället för att sitta still och lyda. Vi kvinnor måste brösta upp oss”, säger Lena Apler.
Jessica Löfström, styrelseordförande på Expandera Mera och medgrundare av 17 Nätverket höll med om att antalet kvinnor i ledningsgrupper måste få nå upp till en kritisk massa. Hon poängterade även vikten av förebilder.
”Det är extremt viktigt med förebilder, att fler kvinnor får synas. För då tror jag att det är lättare att attrahera kvinnor att bygga bolag”, säger Jessica Löfström.
Vidare uttryckte hon oro för det ojämlika ägandet.
”Det är oroande att en så stor andel av makten och ägandet fortfarande ligger hos männen, det måste förändras. Å andra sidan är jag övertygad om att det här är en överlevnadsfråga. De som inte förstår det kommer att självdö”, säger Jessica Löfström.
På scenen deltog även Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet samt Cecilia Fryklöf, Business Area Lead Asset & Wealth Management, Nordea. Moderator var Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri.