Annons

Studie: Sannolikheten för bitcoin-krasch högre än 80 procent

Risken för en krasch i bitcoin är högre än 80 procent om man ska tro en studie av tillgångsbubblor vid namn Bubbles for Fama som publicerades av National Bureau of Economic Research, NBER.

Studien har utförts av två professorer och en doktorand på det amerikanska universitet Harvard, enligt MarketWatch kolumnist Mark Hulbert.

Forskarna definierade en bubbla som en skarp prisuppgång över en tvåårsperiod följt av åtminstone en 40 procent nedgång de efterföljande två åren. När prisuppgången överstiger 100 procent, noterade de att sannolikheten för en krasch är 50 procent. När gränsen för prisuppgång höjs till 150 procent, höjs även sannolikheten för en krasch till 80 procent.

Kontentan blev att ju skarpare prisuppgången är, desto högre blir sannolikheten för en efterföljande priskrasch.

Hulbert skriver att bitcoin har stigit med 2 500 procent de senaste två åren, vilket är mer än 10 gånger högre än den nivå som enligt studien associeras med en väldigt hög kraschsannolikhet.

Han skriver vidare att även om författarna fokuserat på aktiemarknaden och inte kryptovalutor, bedömer skribenten att deras slutsatser kan appliceras på bitcoin eftersom slutsatserna i studien var likartade för alla tidsperioder eller länder.

Därutöver kunde författarna inte hitta några bevis på att sannolikheten för en krasch är beroende av några fundamentala faktorer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?