Studie: Så bor vi i framtiden

Två diskmaskiner hemma? Kolsyrat vatten – direkt från kökskranen? Det skulle kunna bli nya standardinslag i framtidens hem, enligt en ny studie. Samtidigt kan vardagsrummet vara på väg att fasas ut i takt med att tv:n får en allt mindre central position i de svenska hemmen.

Det är hustillverkaren Movehome som presenterar ”Framtidens boende”. Företagets ”utvecklingslabb” har anlitat antropologen Katarina Graffman för att studera ett tiotal familjer i deras hem. På så vis har hon kunnat se vad de gillar och inte gillar med sin bostad.

"Dessutom har jag utöver det många års erfarenhet av att studera framför allt barn och unga i deras närmiljöer", säger hon.

Något som framkommer i studien är bristen på förvaringsutrymme och hur förändrade medievanor gjort att vardagsrummet kan ha spelat ut sin roll. Eftersom rörlig bild numera erbjuds på allehanda skärmar, är tv:n inte längre lika viktig. Idag, och kanske ännu mer i framtiden, ser vi på tv även via mobiltelefon och surfplatta. Därmed rör vi oss mer medan vi tittar.

Trenden är starkast i yngre generationer. Överlag tror Katarina Graffman att det slentrianmässiga och passiva tv-tittandet successivt kommer att fasas ut. Istället gör vi ett aktivt val och väljer ut något vi vill titta på från tjänster som Netflix.

"Jag tror att soffpotatisbeteendet kommer att försvinna", säger hon.

Katarina Graffman citerar också en studie som säger att 40 procent av unga killar och tjejer identifierar sig själva som ”gamers”. Trots det har många tv- och dataspelande ungdomar inte möjlighet att avskärma sig och sitt spelande.

"Man skulle kunna tänka sig ljudisolerade rum ifall en i hushållet vill spela medan en annan behöver tystnad. Dessa rum skulle också kunna vara hemmabiorum", förklarar Katarina Graffman.

Medan vardagsrummet petas ner från tronen som platsen där familjen samlas så är köket på frammarsch. Det anses vara en mer naturlig plats för umgänge. I studien framkommer dock ett behov av mer förvaring och praktiska lösningar för att göra vardagen lite lättare. De önskemål som tas upp är bland annat två diskmaskiner, kolsyrat vatten i den vanliga vattenkranen och en digital anslagstavla med möjlighet att visa recept.

Ett av skälen till kökets upphöjda status, kanske framför allt bland unga, är enligt Katarina Graffman att det inte längre är enbart kvinnans domän.

"I och med att mannen tog större plats i köket så höjdes dess status. Förr lagade kvinnan maten i köket innan den togs ut till matsalen. Så ser det oftast inte ut längre. Vi har också haft en stor kökstrend under många år, och nu är köket något man gärna visar upp".

Sist men inte minst konstateras att det finns efterfrågan på att sammanfoga villans och lägenhetens respektive fördelar. Medan villan har mer privat utrymme och frihet från störande grannar, lockar lägenheten med mindre krav på eget underhållsarbete.

"För mig handlar det nog främst om att hyra kontra att äga. När jag frågar de boende vad de definierar som frihet så är det oftast trädgården som kommer på tal. När många som bor i lägenhet drömmer om hus så är det alltså trädgården som lockar, men att sköta om den som avskräcker".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?