1515
Annons

Studie: Så bor vi i framtiden

Två diskmaskiner hemma? Kolsyrat vatten – direkt från kökskranen? Det skulle kunna bli nya standardinslag i framtidens hem, enligt en ny studie. Samtidigt kan vardagsrummet vara på väg att fasas ut i takt med att tv:n får en allt mindre central position i de svenska hemmen.

Det är hustillverkaren Movehome som presenterar ”Framtidens boende”. Företagets ”utvecklingslabb” har anlitat antropologen Katarina Graffman för att studera ett tiotal familjer i deras hem. På så vis har hon kunnat se vad de gillar och inte gillar med sin bostad.

"Dessutom har jag utöver det många års erfarenhet av att studera framför allt barn och unga i deras närmiljöer", säger hon.

Något som framkommer i studien är bristen på förvaringsutrymme och hur förändrade medievanor gjort att vardagsrummet kan ha spelat ut sin roll. Eftersom rörlig bild numera erbjuds på allehanda skärmar, är tv:n inte längre lika viktig. Idag, och kanske ännu mer i framtiden, ser vi på tv även via mobiltelefon och surfplatta. Därmed rör vi oss mer medan vi tittar.

Trenden är starkast i yngre generationer. Överlag tror Katarina Graffman att det slentrianmässiga och passiva tv-tittandet successivt kommer att fasas ut. Istället gör vi ett aktivt val och väljer ut något vi vill titta på från tjänster som Netflix.

"Jag tror att soffpotatisbeteendet kommer att försvinna", säger hon.

Katarina Graffman citerar också en studie som säger att 40 procent av unga killar och tjejer identifierar sig själva som ”gamers”. Trots det har många tv- och dataspelande ungdomar inte möjlighet att avskärma sig och sitt spelande.

"Man skulle kunna tänka sig ljudisolerade rum ifall en i hushållet vill spela medan en annan behöver tystnad. Dessa rum skulle också kunna vara hemmabiorum", förklarar Katarina Graffman.

Medan vardagsrummet petas ner från tronen som platsen där familjen samlas så är köket på frammarsch. Det anses vara en mer naturlig plats för umgänge. I studien framkommer dock ett behov av mer förvaring och praktiska lösningar för att göra vardagen lite lättare. De önskemål som tas upp är bland annat två diskmaskiner, kolsyrat vatten i den vanliga vattenkranen och en digital anslagstavla med möjlighet att visa recept.

Ett av skälen till kökets upphöjda status, kanske framför allt bland unga, är enligt Katarina Graffman att det inte längre är enbart kvinnans domän.

"I och med att mannen tog större plats i köket så höjdes dess status. Förr lagade kvinnan maten i köket innan den togs ut till matsalen. Så ser det oftast inte ut längre. Vi har också haft en stor kökstrend under många år, och nu är köket något man gärna visar upp".

Sist men inte minst konstateras att det finns efterfrågan på att sammanfoga villans och lägenhetens respektive fördelar. Medan villan har mer privat utrymme och frihet från störande grannar, lockar lägenheten med mindre krav på eget underhållsarbete.

"För mig handlar det nog främst om att hyra kontra att äga. När jag frågar de boende vad de definierar som frihet så är det oftast trädgården som kommer på tal. När många som bor i lägenhet drömmer om hus så är det alltså trädgården som lockar, men att sköta om den som avskräcker".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?