ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Studie: Olyckligaste åldern är 47,2 år – finländare lyckligast i världen

  • Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

En ny studie visar på ett klart samband mellan känslan av att vara lycklig eller olycklig och en viss ålder. Enligt studien är den allra olyckligaste åldern i i-länderna 47,2 år.

I studien har David Blanchflower, professor på universitet i Dartmouth och tidigare medlem av Bank of Englands räntekommitté, mätt relationen mellan välbefinnande och ålder i 132 länder. 

Bilden som framträder är mycket likartad i alla länderna – välbefinnandet har formen av en u-kurva där bottenpunkten träffar mitt i livet. I i-länderna är den allra olyckligaste åldern 47,2 år, medan det i utvecklingsländerna är 48,2 år.

”Utseendet på kurvan är detsamma i länder där medianlönen är såväl hög som låg, och i länder där invånarna tenderar att leva längre och i länder där man inte gör det”, skriver David Blanchflower i studien. 

Han har mätt totalt 15 variabler för att cirkla in olyckligheten, bland annat ångest, ensamhet, fobier och sömnkvalité.

I rapporten finns också en topplista över vilka länder där invånarna är lyckligast. I topp tronar Finland, följt av Danmark, Norge, Island, Schweiz, Nederländerna och Sverige på sjunde plats. 

USA, där man sett en stor ökning av dödsfall som benämns som ”deaths of despair”, är det 19:e lyckligaste landet i världen. Dessa dödsfall har tidigare i hög grad kopplats till opioidkrisen i landet, men ny forskning visar på samband med flera andra faktorer, bland annat inkomstklyftor.

David Blanchflowers studie visar att låg utbildning är en av de viktigaste faktorerna för känslan av olycka, samtidigt som låg arbetslöshet i ett land inte tycks påverka lyckokänslan uppåt i nämnvärd grad.

De olyckligaste länderna på listan är sådana som härjas av konflikter och krig, som Sydsudan, Afghanistan och Centralafrikanska republiken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer