Studie: Olyckligaste åldern är 47,2 år – finländare lyckligast i världen

En ny studie visar på ett klart samband mellan känslan av att vara lycklig eller olycklig och en viss ålder. Enligt studien är den allra olyckligaste åldern i i-länderna 47,2 år.

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

I studien har David Blanchflower, professor på universitet i Dartmouth och tidigare medlem av Bank of Englands räntekommitté, mätt relationen mellan välbefinnande och ålder i 132 länder. 

Bilden som framträder är mycket likartad i alla länderna – välbefinnandet har formen av en u-kurva där bottenpunkten träffar mitt i livet. I i-länderna är den allra olyckligaste åldern 47,2 år, medan det i utvecklingsländerna är 48,2 år.

”Utseendet på kurvan är detsamma i länder där medianlönen är såväl hög som låg, och i länder där invånarna tenderar att leva längre och i länder där man inte gör det”, skriver David Blanchflower i studien. 

Han har mätt totalt 15 variabler för att cirkla in olyckligheten, bland annat ångest, ensamhet, fobier och sömnkvalité.

I rapporten finns också en topplista över vilka länder där invånarna är lyckligast. I topp tronar Finland, följt av Danmark, Norge, Island, Schweiz, Nederländerna och Sverige på sjunde plats. 

USA, där man sett en stor ökning av dödsfall som benämns som ”deaths of despair”, är det 19:e lyckligaste landet i världen. Dessa dödsfall har tidigare i hög grad kopplats till opioidkrisen i landet, men ny forskning visar på samband med flera andra faktorer, bland annat inkomstklyftor.

David Blanchflowers studie visar att låg utbildning är en av de viktigaste faktorerna för känslan av olycka, samtidigt som låg arbetslöshet i ett land inte tycks påverka lyckokänslan uppåt i nämnvärd grad.

De olyckligaste länderna på listan är sådana som härjas av konflikter och krig, som Sydsudan, Afghanistan och Centralafrikanska republiken.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?