Studie: Olyckligaste åldern är 47,2 år – finländare lyckligast i världen

En ny studie visar på ett klart samband mellan känslan av att vara lycklig eller olycklig och en viss ålder. Enligt studien är den allra olyckligaste åldern i i-länderna 47,2 år.

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

I studien har David Blanchflower, professor på universitet i Dartmouth och tidigare medlem av Bank of Englands räntekommitté, mätt relationen mellan välbefinnande och ålder i 132 länder. 

Bilden som framträder är mycket likartad i alla länderna – välbefinnandet har formen av en u-kurva där bottenpunkten träffar mitt i livet. I i-länderna är den allra olyckligaste åldern 47,2 år, medan det i utvecklingsländerna är 48,2 år.

”Utseendet på kurvan är detsamma i länder där medianlönen är såväl hög som låg, och i länder där invånarna tenderar att leva längre och i länder där man inte gör det”, skriver David Blanchflower i studien. 

Han har mätt totalt 15 variabler för att cirkla in olyckligheten, bland annat ångest, ensamhet, fobier och sömnkvalité.

I rapporten finns också en topplista över vilka länder där invånarna är lyckligast. I topp tronar Finland, följt av Danmark, Norge, Island, Schweiz, Nederländerna och Sverige på sjunde plats. 

USA, där man sett en stor ökning av dödsfall som benämns som ”deaths of despair”, är det 19:e lyckligaste landet i världen. Dessa dödsfall har tidigare i hög grad kopplats till opioidkrisen i landet, men ny forskning visar på samband med flera andra faktorer, bland annat inkomstklyftor.

David Blanchflowers studie visar att låg utbildning är en av de viktigaste faktorerna för känslan av olycka, samtidigt som låg arbetslöshet i ett land inte tycks påverka lyckokänslan uppåt i nämnvärd grad.

De olyckligaste länderna på listan är sådana som härjas av konflikter och krig, som Sydsudan, Afghanistan och Centralafrikanska republiken.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Gå på lägenhetsvisning från soffan – med hjälp av en robot

Nu behöver du inte längre gå hemifrån för att gå på lägenhetsvisning. 

Riksbyggen är först i Sverige med att introducera visningsrobotar – som du enkelt kan styra från din mobil eller dator. 

Läs mer om att bo i en Riksbyggenlägenhet och sök bostäder över hela Sverige 

När pandemin bröt ut i våras ställde Riksbyggen snabbt om till privata och digitala visningar. Samtidigt funderade Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef, och hans team, på hur de skulle kunna ta utvecklingen ett steg längre. Det var då idén till visningsrobotar föddes. 

– Vi hittade en amerikansk robottillverkare och efter att ha teststyrt en robot i deras lokaler i Los Angeles från vårt kontor i Hammarby sjöstad, visste vi att vi hade hittat det vi letade efter. 

Styr visningen hemifrån 

Robotarna levererades i höstas och har varit på plats, redo för visning av Brf Åsikten Södra i Uppsala, sedan slutet av november. Tack vare visningsrobotarna kan Riksbyggen erbjuda mer än bara stillbilder eller videostreaming. 

– Du kan själv gå in och styra robotarna hemifrån soffan, eller från var du än befinner dig, och hänga kvar lite extra om det är något du vill titta på mer i detalj. Du kan också komma tillbaka en annan tid för att exempelvis se hur lägenheten ser ut i kvällssolen eller hur skuggorna faller. På så sätt finns det fördelar, som inte det traditionella sättet att visa lägenheter på plats har.

Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef
Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef

Högt tryck

Det har varit högt tryck för att köra visningsrobotarna ända sedan starten, vilket Mathias Sandberg tror dels beror på att det finns ett stort intresse för bostadsprojektet i sig, och dels för att många är nyfikna på den nya tekniken. 

– Kampanjen har lockat många teknikintresserade som tycker att det är kul att ett traditionellt bostadsföretag går i bräschen för nyttjande av den här typen av lösningar på ett lite nytänkande sätt. 

Ett bra komplement 

Riksbyggen kommer att fortsätta med visningsrobotarna även efter pandemin är över och använda dem i andra projekt. 

– Pandemin har förändrat sättet vi arbetar på och hur vi presenterar våra produkter. Kunderna har idag vant sig vid att få mer information än tidigare, och att kunna gå på en robotvisning blir ett bra komplement till en vanlig visning. 

Läs mer och boka robotvisning 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?