1515
Annons

Studie: Majoritet positiv till invandring

En majoritet av deltagarna i en attitydmätning som genomförts av Delegationen för migrationsstudiers (Delmi) och Novus är överlag positiva till alla typer av invandring. I synnerhet när det gäller utländska studenter och arbetskraftinvandring, skriver Dagens Nyheter.

Även de ekonomiska effekterna bedöms övervägande som positiva i undersökningen, som genomförts 2014, 2015 och 2016 .

"Resultaten visar på en hög grad av stabilitet de här åren i människors attityder till invandring. Man skulle kunna tänka sig att det skulle ha hänt mer i opinionen under en tid som var ganska omvälvande", säger forskaren Nora Theorin till tidningen.

Däremot har en klar majoritet en negativ syn på kulturkrockar och instämmer i påståendet att invandrare alltför ofta har ”seder och traditioner som inte passar in i det svenska samhället”.

"Resultaten pekar på att finns en oro som är mer kopplad till kulturella frågor än ekonomi. Attityderna är också mer negativa till invandring från delar av världen som upplevs som mer distanserade kulturellt", säger Nora Theorin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?