ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Studie: Branscherna som drabbas hårdast av brexit

Några branscher inom EU kommer att drabbas extra hårt av brexit, visar en brittisk studie. Och London och tyska Bayern är regioner som kommer få mest kännbara effekter.

Finansiella tjänster, bilindustrin, jordbruk, mat och dryck samt kemikalier och plast är områden som kommer drabbas extra hårt när brexit väl träder i kraft. Det visar en studie gjord av en brittisk konsultfirma tillsammans med en advokatbyrå, skriver Financial Times.

Studien bygger på analyserad data från företag över hela EU där man uppskattat kostnaderna för taxerade och icke-taxerade varor. För EU-länderna skulle den uppskattade notan hamna på 31 miljarder euro, omkring 315 miljarder kronor, per år och för brittiska exportörer uppskattas man få betala 27 miljarder euro, omkring 274 miljarder kronor, per år.

Kumer Iyer vid konsultfirman Oliver Wyman, som varit med och tagit fram studien, menar att de större exportörerna har räknat på den potentiella förändringen i handeln medan mindre bolag inte alls har förberett sig på samma sätt.

”Vi ser att de bäst förberedda företagen nu tar höjd för vilken påverkan leveranskedjorna kommer att få för kunder och konkurrenter. Tyvärr ser vi att mindre företag inte verka ha tagit de stegen”, säger han till Financial Times, och tillägger att små bolag kommer att uppleva brexit särskilt utmanande eftersom de saknar erfarenhet av handel utanför EU.

Studien visar att två tredjedelar av brittiska och tyska företag handlar med varandra inom EU vilket betyder att 65.000 bolag har potentiellt ohållbara affärsmodeller efter brexit.

För jordbrukssektorn på Irland blir exponeringen mot de brittiska konsumenterna extra kännbar. I Tyskland kommer Bayern, Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg och Niedersachsen drabbas extra mycket på grund av betydelsen av fordons- och tillverkningssektorerna i de regionerna. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies