ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Studie: Bitcoinrusningen i fjol var sannolikt riggad

  • Foto: Amanda Lindgren

I en ny studie anklagas handlare på kryptovalutabörsen Bitfinex för att ha manipulerat upp åtminstone hälften av fjolårets rusning i kryptovalutan Bitcoin. 

Bitcoin faller efter nyheten med 4,6 procent, enligt Coin Market Cap.

Enligt studien signerad ekonomiprofessor John Griffins på University of Texas, ska en annan kryptovaluta, Tether, som skapades av Bitfinex grundare, systematiskt ha använts för att stötta och driva på Bitcoinkursen under slutet av förra året då den värderades upp hundratals procent.

Rykten om detta har surrat i kryptovalutavärlden under flera månader och redan i januari riktade amerikanska myndigheter blicken mot Bitfinex, som ägs av Hongkong-baserade bolaget iFinex Inc. I maj startade det amerikanska justitiedepartementet en utredning gällande manipulering av bitcoinpriser.

Genom att studera miljontals transaktioner och hitta avslöjande mönster i dem har studien slagit fast att det finns ett "sannolikt" samband mellan handeln i Bitcoin, med Tether. Samtidigt förnekar Bitfinex vd Jean-Louis van der Velde i ett uttalande kategoriskt att vare sig Bitfinex eller Tether "någonsin använts till någon slags marknadsmanipulation".

"Bitcoinhypen är inte bara massa tjugoåringar som sitter och handlar med Bitcoin – även om det är en del av det – men det finns stora spelare som påverkar marknaden och har enorm inverkan på priset", säger John Griffin till Bloomberg.

Sedan i söndags har Bitcoin tappat 16 procent, bland annat sedan tidigare uppgifter om att den sydkoreanska kryptobörsen Coinrail rapporterat ett cyberintrång i sitt datasystem.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies