1515

Studie: ”Annalkande andra kris” för textilindustrin

Miljontals riskerar att förlora jobbet och redan mycket låga löner sänks ytterligare.

Den ekonomiska kris som följt i coronavirusets spår är förödande för världens textilarbetare – det visar en ny amerikansk studie.

Textilarbetare i Kambodja.
Textilarbetare i Kambodja.Foto:Heng Sinith

Textilindustrin sysselsätter nära 60 miljoner människor världen över – men industrin har drabbats hårt av coronakrisen. I en ny studie gjord av centret för global arbetsrätt på det amerikanska universitetet Penn State konstateras att miljontals jobb nu hotas.

”Vi ser en dramatisk prispress, minskade ordrar och sena utbetalningar”, säger Mark Anner, en av studiens författare.

Studien, som är baserad på intervjuer med fabriksarbetare och fabriksansvariga i 75 textilfabriker i 15 olika länder, visar att underleverantörer i snitt tvingats pressa ned sina priser med 12 procent jämfört med föregående år.

”Det är illavarslande för underleverantörer och för arbetarna. Det kommer att påverka små och mellanstora verksamheter först”, fortsätter Mark Anner.

Den pågående pandemin uppskattas hittills ha kostat modebranschen över 50 miljarder kronor, en siffra som nätverket Clean Clothes Campaign tidigare tagit fram.

Underleverantörer i textilländer som Kambodja, Vietnam, Indien och Mexiko vittnar om att de redan sagt upp en tiondel av arbetsstyrkan och att ytterligare 35 procent kan behöva gå om situationen fortsätter. 

Den andra smittvåg som just drar fram över bland annat Europa bådar inte gott. Något som enligt Mark Anner innebär en ”en annalkande andra kris” för industrin.

”Inköparna drar nytta av det här. Det är svårt att se omfattningen av den andra krisen i nuläget då de nya ordrarna sammanfaller med ordrar som lagts på hög sedan tidigare. Det döljer omfattningen av orderminskningen just nu.

En av människorna som drabbats är den bangladeshiska fabriksägaren Iqbal Hamid Quraishi som berättar att de tvingats sänka sina priser för att anpassa sig till inköparnas krav.

”Det finns inte mycket utrymme att förhandla med klädmärkena. De säger att om vi inte går med på deras pris så går det till andra underleverantörer”, säger han i studien.


Innehåll från Odin FonderAnnons

Aktiv förvaltning har gett ODIN Sverige över 10 000 procent i avkastning

Förvaltarna Jonathan Schönbäck, Hans Christian Bratterud och analytikern Carolina Elvind på ODIN fonder.
Förvaltarna Jonathan Schönbäck, Hans Christian Bratterud och analytikern Carolina Elvind på ODIN fonder.

När förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud tillsammans med analytiker Carolina Elvind på ODIN Fonder investerar i ett nytt bolag är tanken alltid att de ska äga det för evigt. 

Långsiktigheten är helt avgörande för den avkastning som ODIN Sverige har haft sedan fonden startade för 27 år sedan. Att fonden har gått upp över 10 000 procent sedan starten 1994 gör fonden till den andra fonden i Europa alla kategorier som har passerat 10 000 procent i avkastning under samma tidsperiod. 

– Att fonden har haft en avkastning på 10 000 procent betyder att du har fått 100 gånger pengarna, dvs startkapitalet plus 100 gånger till. Enkelt förklarat – om du satte in 100 000 kr i ODIN Sverige C den 31 oktober 1994, dagen som fonden startade, lät pengarna vara till den 31 augusti 2021 hade du haft över 10,3 miljoner. 100 000 i fondens jämförelseindex (OMXSB Cap GI) under samma tidsperiod hade blivit 2,3 miljoner, säger Jonathan Schönbäck.

Investerar i de bästa – oavsett storlek

En viktig skillnad mellan ODIN Sverige och andra Sverigefonder är att ODIN Sverige är en så kallad all cap-fond. ODIN försöker hitta de bästa bolagen oavsett storlek, vilket inte bara ger en bättre riskspridning, utan också bättre möjligheter att lyckas över tid.

– Jag tror att det är viktigt att förstå att avkastningen, det är inte något vi på förvaltningen eller aktiekurserna skapar, säger Hans Christian Bratterud. Det skapas inne i bolagen vi investerar i, av engagerade medarbetare, drivna ledningsgrupper och engagerade huvudägare. 

Se filmen där förvaltare Hans Christian Bratterud berättar om framgången bakom ODIN Sveriges 10 000-procentiga avkastning här 

Långsiktiga ägare skapar förtroende

Runt 80 procent av bolagen i portföljen har en tydlig, långsiktig huvudägare. Fonden har många innehav med en decentraliserad styrning där det är personerna som är närmast affären som fattar besluten. Inte en vd på toppen som ska ha koll på varje liten detaljfråga. Bra bolag ger ansvar och förtroende ut i organisationen. 

– Vårt starka fokus på bolagskulturen gör oss ganska unika. Det svåra är att kunna hitta just de hållbara kvalitetsbolagen, att investera i dem och sedan sitta kvar som ägare länge. Har bolaget en hållbar, sund bolagskultur så slösar de inte på resurserna och får därmed en bra avkastning på kapitalet, säger Jonathan Schönbäck.

Om ODIN Sverige:
Fond: ODIN Sverige startade den 31/10-94 och har fram till den 31/8-21 avkastat 10 338 procent. Jämförelseindex OMXSB Cap GI 2 296 procent under samma period. Årlig avkastning sedan start 18,93 procent.

Nyfiken på ODIN Sverige? Läs mer om fonden här.  

Team: Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud, förvaltare och Carolina Elvind, analytiker.

Fondbolag: ODIN Fonder är ett nordiskt fondbolag som startade 1990 och erbjuder 9 aktiefonder på den svenska marknaden.

Läs mer om ODIN Sverige här. 

Risktext:
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.

Mer från Odin Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?