ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Striden om Stureplan trappas upp

  • Foto: Planbilder

Nu har motståndarna tagit fram ett eget förslag som visar att det är möjligt att bygga om gallerian utan att riva så mycket som fastighetsägaren vill.

”Det går att uppnå alla fördelar utan att riva några andra hus än parkeringsgaraget”, säger krögaren PG Nilsson.

Att p-huset på Grev Turegatan kan rivas är ungefär det enda som fastighetsägarna och motståndarna är eniga om. Det är 20 000 kvadratmeter stort och är tänkt att ersättas av ett nybyggt kontorshus.

Men sedan går meningarna isär. Den helt dominerande fastighetsägaren Adia, Abu Dhabi Investment Authority, vill riva ytterligare 30 000 kvadratmeter, däribland den fastighet mot Humlegårdsgatan där Niklas Ekstedts stjärnkrog ligger i gatuplanet. Då har ändå planerna bantats. Ursprungligen var det tänkt att fastigheter med en sammanlagd yta på 67 000 kvadratmeter skulle rivas.

”Man kan renovera, men inte riva och bygga nytt”, säger PG Nilsson som äger restaurangkoncernen Svenska Brasserier och företräder motståndarsidan.

Svenska Brasserier äger en rad krogar på och kring Stureplan. För koncernens flaggskepp, anrika Sturehof, skulle Adias planer vara slutet, anser PG Nilsson.

”De har inte på något trovärdigt sätt visat hur man skulle kunna bevara Sturehof. Man pratar i väldigt lösa termer om att ’vi ska se till att ni kan ha öppet’, men de har inte visat hur eller i vilka lokaler.”

Hedengrens bokhandel skulle också drabbas om planerna blir verklighet. De båda grannarna vid Sturegallerians entré har därför gått samman och lämnar tillsammans in ett samrådsyttrande till stadsbyggnadskontoret.

Den andra stora aktören i kvarteret, Stureplansgruppen, är däremot med på tåget och stödjer fastighetsägaren Adias planer. Stureplansgruppen ska nämligen få driva det hotell som är tänkt att byggas på Humlegårdsgatan i den fastighet där Ekstedts ligger i dag. Ekstedts ingår i Stureplansgruppen och skulle under byggtiden flytta till Grev Turegatan.

Stureplansgruppen äger också nattklubben Sturecompagniet, som ska ha öppet som vanligt under hela byggtiden, och restaurang Grand Escalier.

Om planerna på ett nytt hotell förverkligas byggs gårdar igen när en ny fastighet med 120–130 rum, terrass och pool på taket uppförs. Enligt det motförslag som presenterades på måndagen går det att bygga ett hotell med cirka 150 rum i den befintliga fastigheten.

”Det skulle bli ett alldeles utmärkt hotell”, säger Ulf Maxe, grundare av Koncept Stockholm, som bland annat var med och byggde om varuhuset Pub till hotellet Haymarket.

”Vi förstår inte varför man måste riva huset.”

Det är ett opinionskrig som pågår. Genom det alternativa förslaget till ombyggnad höjs tonläget.

Under en månad, fram till för några dagar sedan, stod en paviljong mitt på Stureplan där fastighetsägaren och stadsbyggnadskontorets plan visades för allmänheten.

Under ytterligare en vecka, till och med den 27 juni, pågår ett plansamråd. Det innebär att den som har synpunkter på planerna måste kontakta stadsbyggnadskontoret senast nästa tisdag. Hittills har 4 200 personer sagt nej till planerna, enligt uppgift på hemsidan stoppastureplanerna.se.

Förra veckan visades Di runt i kvarteret av fastighetsägarens svenska representanter som ville sälja in sin version. De visade hur projektet bantats.

”Vi har sänkt höjden och bevarar mer, till exempel Freys hyrverk”, poängterade Charlotta Rosén, som företräder Adia.

Freys hyrverk är den historiska fastighet som ligger vid ingången till gallerian från Grev Turegatan, vid restaurang Tures. Den ville de först riva.

På höjden har projektet krympts från en högsta punkt på 45 meter till 41,5 meter, att jämföra med dagens 38.

Med på rundvandringen var också en representant från den norska arkitektfirman Snøhetta, som fått i uppdrag att utforma de allmänna platserna, torget kring svampen, gågatan Grev Turegatan och trottoarer. Det är utrymmen som Adia inte äger, stadens egendom, men fastighetsägaren söker en helhetslösning. Förutom Snøhetta är sex arkitektbyråer inkopplade.

Första gången Di skrev utförligt om planerna på att bygga om Sturegallerian var hösten 2015. Då var byggtiden utsatt till två etapper om vardera tre år under perioden 2017–2023. Nu heter de att ombyggnaden av kvarteret ska ske i två etapper med start 2019 och slut 2025. Projektet är alltså försenat två år och även om en del ändringar har gjorts av det ursprungliga förslaget handlar fortfarande om att Sturegallerian kommer att vara byggarbetsplats under sex år.

”Under större delen av tiden kommer nuvarande gallerian att vara öppen”, säger Charlotta Rosén.

En rivning av 50 000 kvadratmeter är enligt Stadsbyggnadskontoret en yta motsvarande fem hötorgshus. Det skulle enligt PG Nilssons uträkningar innebära att 10 000 lastbilar fulla med rivningsavfall skulle åka till och från Stureplan.
Projektet forceras, anser PG Nilsson.

”Anledningen till det är naturligtvis att det är val nästa höst och att man vill få igenom det här innan dess. Det kanske blir samma majoritet i Stadshuset efter valet, men det är inte säkert att det blir samma personer som bestämmer och det blir oavsett ett uppehåll som kommer att fördröja projektet ytterligare.”

Bråket om Stureplan är ett av flera projekt i innerstaden som på senare tid mött kraftiga protester. Ombyggnaden av Astoria från 1870-talet på Nybrogatan är ett annat.
I båda fallen menar kritikerna att man måste lära av historien, att inte göra om samma misstag med rivningar av historiska fastigheter.

På Brunkebergstorg försöker man i dag att så gott det går att reparera skadan av den rivningsvåg som drog genom Stockholm på 1960- och 1970-talen genom att öppna hotell och restauranger och på så sätt få tillbaka folklivet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies