1515
Annons

Striden om IFS är över

Investorkontrollerade riskkapitalbolaget EQT köper aktivistfonden Elliots aktier i IFS och äger därmed 97 procent av aktierna i bolaget. Därmed är striden om IFS över.

Historien började i november då riskkapitalbolaget EQT meddelade att man köpt 68 procent av rösterna och 63 procent av kapitalet i IFS från huvudägaren. Budet låg på 362,5 kronor per aktie och i samband med köpet lade EQT även ett så kallat budpliktsbud på resten av aktierna till samma pris.

Den 26 januari meddelade EQT att man satt på ett innehav motsvarande 86,9 procent av rösterna och 83,2 procent av kapitalet i IFS efter en förlängd acceptperiod. I samband med detta förlängdes acceptperioden till den femte februari vilket uppgavs vara den slutgiltiga förlängningen. Det krävs att man äger över 90 procent av aktierna i ett bolag för att tvinga fram en så kallad tvångsinlösning.

Men i februari meddelade Elliot att man tagit en så kallad corner genom att köpa över 10 procent av IFS. Manövern förhindrar en tvångsinlösning och IFS har därmed förblivit noterade.

På måndagsmorgonen meddelade dock EQT att man köpt Elliots aktier och därmed kan påkalla tvångsinlösning av resterande aktier och en avnotering av IFS. EQT skriver i ett pressmeddelande att man betalade 396,73 kronor per aktie för Elliots aktier. Därmed har Elliot tjänat sig en hacka då EQT:s ursprungliga bud på IFS som låg på 362,5 kronor per aktie.

Det är inte första gången som Elliott gör på detta viset. Aktivistfonden gjorde en liknande manöver då man tog en corner på strax över 10 procent i samband med Canons bud på nätverksvideoföretaget Axis. Detta fick Canon att släppa budvillkoret om att få över 90 procent av kapitalet och de sitter nu på 85 procent av aktierna. Som en konsekvens av detta är Axis fortfarande noterat på Stockholmsbörsen men med mycket låg omsättning och små kursrörelser.

Aktivistfonden Elliot drivs av amerikanska miljardären Paul Singer. Paul Singer och hans firma Elliot har bland annat haft en omtalad tvist med Argentina. Tvisten började 2002 Argentina ställde in betalningar samtidigt som Elliot ägde argentinska obligationer. Elliot och Argentina kunde inte nå en uppgörelse vilket resulterade i att Elliot 2012 under en tid beslagtog ett fartyg som tillhörde den argentinska flottan och som befann sig i Ghana.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?