Annons

Strid väntar om obligatorisk omflyttning av asylsökande i EU

Rena rivstarten väntar för Sveriges nya EU-kommissionär Ylva Johansson.

Striden om en ny asyl- och migrationspolitik står på agendan redan under första dagen på jobbet.

Foto:Francisco Seco

Tillsammans med grekiske kollegan Margaritis Schinas finns Johansson på måndagsmorgonen på plats vid EU:s inrikes- och justitieministermöte i Bryssel.

Där väntar stor nyfikenhet när medlemsländerna vill få en fingervisning om den ”nya pakt” för asyl- och migration som utlovats från den nytillträdda EU-kommissionen.

”Jag vet ju inte exakt var vi kommer att landa naturligtvis, men jag har en idé”, berättar Johansson på en pressträff i Strasbourg inför tillträdet.

”Det blir viktigt att se vilka öppningar som kan finnas hos medlemsländerna. Det jag har känt hittills är att det finns ett momentum. Det är flera länder som öppnar för att inte ha exakt samma position som man haft tidigare – under förutsättning att andra saker också rör på sig”, säger Johansson.

Hennes företrädare, grekiske Dimitris Avramopoulos, lade redan 2016 fram sju stora lagförslag för att få ordning på EU:s asyl- och migrationspolitik efter den mest akuta flyktingkrisen. Allt fastnade dock tämligen omgående när främst Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien envist vägrade att acceptera att förslagen skulle innebära obligatorisk omflyttning av asylsökande mellan medlemsländerna i en krissituation.

Frågan är nu vad som ska göras med de gamla förslagen. Gissningsvis väntar åtminstone en rejäl omarbetning och sannolikt också ett slopande av en eller flera delar.

Svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) uppmanar Ylva Johansson att göra det.

”Nu behöver vi överge en hel del gamla tankar. Förslaget om tvingande omfördelning – det är lika bra att släppa det omedelbart. Vi behöver hitta nya former av solidaritet, hur man gemensamt kan bidra i en gemensam invandringspolitik i Europa”, säger Tobé till svenska journalister i EU-parlamentet.

Den nya inrikeskommissionären säger inte rakt ut nej.

”Det är ju en fråga som diskuteras och som kommer att vara med i den dialog som jag har. Flera medlemsländer har föreslagit att man ska ha en obligatorisk solidaritet, men med flera komponenter än bara omfördelning. Och det tycker jag är ett förslag som är väl värt att diskutera”, säger Ylva Johansson.

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) verkar dock vilja hålla fast vid tidigare planer.

”Vår grundhållning är alltjämt att i svåra lägen så måste EU-länderna hjälpas åt”, säger Johansson efter EU-nämndens möte i riksdagen.

Så ni släpper inte på kravet om omfördelning?

”Nej, den håller vi på. Sedan får vi se hur kommissionen agerar, det vi har hört är att kommissionen i februari ska sätta ner foten om vilka av de sju rättsakterna som ska gå vidare och vilka som kanske ska omarbetas.”

Efter veckans ministermöte väntar den nya EU-kommissionens första sammanträde på onsdag. Därefter åker Ylva Johansson och Margaritis Schinas direkt till Grekland på en första arbetsresa.

På flera håll inom EU har det uppfattats som att det främst är Schinas som ska hålla i asyl- och migrationspakten. Ylva Johansson betonar dock att det är hennes jobb.

”Det är jag som är ansvarig för hela migrationspaketet. Margaritis Schinas har en samordnande roll. Det är fler som kommer att ha dialoger, men det är jag som är ’hubben’, kan man säga, som håller ihop förhandlingarna”, säger Ylva Johansson i Strasbourg.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?