ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Knapp ledning i Ankara för turkiska oppositionen

  • Foto: Yasin Bulbul

Oppositionella CHP var i knapp ledning i huvudstaden Ankara när tre fjärdedelar av rösterna var räknade i turkiska lokalvalet. Mycket prestige står på spel för president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogans konservativt islamistiska AKP har vunnit vartenda val sedan det kom till makten 2002. Mycket tack vare en ekonomisk framgångsvåg.

Men nu har den turkiska ekonomin stora problem. Inflationen är hög liksom arbetslösheten och fjolårets valutakris, då liran tappade mer än 30 procent av sitt värde, har resulterat i negativ tillväxt.

”Valet är en indikator på regeringspartiets förmåga att bibehålla sin makt och popularitet, trots exempelvis de ekonomiska svårigheterna”, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Ett stort test blir storstäderna Istanbul, Ankara, Adana och Bursa, menar Levin. Och när en stor del av rösterna var räknade på söndagskvällen var det fortfarande tajta lopp i storstäderna.

I Istanbul ledde AKP knappt medan rösträkningen närmade sig sitt slut.

En särskild prestigeförlust för Erdogan vore ett nederlag i Istanbul, eftersom det var där presidenten påbörjade sin politiska bana som borgmästare.

I år valsamverkar AKP med ultranationalistiska MHP i vissa av de större städerna.

Erdogan har kritiserats för sitt allt mer hårdföra styre, där meningsmotståndare demoniserats, motarbetats och fängslats. Men valen spelar fortfarande stor roll för regeringspartiet, enligt Paul Levin.

”Blir det alltför tydligt att man regelrätt fuskar eller stänger ner stora partier förlorar man legitimitet och det är skadligt för partiet”, säger Paul Levin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer