1515

Strid om las-regler hettar till – ”otroligt dålig idé”

Striden om arbetsrätten är på väg in i ett avgörande skede. LO mobiliserar på bred front och varnar nu Socialdemokraterna för att begå ett historiskt misstag.

Samtidigt slår Centerpartiet fast att lagen om anställningsskydd, las, kommer att förändras redan nästa år – oavsett vad LO tycker.

Martin Ådahl (C) på kollisionskurs med Torbjörn Johansson från LO.
Martin Ådahl (C) på kollisionskurs med Torbjörn Johansson från LO.

Reformeringen av arbetsrätten var en av de stora stridsfrågorna när januariavtalet förhandlades fram och kritiken från arbetarrörelsen var massiv redan från början.

Mest kontroversiellt är kravet på fler undantag från turordningsreglerna och att det ska bli billigare för arbetsgivarna att säga upp anställda.

I nästa vecka presenteras den utredning som ska ligga till grund för regeringens förslag, som enligt planerna ska sjösättas nästa år.

Motståndet inom LO är stort.

”Det här är en otroligt dålig idé som aldrig borde ha kläckts över huvud taget”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Och även om kritiken var hård redan från början anser Torbjörn Johansson att coronakrisen ger regeringen ytterligare skäl att tänka om.

”Coronakrisen har visat att det inte är mer otrygghet och mer instabilitet som vi behöver. Vi ska inte ha anställningar som gör att folk går till jobbet fast de är sjuka”, säger han.

Januariavtalet ger parterna en chans slippa undan utredningens förslag och det är om facket och arbetsgivarna kommer överens om en egen modell för att reformera las.

Men det arbetet går trögt och flera tunga LO-förbund har hoppat av förhandlingarna och även på arbetsgivarsidan finns en uppgivenhet.

Inom LO rustar man nu på bred front för att stoppa planerna på att förändra arbetsrätten.  

”Vi är en folkrörelse och det är många hos oss som kommer att bli mäkta upprörda”, säger Torbjörn Johansson.

”Att Socialdemokraterna skulle gå fram med ett lagförslag som försämrar anställningstryggheten, om det nu skulle bli så, är otroligt anmärkningsvärt. Det är nog historiskt riktigt, riktigt obegåvat.”

Problemet för LO är att Socialdemokraterna inte på egen hand styr över frågan. Den finns med i januariavtalet och de två samarbetspartierna har inga som helst planer på att backa.

Tvärtom anser Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, att coronakrisen ytterligare stärkt argumenten för att reformera arbetsrätten.

”Den har blixtbelyst båda behoven som står i centrum för utredningen. Det ena är att småföretagen ska våga anställa även i osäkra tider och att inte kostnaderna ska vara för höga för det. Det andra är individens behov av kompetensutveckling, för att hela tiden kunna vara maximalt anställningsbar”, säger han.

Uppmaningen till LO är att komma överens med arbetsgivarna om en egen lösning.

”LO har bollen på sin planhalva för de kan tillsammans med arbetsgivarna göra upp om en modell som de gemensamt äger och tycker är bättre”, säger Martin Ådahl.

Vad händer om parterna inte kommer överens?
”Om de inte kommer överens så blir det förslaget baserat på utredningen, som finns förtydligat i januariavtalet, som det kommer att lagstiftas om.”

Enligt Martin Ådahl finns det heller inget utrymme för att kompromissa om tidsplanen.

”Det blir inte mindre bråttom på grund av coronakrisen, tvärt om, och om man inte har en tydlig deadline för den här typen av frågor så blir de aldrig gjorda”, säger han.

Samtidigt som las-frågan nu är på väg in i ett skarpt läge fortsätter reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Och även där ligger tidsplanen fast och tidigare uppgifter om att reformen skulle ha pausats tillbakavisas av Martin Ådahl.

”Den har aldrig varit på paus. Vi hade ett slags arbetspaus under några veckor, därför att det var så mycket inkommande beslut när det gällde coronahanteringen. Men nu är reformeringen fullt igång igen.”

Torbjörn Johansson är djupt kritisk till reformeringen av Arbetsförmedlingen. I synnerhet nu, när arbetslösheten skjuter i höjden.

”Det här med Arbetsförmedlingen är en otroligt korkad idé, när vi nu får en massarbetslöshet”, säger han. 

”Att slänga sig ut i detta experiment just nu verkar otroligt obegåvat. Där borde man bara säga: glöm det här, verkligheten har ändrat sig.”

Källor inom LO pekar ut reformeringen av arbetsrätten som den enskilt värsta punkten i januariavtalet och vägvalet för S beskrivs som något av en mardröm.

En trolig väg framåt, enligt flera, att försöka förhala reformen så långt det bara går, i hopp om att den inte ska gå att genomföra före nästa val, 2022.

Men Torbjörn Johansson tror inte att hoppet står till att skjuta upp reformen, utan att stoppa den.

”Den blir inte bättre bara för att man gör det längre fram i tiden, det är lika dåligt då”, säger han.

Martin Ådahl slår fast att S maktinnehav bygger på januariavtalet och att regeringen Löfvens fortsatta överlevnad hänger på att punkterna i avtalet genomförs.

Och då är reformerna på arbetsmarknadsområdet helt centrala.

”Den ekonomiska verkligheten talar sitt tydliga språk när det gäller behovet av de här reformerna”, säger han.

”Dessutom är det så att de är grunden för att vi har den regeringskonstellation som vi har just nu. Och jag tror att många av vänsterkritikerna är glada för att vi har den regeringen”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?