Strid om avblåst hamnstrejk

Fredagens planerade strejk i en lång rad hamnar i landet ställs in. Men arbetsgivarna blåser inte faran över utan befarar nya strejkvarsel och riktar hård kritik mot Hamnarbetarförbundet.

Göteborgs hamn
Göteborgs hamnBild:TT

Det var på fredagen mellan klockan 12 och 15 som hamnfacket hade varslat om omfattande strejker vid 14 hamnar i landet. Bakgrunden till strejkerna, som skulle beröra en lång rad de allra största hamnarna i bland annat Göteborg, Stockholm och Helsingborg, var en internationell sympatiåtgärd med hamnarbetare i Spanien. Men på onsdagen drog Svenska Hamnarbetarförbundet tillbaka varslet.

"Anledningen är att vårt spanska systerfackförbund meddelat att deras varslade strejk i de spanska hamnarna den 10 mars med största sannolikhet kommer att skjutas upp", säger Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.

Han uppger dock att det kan bli aktuellt med nya strejkvarsel om det kommer en ny internationell begäran om sympatistrejk de närmaste veckorna.

"Det är nog ganska hög sannolikhet för det, men inga beslut finns just nu. Föreslagna förändringar i Spanien kan hota tusentals spanska hamnjobb och kan i förlängningen få inverkan även här, och därför är det självklart att vi visar vårt stöd", säger Eskil Rönér.

Men såväl från politiker som arbetsgivarhåll kommer hård kritik.

"Det är orimligt att hamnar i Sverige, och därmed exportindustrin, drabbas av en politisk konflikt i Spanien. Liberalerna vill att det införs en proportionalitetsprincip, där stridsåtgärden måste stå i proportion till effekterna för tredje man. Frågan brådskar", säger Mats Persson, näringspolitisk talesperson för Liberalerna.

Arbetsgivar- och branschorganisation Sveriges Hamnar uppger nu att den försökte stoppa strejken genom att stämma Hamnarbetarförbundet i Arbetsdomstolen.

"Vi ville få prövat om den här typen av politiskt motiverade stridsåtgärder utan fackligt syfte i ett annat land verkligen är lovliga", säger vd Joakim Ärlund.

Efter att strejkvarslet dragits tillbaka blir dock prövningen inte aktuell, säger han. Men Sveriges Hamnar ser stor risk för att strejkerna ändå kan kommer bli av i närtid och då slå mot svenskt näringsliv.

"Vi är väldigt kritiska, eftersom åtgärderna inte har någon koppling till svenska arbetsmarknaden. Den här typen av internationella sympatiåtgärder är generellt ovanliga i Sverige, men Hamnarbetarförbundet utnyttjar det tyvärr frekvent", säger Joakim Ärlund.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?