1515
Annons

Stresstester av europeiska banker för mjuka enligt EU:s revisorer

Stresstesterna av EU:s banker som EBA genomförde under 2018 borde ha varit tuffare och mer konsekvent genomförda mellan unionens länder. Det framgår av en rapport från EU-revisionsrätten European Court of Auditors (ECA) som publicerats på onsdagen.

Enligt ECA var 2018 års stresstester mindre allvarliga i svagare ekonomier med mer sårbara finansiella system.

"Att effekterna blev små på vissa banker kan därför ha berott på att en lägre stressnivå tillämpades, snarare än på att de hade bättre motståndskraft", framförs det. 

Testerna av bankernas förmåga att stå emot EU-omfattande systemrisker borde ha varit mer omfattande. EBA förlitade sig vidare i hög grad på nationella tillsynsmyndigheter när testet utformades och genomfördes utan att övervaka dessa på ett ändamålsenligt sätt, anser ECA.

"De europeiska bankerna borde ha testats mot allvarligare finansiella chocker. Dessutom fattas EBA:s centrala beslut av företrädare för nationella tillsynsmyndigheter och ett EU-omfattande perspektiv beaktades inte tillräckligt när testet utformades och genomfördes", säger Neven Mates, den ECA-ledamot som ansvarat för rapporten, i en sammanfattande kommentar.

ECA pekar på att de simulerade chockerna faktiskt var "mildare än de som inträffade under finanskrisen 2008 och det negativa scenario som användes återspeglade inte på lämpligt sätt alla relevanta systemrisker för EU:s finansiella system".

I revisionen konstateras det även att inte alla sårbara banker ingick i testet utan "att några banker med högre risknivå uteslöts". Revisorerna rekommenderar att Europeiska kommissionen ser över och stärker EBA:s styrningsstruktur och ökar myndighetens resurser så att framtida stresstest inte har liknande brister. 

EBA bör samtidigt öka testens geografiska täckning och inte bara välja ut banker efter storlek utan också efter systemrisker. Ange lägsta stressnivåer för hela EU och överväga risker med beaktande av EU:s hela finansiella system samt öka sin kontroll över utformningen av test och skärpa sin övervakningsmetod, anser ECA.


Shanghai slopar ”orimliga” affärsrestriktioner

Shanghai ska den 1 juni slopa ”orimliga” restriktioner för företag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den kinesiska jättestaden, som med sina cirka 25 miljoner invånare är ett av världens viktigaste finanscentrum, siktar på att från och med onsdag avsluta den två månader långa nedstängningen.

Flera åtgärder har också tillkännagivits för att boosta ekonomin, som tagit en hård smäll av de rigorösa covidåtgärderna.

”Vi ska stötta återupptagandet av arbete och produktion för företag i olika industrier och branscher”, säger stadens biträdande borgmästare Wu Qing, utan att närmare gå in på vilka restriktioner som slopas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?