1515

Stressig september för Sveriges stjärnkockar

Nu avgörs vilka som går till final i Årets kock, Sveriges mest prestigefyllda kocktävling, som gäller som SM i professionell matlagning.

Årets final blir digital och ligger under en tid i september när flera uppskjutna evenemang hålls. 

Andreas Stenberg, vd för Årets kock
Andreas Stenberg, vd för Årets kockFoto:Jack Mikrut

Finalen i Årets kock har de senaste två åren avgjorts under två dagar. Nu återgår man till en tävlingsdag, den 17 september på Annexet till Globen i Stockholm, och utan publik.

”Branschen behöver en nystart efter sommaren. De reaktioner vi fick från sponsorer, tävlingsgrupp och styrelse var att vi vill ha något att se fram emot. Därför vill vi inte senarelägga tävlingen, vilket hade varit alternativet”, säger Andreas Stenberg, vd för Årets kock.

Vilka de åtta finalisterna blir avgörs under två dagars tävlande den här veckan, tisdag och onsdag, på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Kvaltävlingen avgörs, precis som tidigare, utan publik. 24 kockar deltar, varav fem kvinnor. Det är fler än på senare år.

Knappt hälften, elva stycken, är baserade i Stockholm, men samtliga deltagare i kvaltävlingen kommer från södra Sverige. Regerande mästare är Martin Moses från Göteborg. Förra årets tvåa, Ola Wallin också från Göteborg, gör ett nytt försök att vinna guld.

Det har tävlats om titeln Årets kock sedan 1983, men det är bara under de senaste två åren som tävlingen avgjorts inför helt öppna dörrar. 

”Förra året hade vi drygt 3.000 åskådare. De flesta köpte tvådagarsbiljetter, men det var aldrig 3.000 besökare i lokalen på en gång”, säger Andreas Stenberg.

Tidigare har det suttit branschfolk, anhöriga och vänner till finalisterna i publiken. Nu släpps inte ens dessa in när antalet begränsas till de 50 personer som gäller för offentliga sammankomster. Det kan med andra ord eka ganska tomt i Annexet.

Om Folkhälsomyndigheten skulle ändra sina rekommendationer under de tre månader som återstår till finalen kan det hända att tävlingen trots allt avgörs inför publik. 

”Det är just den här osäkerheten som gjorde att vi bestämde oss för att göra tävlingen digital. Då slipper vi ställa om i panik”, säger Andreas Stenberg.

”Om vi i september skulle få ta in 500 eller 1.000 personer så öppnar vi för publik, men inte för några aktiviteter. Vi hade planerat för att ha popuprestauranger och ett slags matfestival, men det kommer vi inte att kunna ha även om rekommendationerna skulle ändras.”

Ny ordförande i tävlingsjuryn är Tommy Myllymäki, vinnare av Årets kock 2007 och flerfaldig medaljör i Bocuse’Or, som räknas som Europa- och världsmästerskap för kockar. I dag driver Tommy Myllymäki en av Stockholms främsta restauranger, nyöppnade Aira på Djurgården. 

Vilka övriga toppkockar som sitter i årets jury är inte officiellt ännu, men tävlingens beskyddare, prins Carl Philip, lär som vanligt vara med. Däremot blir det säkert svårare att locka hit kända utländska kockar, även om arrangörerna försöker. 

”Reserestriktionerna gör att vi inte vet om tilltänkta personer kan eller får resa in”, säger Andreas Stenberg. 

Martin Moses vinner Årets Kock 2019.
Martin Moses vinner Årets Kock 2019.Foto:Pontus Lundahl/TT

Huvudsponsorer för Årets kock är dryckes- och livsmedelsföretagen Spendrups, Arla och Menigo. Det aktiebolag som arrangerar tävlingen ägs av Spendrups och Arla. Dessa har inte haft något att invända mot att årets tävling blir digital.

”Alla är införstådda med att det är ett speciellt år detta och alla vill ha något positivt att se fram emot. Det kommer inte som en blixt från klar himmel precis”, säger Andreas Stenberg.

September blir årets stora gastronomimånad, flera stora tävlingar och evenemang har anhopats dit. Den 3–4 september avgörs Bocuse d’Or Europe i Tallin i Estland. Den tävlingen, som ursprungligen skulle avgjorts i maj, räknas som EM för kockar. De bästa går vidare till det som brukar kallas kock-VM i Lyon i Frankrike i januari 2021. Svensk tävlingskock är Sebastian Gibrand, för allmänheten mest känd som vinnare av senaste säsongen av Kockarnas kamp. 

I Stockholms hålls under helgen den 10–13 september Smaka Good Food Festival. Matfestivalen, som säger sig vara Nordens största, har hållits sedan 1992 i Kungsträdgården och hette tidigare Smaka på Stockholm. Var den ska hållas i år och exakt under vilka former är inte känt, men det planeras för digitala upplevelser och take away. 

Måndag den 14 september är det dags för Stellagalan, som lyfter fram kvinnliga proffs inom svensk gastronomi. Galan skulle ha hållits i april, men har som så mycket annat senarelagts på grund av coronaviruset. Även Stellagalan blir digital.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?