Strejk hotar stoppa oljeproduktion på Johan Sverdrup

Det finns en risk att Lundin Energy måste stänga ned oljeproduktionen på det norska oljefältet Johan Sverdrup på grund en eventuell strejk på måndag. Norska Equinor meddelar att de fackliga förhandlingarna kan påverka terminalen i Mongstad.

Foto:Lars Lindqvist/DN/TT

Sent på fredagskvällen meddelade det norska oljebolaget Equinor EQNR 0% Dagens utveckling att det kommer att pågå medling mellan fackföreningen SAFE och arbetsgivarorganisationen Norsk Olje og Gass på måndagen den 15 februari, som kan sluta i strejk. 

Om parterna inte når fram i förhandlingarna har fackförbundet meddelat att 12 medlemmar som arbetar vid terminalen i Mongstad kommer tas ut i strejk vid midnatt samma dag.

Den eventuella strejken kan enligt Equinor leda till att kapaciteten i råoljelagret och hamnen vid Equinors raffinaderi i Mongstad reduceras, vilket i sin tur leder till konsekvenser för produktionen vid flera oljefält, som Johan Sverdrup och Troll. 

”Denna potentiella strejk skulle kunna påverka lagringskapaciteten för olja från Johan Sverdrupfältet, och det skulle kunna bli nödvändigt att stänga ner fältets produktion tillsvidare”, meddelar Lundin Energy LUNE +0,41% Dagens utveckling i ett pressmeddelande. 

Bolaget uppger också att Johan Sverdrup är det enda fältet som skulle påverkas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?