1515
Annons

Strejk hotar stoppa oljeproduktion på Johan Sverdrup

Det finns en risk att Lundin Energy måste stänga ned oljeproduktionen på det norska oljefältet Johan Sverdrup på grund en eventuell strejk på måndag. Norska Equinor meddelar att de fackliga förhandlingarna kan påverka terminalen i Mongstad.

Foto:Lars Lindqvist/DN/TT

Sent på fredagskvällen meddelade det norska oljebolaget Equinor att det kommer att pågå medling mellan fackföreningen SAFE och arbetsgivarorganisationen Norsk Olje og Gass på måndagen den 15 februari, som kan sluta i strejk. 

Om parterna inte når fram i förhandlingarna har fackförbundet meddelat att 12 medlemmar som arbetar vid terminalen i Mongstad kommer tas ut i strejk vid midnatt samma dag.

Den eventuella strejken kan enligt Equinor leda till att kapaciteten i råoljelagret och hamnen vid Equinors raffinaderi i Mongstad reduceras, vilket i sin tur leder till konsekvenser för produktionen vid flera oljefält, som Johan Sverdrup och Troll. 

”Denna potentiella strejk skulle kunna påverka lagringskapaciteten för olja från Johan Sverdrupfältet, och det skulle kunna bli nödvändigt att stänga ner fältets produktion tillsvidare”, meddelar Lundin Energy i ett pressmeddelande. 

Bolaget uppger också att Johan Sverdrup är det enda fältet som skulle påverkas.

Experterna om kraschade favoriterna: Då ska du ta smällen och sälja

Inte mindre än 17 bolag som har lockat tiotusentals ägare har rasat mer än 70 procent i år vilket svidit rejält i många småspararportföljer. Di bad två experter peka ut vilka bolag som kan ta revansch – och vilka det är lika bra att ta smällen och sälja.

”Jag tycker att det lyser rött om de bolag som uppfyller de tre kriterierna”, säger Joakim Bornold om hur man identifierar surdegarna att göra sig av med.

Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.
Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera