Strejk hotar Amazon inför Black Friday

Drygt 500 av runt 1.600 fast anställda vid Amazons huvudlager i Italien planerar att gå i strejk på fredag, då den så kallade Black Friday infaller, efter kollapsade förhandlingar om lönebonusar.

Amazon Fresh upphör med sin verksamhet i vissa områden.
Amazon Fresh upphör med sin verksamhet i vissa områden.

Det skriver Reuters baserat på uppgifter från fackförbund, och uppger att italienarna i likhet med övriga européer under de senaste åren har omfamnat den amerikanska traditionen.

Förutom Black Friday-strejken hotar personalen med att inte arbeta övertid fram till 31 december, det vill säga under detaljhandelsjättens högsäsong då bemanningsanställda brukar behövas.

Amazon uppger i ett pressmeddelande att bolaget fortsatt fokuserar på att kunna garantera leveranstider för kunderna under Black Friday och under de följande dagarna. Bolaget framhåller även att dess löner till lagerarbetarna är bland de högsta i logistikbranschen, och att exempelvis privat sjukförsäkring ingår i ersättningspaketet.

E-handeln står enligt EY för cirka 10 procent av detaljhandelsomsättningen i Italien, vilket är ungefär hälften av genomsnittet i Europa.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?