1515
Annons

Strejk hotar Amazon inför Black Friday

Drygt 500 av runt 1.600 fast anställda vid Amazons huvudlager i Italien planerar att gå i strejk på fredag, då den så kallade Black Friday infaller, efter kollapsade förhandlingar om lönebonusar.

Amazon Fresh upphör med sin verksamhet i vissa områden.
Amazon Fresh upphör med sin verksamhet i vissa områden.

Det skriver Reuters baserat på uppgifter från fackförbund, och uppger att italienarna i likhet med övriga européer under de senaste åren har omfamnat den amerikanska traditionen.

Förutom Black Friday-strejken hotar personalen med att inte arbeta övertid fram till 31 december, det vill säga under detaljhandelsjättens högsäsong då bemanningsanställda brukar behövas.

Amazon uppger i ett pressmeddelande att bolaget fortsatt fokuserar på att kunna garantera leveranstider för kunderna under Black Friday och under de följande dagarna. Bolaget framhåller även att dess löner till lagerarbetarna är bland de högsta i logistikbranschen, och att exempelvis privat sjukförsäkring ingår i ersättningspaketet.

E-handeln står enligt EY för cirka 10 procent av detaljhandelsomsättningen i Italien, vilket är ungefär hälften av genomsnittet i Europa.


ECB: Var tionde hushåll använder krypto

Ungefär var tionde hushåll i eurozonen har tillgångar i kryptovalutor, enligt en studie från Europeiska centralbanken (ECB). Sektorn har sjufaldigats på två år.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Banken har frågat hushåll i Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien och Tyskland. Och aptiten på kryptopengar varierar, från bara 6 procent i Frankrike till över 14 procent i Nederländerna.

Många innehav verkar relativt små, majoriteten är ”mindre än 5 000 euro”, motsvarande 50 000 kronor.

Myndigheter varnar ofta för de nu tillgängliga kryptovalutorna, eftersom de till stor del är oreglerade och därför osedvanligt riskfyllda. Men samtidigt lovprisas tekniken bakom valutor som bitcoin och ether. Många länder planerar att lansera pengar baserade på kryptotekniken.

Att sektorn är populär märks på tillväxten. I slutet av 2021 beräknar ECB att den totala mängden kryptopengar motsvarade 25 000 miljarder kronor. Den senaste tiden har många kryptovalutor tappat stort i värde, men ändå är det sammanlagda värdet nu ”sju gånger så stort som i början av 2020”, heter det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?